Αυξάνεται η ένταση της καταστολής των φοιτητικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, με το κίνημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό να διογκώνεται.

Ads

Εκατοντάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, προκειμένου να εκκενώσουν άλλον έναν καταυλισμό αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, στον οποίο επιτέθηκαν το προηγούμενο βράδυ υποστηρικτές του Ισραήλ και ο οποίος χαρακτηρίστηκε «παράνομος» από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που βρίσκονται στις σκηνές.

Το UCLA είχε ακυρώσει τα μαθήματα μετά από μια βίαιη σύγκρουση αργά το βράδυ της Τρίτης και νωρίς το πρωί της Τετάρτης μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν στον καταυλισμό και μιας ομάδας μασκοφόρων που τους επιτέθηκαν με ξύλα και παλούκια.

Ads

Μέχρι τότε, οι διαδηλωτές ήταν γενικά ειρηνικοί σε σύγκριση με κινητοποιήσεις σε άλλα Πανεπιστήμια. Το βράδυ της Τρίτης όμως έφτασε εκεί μια μεγάλη ομάδα φιλοϊσραηλινών αντιδιαδηλωτών, με μαύρες στολές και λευκές μάσκες και προσπάθησαν να γκρεμίσουν τα οδοφράγματα που περιέβαλλαν τον καταυλισμό.

Άνθρωποι μέσα στον καταυλισμό, μερικοί κρατώντας ξύλα και φορώντας γυαλιά και κράνη, συσπειρώθηκαν για να υπερασπιστούν την περίμετρο του χώρου, ενώ πολλοί καταγγέλλουν την αστυνομία για αδράνεια.

«Το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να αποθαρρύνει επιθέσεις αντιδιαδηλωτών εναντίον όσων είναι ειρηνικοί», είπε στο AFP ο Ντάνιελ Χάρις, 23χρονος φοιτητής, προσθέτοντας πως οι δράστες «δεν έμοιαζαν να είναι φοιτητές, ή άνθρωποι που έχουν οποιαδήποτε σχέση με το πανεπιστήμιο».

Ο πρύτανης του UCLA, Τζιν Μπλοκ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι την επίθεση πραγματοποίησε μια «ομάδα υποκινητών», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την ταυτότητά τους ή για τον λόγο που η διοίκηση και η αστυνομία δεν επενέβησαν.

Η επιδρομή το βράδυ της Τετάρτης έγινε επίσης μία ημέρα μετά τη σύλληψη από την αστυνομία της Νέας Υόρκης εκατοντάδων φιλοπαλαιστινιακών ακτιβιστών που κατέλαβαν ένα κτίριο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, αλλά και τη διάλυση μιας σκηνής αλληλεγγύης από την πανεπιστημιούπολη της σχολής Ivy League.

Φοιτητές πραγματοποιούν συγκεντρώσεις ή στήνουν καταυλισμούς αλληλεγγύης σε δεκάδες Πανεπιστήμια της χώρας, αντιδρώντας στις αδιάκοπες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και ζητώντας από τα ιδρύματα  να μην χρηματοδοτούν εταιρείες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ. Τις τελευταίες ημέρες, η καταστολή εντείνεται, με αστυνομικούς να εισβάλλουν σε μια σειρά από πανεπιστήμια και να συλλαμβάνουν φοιτητές.

Η συμφωνία με τους φοιτητές στο Ρόουντ Άιλαντ

Αντίθετα με άλλα ιδρύματα, το πανεπιστήμιο Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ, ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία με τους διαδηλωτές. Ο καταυλισμός τους συμφωνήθηκε να διαλυθεί με αντάλλαγμα ψηφοφορία στο πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο για την ενδεχόμενη «αποεπένδυση» των «εταιρειών ‘που καθιστούν εφικτή και επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα’».

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης από την 17η Απριλίου έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις σε τουλάχιστον 30 πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

Οι εικόνες αστυνομικών με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών στις πανεπιστημιουπόλεις έκαναν τον γύρο όλου του κόσμου και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ιδιαίτερα πολωμένες ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του καταδίκασε το «μικρό ποσοστό» φοιτητών που προκαλεί «ταραχές».

«Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν για μάθημα αισθανόμενοι ασφαλείς», δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιερ, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, προσθέτοντας πως θα «συνεχίσουμε να υπογραμμίζουμε πως πρέπει να καταγγέλλεται ο αντισημιτισμός».

