Η απάντηση στα χτυπήματα κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να περιλαμβάνει βρετανικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία – και όχι μόνο – προειδοποιεί η Μόσχα το Λονδίνο, στον απόηχο των δηλώσεων του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, που άναψαν «πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει στόχους στο ρωσικό έδαφος, με βρετανικά όπλα.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μόσχα, Νάιτζελ Κέισι, έγινε δέκτης διαμαρτυριών του Κρεμλίνου για τις δηλώσεις Κάμερον.

«Ο κ. Κέισι προειδοποιήθηκε ότι η απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα με τη χρήση βρετανικών όπλων στο έδαφος της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι οποιεσδήποτε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός του Ηνωμένου Βασιλείου στο έδαφος της Ουκρανίας και πέραν αυτού», τονίστηκε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «το εχθρικό ξέσπασμα του Κάμερον έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του Λονδίνου ότι οι πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν τη Ρωσία».

Ads

«Έτσι, η Βρετανία αναγνώρισε de facto τον εαυτό της ως συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση στην Ουκρανία», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο πρέσβης ενημερώθηκε επίσης ότι οι δηλώσεις του Κάμερον «υποδηλώνουν μια σοβαρή κλιμάκωση και επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη εμπλοκή του Λονδίνου στη στρατιωτική δράση στο πλευρό του Κιέβου».

Ο Κέισι κλήθηκε «να αναλογιστεί τις αναπόφευκτες καταστροφικές συνέπειες τέτοιων εχθρικών βημάτων και να διαψεύσει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τις πολεμοχαρείς προκλητικές δηλώσεις» του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών.

Στις 2 Μαΐου, το Reuters μετέδωσε, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ντέιβιντ Κάμερον στο Κίεβο, ο τελευταίος δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήξει το ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα.

Η Μόσχα εκτιμά ότι από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», το Λονδίνο υποστηρίζει ενεργά την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με την παροχή όπλων και άλλης στρατιωτικής βοήθειας.

Σύμφωνα με την Washington Post, η Βρετανία βοήθησε το Κίεβο να σχεδιάσει την περσινή αντεπίθεση, η οποία κατέληξε σε αποτυχία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους Times, ο επικεφαλής του επιτελείου άμυνας των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Τόνι Ράντακιν, βοηθά κρυφά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με στρατιωτικά σχέδια, συγκεκριμένα, βοήθησε το Κίεβο στην ανάπτυξη στρατηγικής για την επίθεση εναντίον πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ναυτικού.

Σχολιάζοντας την πληροφορία αυτή, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι το Λονδίνο εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.