Πηγή της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι η οργάνωση αποδέχεται την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ads

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την ανατολική Ράφα μετά την εντολή του Ισραήλ να εκκενωθεί η πόλη, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια ολοκληρωτική στρατιωτική επίθεση σε μια περιοχή που φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους.

Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters λέει ότι η Χαμάς ενέκρινε μια αιγυπτιακή πρόταση που δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η πρόταση περιλάμβανε συμπεράσματα που το Ισραήλ δεν θα υποστηρίξει.

Ads

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τη συμφωνία.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας στην οποία συμφώνησε η Χαμάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Νωρίτερα η Χαμάς προειδοποίησε λέει ότι οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα δεν θα είναι «πικνίκ», προσθέτοντας ότι είναι «πλήρως προετοιμασμένη» να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους.

Συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για περίπου 30 λεπτά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ιστότοπος Axios.

Επί τάπητος τέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και παλαιστίνιων κρατουμένων και οι προετοιμασίες του Ισραήλ για χερσαία εισβολή στη Ράφα, όπως δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Σχετικά με την χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, ο Μπάιντεν φέρεται να επανέλαβε στον Νετανιάχου να μην προχωρήσει.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε να ανοίξει ξανά το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, το οποίο έκλεισε την Κυριακή μετά από επίθεση της Χαμάς σε κοντινό φυλάκιο που σκότωσε τέσσερις στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ για να συναντηθεί με τον Νετανιάχου και την πολεμική ηγεσία, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επιχείρηση στη Ράφα, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιχειρήσει να αποτρέψει εδώ και μήνες.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε έναν νέο απολογισμό 34.735 νεκρών

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα έναν νέο απολογισμό 34.735 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης την 7η Οκτωβρίου.

Το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου που έκανε λόγο για 78.108 τραυματίες κατά τους σχεδόν επτά μήνες πολέμου.