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Ουισκόνσιν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «όμορφο θέαμα» την επέμβαση στο Κολούμπια, καθώς κατ’ αυτόν «η Νέα Υόρκη βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας την περασμένη νύχτα» από «μαινόμενους παλαβούς και υποστηρικτές της Χαμάς» και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «πρέπει να μιλήσει», όπως τόνισε σε αγανακτισμένο τόνο.

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Αλληλεγγύη στις εξεγέρσεις των Αμερικανικών Πανεπιστημίων

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών εκφράζει την αλληλεγγύη της στους/στις φοιτητές/φοιτήτριες και στους/στις διδάσκοντες/διδάσκουσες των Αμερικάνικων Πανεπιστημίων, «που όχι μόνο εξεγείρονται ενάντια στην γενοκτονία της Γάζας, αλλά ζητούν και δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος».

«Η φλόγα της εξέγερσης, που μεταδίδεται στα πιο μεγάλα Πανεπιστήμια της Αμερικής και στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, δίνει τον τόνο της αντίστασης απέναντι σε ένα πόλεμο που εξελίσσεται σε γενοκτονία των Παλαιστινίων και απειλεί με ανάφλεξη όλη την  περιοχή. Είναι πολύ μεγάλης ουσιαστικής και συμβολικής σημασίας ο αγώνας αυτός, καθώς μετά από πολλά χρόνια τα πανεπιστήμια που συμβολίζουν τη δύναμη του συστήματος οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου και έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως θερμοκοιτίδες τεχνοκρατών και golden boys, παρουσιάζουν και μία άλλη τους πλευρά, αυτή του πανεπιστημίου που αμφισβητεί την καθεστηκυία αντίληψη και αρθρώνει λόγο υπέρ του δίκιου των αδυνάμων, εν προκειμένω του αδικημένου Παλαιστινιακού λαού», αναφέρει στην ανακοίνωση και προσθέτει:

«Καμιά καταστολή και καμιά συκοφαντία δεν πρόκειται να σταματήσει το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ, γιατί αποτελεί ένα κίνημα που έχει το δίκιο με το μέρος του και αποτελεί προϊόν αγανάκτησης των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών ενάντια στις θηριωδίες του Ισραήλ που δεν μπορούν πλέον κανένα να αφήνουν αδιάφορο. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη τα Πανεπιστήμια να είναι Δημόσια και Δημοκρατικά, ώστε να διασφαλίζεται η αυτονομία τους από ιδιωτική χρηματοδότηση και η ελευθερία της σκέψης».

«Οι κινητοποιήσεις αυτές μας διδάσκουν ότι και στην Ελλάδα θα πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις στα πανεπιστήμια να βγουν μπροστά για τη διαμόρφωση ενός αντίστοιχου κινήματος υπεράσπισης των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού, που θα διεκδικεί την απεμπλοκή της χώρας μας από τα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ στη μέση Ανατολή, την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, αλλά και θα συμπαραστέκεται στους/στις συναδέλφους μας και στους/στις φοιτητές/τριες στις ΗΠΑ που υπόκεινται σε άνευ προηγουμένου καταστολή που σοκάρει ακόμα και τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές της άποψης ότι στις ΗΠΑ η ελευθερία της σκέψης στα πανεπιστήμια είναι δεδομένη.

»Παράλληλα οι κινητοποιήσεις αυτές δικαιώνουν το κίνημα «όχι αστυνομία στα πανεπιστήμια» που ματαίωσε στην πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Οι εικόνες καθημερινά από τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ αποδεικνύουν δυστυχώς στην πράξη ότι οι προειδοποιήσεις του κινήματος και της ΣΥΣ για τους σκοπούς ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν ήταν θεωρία συνωμοσίας ούτε υπερβολές. Η αστυνομία στα πανεπιστήμια υπάρχει κυρίως για να καταστέλλει τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, για αυτό και θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση δεδομένου ότι οι αγώνες μας για ένα δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Καλούμε τους συλλόγους μελών ΔΕΠ σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν ενεργά στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 1ης ΜΑΗ σε όλη τη χώρα

Διαδηλώνοντας

Για Ειρήνη παντού- για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα και να λυθεί δίκαια το Παλαιστινιακό ζήτημα

Για ένα Δημόσιο, Δωρεάν, Δημοκρατικό και Αυτοδιοικούμενο Πανεπιστήμιο

Για αξιοπρεπείς μισθούς στους Πανεπιστημιακούς, για ριζική ενίσχυση και στήριξη των ΑΕΙ

Για ριζική ενίσχυση της Φοιτητικής Μέριμνας

1-4-2024»