«Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της ανεξάρτητα από την κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στην δανειοδότηση της χώρας και τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, συμφωνία που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ads

 
Την Τρίτη ανακοινώθηκε η παραίτηση του πρωθυπουργού Νίκολαϊ Αζάροφ, μια κίνηση που έχει ως στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο υπήρξαν και αλλαγές στο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που αποτέλεσε και την αφορμή για νέες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε αιματηρές συγκρούσεις. Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους δρόμους του Κιέβου. Η αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου ενισχύεται η παρουσία ακροδεξιών και νεοναζιστικών ομάδων, διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα οδοφράγματα μέχρι να αποχωρήσει ο Γιανουκόβιτς από την εξουσία.
 
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, σημείωσε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να επανεξετάσει συμφωνίες που έχει υπογράψει στο παρελθόν με την Ουκρανία ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. «Αν με ρωτάτε αν θα επανεξετάσουμε τις συμφωνίες μας σχετικά με τα δάνεια και τον ενεργειακό τομέα σε περίπτωση που πάρει την εξουσία η αντιπολίτευση… Σας απαντώ: Όχι δεν θα το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
 

Διαβάστε επίσης: Το παιχνίδι στην σκακιέρα της Ουκρανίας

«Το δάνειο και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν για τον λαό της Ουκρανίας, όχι για την κυβέρνηση», υποστήριξε και επανέλαβε τη θέση του σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία τονίζοντας πως θα πρέπει να επιλυθεί χωρίς ξένη παρέμβαση. Όπως είπε η εμπλοκή ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά ζητήματα της Ουκρανίας είναι απαράδεκτή. «Η διεθνής κοινότητα που ζητά από τον Γιανουκόβιτς να ενεργήσει με πολιτισμένο τρόπο θα πρέπει να παροτρύνει και την αντιπολίτευση να κάνει τον ίδιο», πρόσθεσε.
 
Νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ υπογράμμισε πως η ΕΕ καταδικάζει τη βία και τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης στην Ουκρανία. Όπως είπε προς αυτό τον σκοπό έχει επισκεφτεί ήδη δύο φορές την Ουκρανία o επίτροπος Στέφαν Φίλε ενώ απόψε μεταβαίνει στο Κίεβο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον.
 
Η χρήση βίας δεν αποτελεί λύση τόνισε ο Ρόμπαϊ, ο οποίος επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση στη βάση του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ακόμη ότι επαφίεται στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ουκρανίας να αποφασίσουν για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θέμα στο οποίο η ΕΕ δεν θέλει να αναμειχθεί.

Ads