Σε σύγκρουση αστυνομία και φοιτητές στον καταυλισμό διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης στην πανεπιστημιούπολη του UCLA στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, μετά την εισβολή αστυνομικών, οι οποίοι άρχισαν νωρίτερα να αφαιρούν οδοφράγματα.

Ads

Οι αστυνομικοί παράλληλα απειλούν με συλλήψεις μέσω μεγαφώνων αν οι διαδηλωτές δεν διαλυθούν.

Σημειώνεται ότι πλήθος ανθρώπων έχει συγκεντρωθεί στην πανεπιστημιούπολη, τόσο μέσα στον καταυλισμό με τις σκηνές που έχει οχυρωθεί με οδοφράγματα όσο και έξω από αυτόν σε ένδειξη υποστήριξης.

Όπως αναφέρει το Associated Press, την έφοδο της αστυνομίας είχε καθυστερήσει η επίθεση των αντιδιαδηλωτών στους συγκεντρωμένους το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές ξανάχτισαν τα αυτοσχέδια φράγματα γύρω από τις σκηνές τους το απόγευμα της Τετάρτης (1/5).

Εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν πίσω από τα οδοφράγματα στην πανεπιστημιούπολη του UCLA παρά τις εντολές της αστυνομίας να αποχωρήσουν.

Σήμερα το μεσημέρι, η αστυνομία έφτασε για λίγο στην περίμετρο του καταυλισμού, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε με τους διαδηλωτές να φωνάζουν: «ντροπή σας!».

Κάποιοι από το πλήθος πέταξαν μπουκάλια με νερό και άλλα αντικείμενα όπως αναφέρει το Associated Press.

Παράλληλα, η αστυνομία στο Νιου Χαμσάιρ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 90 συλλήψεις και κατέβασε σκηνές στο Κολέγιο Ντάρτμουθ και αστυνομικοί στο Όρεγκον εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ, καθώς οι αξιωματούχοι του σχολείου προσπαθούσαν να βάλουν τέλος στην κατάληψη της βιβλιοθήκης που ξεκίνησε τη Δευτέρα (29/4).

Επιπλέον, η αστυνομία της Νέας Υόρκης εισέβαλε σε κτίριο που είχαν καταλάβει διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το βράδυ της Τρίτης (30/4), διαλύοντας διαδήλωση.

Η συμφωνία με τους φοιτητές στο Ρόουντ Άιλαντ

Αντίθετα με άλλα ιδρύματα, το πανεπιστήμιο Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ, ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία με τους διαδηλωτές. Ο καταυλισμός τους συμφωνήθηκε να διαλυθεί με αντάλλαγμα ψηφοφορία στο πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο για την ενδεχόμενη «αποεπένδυση» των «εταιρειών που καθιστούν εφικτή και επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα».

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης από την 17η Απριλίου έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις σε τουλάχιστον 30 πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

Οι εικόνες αστυνομικών με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών στις πανεπιστημιουπόλεις έκαναν τον γύρο όλου του κόσμου και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ιδιαίτερα πολωμένες ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του καταδίκασε το «μικρό ποσοστό» φοιτητών που προκαλεί «ταραχές».

«Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν για μάθημα αισθανόμενοι ασφαλείς», δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιερ, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, προσθέτοντας πως θα «συνεχίσουμε να υπογραμμίζουμε πως πρέπει να καταγγέλλεται ο αντισημιτισμός».

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Ουισκόνσιν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «όμορφο θέαμα» την επέμβαση στο Κολούμπια, καθώς κατ’ αυτόν «η Νέα Υόρκη βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας την περασμένη νύχτα» από «μαινόμενους παλαβούς και υποστηρικτές της Χαμάς» και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «πρέπει να μιλήσει», όπως τόνισε σε αγανακτισμένο τόνο.