Πως υποχωρεί από τις προηγούμενες θέσεις της φαίνεται η ουκρανική κυβέρνηση, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, διαβεβαίωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον, ότι προτίθεται να υπογράψει την συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση είχε στραφεί προς την Ρωσία πριν από λίγες εβδομάδες κατά τις επίσημες συνομιλίες για την υπογραφή της συμφωνίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις του «Κινήματος της Ευρώπης», στο εσωτερικό της χώρας. 

Ads

«Πιστεύω ότι πρέπει να υπογράψει σύντομα, γιατί είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας. Πρέπει να δεχτώ ότι, ο Πρόεδρος μου λέει, αυτά που θέλει να μεταφέρω πίσω εγώ ως μήνυμα», δήλωσε η Άστον κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την νέα συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταδίκασε, δε, οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον των διαδηλωτών, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

«Ξεκαθάρισα στον Πρόεδρο ότι αυτός δεν είναι τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά. Περιμένουμε να δούμε συζήτηση και διάλογο με τους πολίτες που ασκούν το δικαίωμα τους να πραγματοποιούν ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας», είπε η Άστον.

Η Κάθριν Άστον συναντήθηκε επίσης με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης αλλά και τρεις πρώην Προέδρους της χώρας, για να συζητήσει μαζί τους τρόπους εξόδου από την πολιτική κρίση που έχει δημιουργηθεί. 

Ads

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη για να συναντηθεί με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ξύλο στην γεωργιανή Βουλή

Την ίδια στιγμή, στην Γεωργία χάος προκλήθηκε εντός του κοινοβουλίου όταν η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση για την υιοθέτηση ψηφίσματος υποστήριξης των ευρωπαϊστών στην Ουκρανία.

Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κινήθηκε με άγριες διαθέσεις εναντίον συναδέλφου του από την αντιπολίτευση και σημειώθηκε συμπλοκή.

Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν με την επέμβαση των ψυχραιμότερων.