«Ολόκληρος ο κόσμος το καταλαβαίνει και η Ουκρανία το καταλαβαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», δήλωσε ο πρώτος πρόεδρος στην μετασοβιετική εποχή της Ουκρανίας, Λεονίντ Κραβτσούκ, καλώντας τους βουλευτές να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης. «Πρόκειται για επανάσταση. Είναι μία δραματική κατάσταση και οφείλουμε να ενεργήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα», πρόσθεσε. Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, άσκησε νέες πιέσεις για να εισακουστούν τα δικαιώματα των διαδηλωτών.
 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας υπό το βάρος των σφοδρών συγκρούσεων που γίνονται στην χώρα το τελευταίο δίμηνο. Η αντιπολίτευση είχε αντιδράσει έντονα στην «στροφή» που έκανε η κυβέρνηση προς την Ρωσία, γυρνώντας την πλάτη στην ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα, δε, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμους που περιόριζαν τις διαδηλώσεις – γεγονός που πυροδότησε νέο γύρο βίας. Για τις συγκρούσεις βέβαια, η αντιπολίτευση κατηγορεί τις νεοναζιστικές ομάδες που έχουν παρεισφρύσει στις τάξεις της.
 
Διαβάστε αναλυτικά για το Κίνημα της Ευρώπης
 
Ο Κώστας Ήσυχος, από τον τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χθες στο tvxs.gr σχολίασε ότι στην Ουκρανία διαμορφώνεται ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος, που τροφοδοτείται από τα συμφέροντα της Ρωσίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ».
 
Διαβάστε περισσότερα: Tvxs Συνέντευξη: Το παιχνίδι στην σκακιέρα της Ουκρανίας
 
Εκτός από τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου της χώρας που έγιναν δεκτές με θερμό χειροκρότημα από τους Ουκρανούς βουλευτές, σήμερα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ανέβασε τους τόνους στην υποστήριξή της προς τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Ουκρανία λέγοντας ενώπιον του κοινοβουλίου στο Βερολίνο ότι πρέπει να εισακουστούν τα αιτήματά τους.
 
Σε ομιλία της σχετικά με την εξωτερική πολιτική της νέας της κυβέρνησης, η Μέρκελ είπε ακόμη ότι παραμένει ανοιχτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Κίεβο για την υπογραφή της συμφωνίας οικονομικής σύνδεσης«Η πίεση που ασκείται μέσω των διαδηλώσεων οδήγησε σε σοβαρές συνομιλίες για τις απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία», είπε η καγκελάριος, εκφράζοντας την υποστήριξή της προς τα «δικαιολογημένα αιτήματα της αντιπολίτευσης, τα οποία πρέπει να εισακουστούν»

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είχε ενισχύσει οικονομικά την Ουκρανία αλλά και να την δεσμεύσει στην στάση της αγοράζοντας ομόλογα ύψους 15 δισεκατομμυρίων και μειώνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου. Μάλιστα, χθες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σχολίασε ότι «θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της ανεξάρτητα από την κυβέρνηση».