Η Μόσχα, «ανταποκρινόμενη στις εχθρικές κινήσεις της Ουάσιγκτον, εντείνει την τελειοποίηση και την έναρξη της παραγωγής πυραυλικών συστημάτων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ads

«Σε απάντηση στις αμερικανικές ενέργειες, η Ρωσία ξεκινά την παραγωγή παρόμοιων πυραυλικών συστημάτων. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη (…) τη συσσωρευμένη εμπειρία του ρωσικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, η διαδικασία αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ (…)», τόνισε το υπουργείο.

Σύμφωνα με την Μόσχα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν «πολύπλευρες απειλές» για τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ανοιχτά ξεκινήσει την πορεία ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές επίγειων συγκροτημάτων με πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, οι οποίοι προηγουμένως είχαν απαγορευτεί βάσει της Συνθήκης για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς».

Η Ουάσινγκτον «κατέστρεψε σκόπιμα τη συμφωνία αυτή και στη συνέχεια ενίσχυσε αμέσως την ανάπτυξη και τις δοκιμές βλημάτων τέτοιας κατηγορίας».

Ads

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες «άρχισαν να σχηματίζουν εξειδικευμένες μονάδες με περιφερειακή εστίαση και να εργάζονται για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής».

Τώρα «οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να φέρνουν τα σχετικά πυραυλικά συστήματα στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού δήθεν για  “ασκήσεις με συμμάχους”, γεγονός που δείχνει ότι η παραγωγή και η εκτόξευση αυτών των όπλων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», λέει το υπουργείο.

«Δηλώνουμε ρητά ότι όποτε και όπου και αν εμφανιστούν χερσαία πυραυλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς αμερικανικής κατασκευής, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να αντιδράσουμε με ανάλογο τρόπο, πράγμα που θα σημάνει τον τερματισμό του μονομερούς ρωσικού μορατόριουμ για την ανάπτυξη των εν λόγω οπλικών συστημάτων», τονίζεται.