Σαν σκηνή από ένα δυστοπικό μέλλον τηλεοπτικής νουβέλας, όπου ο θρησκευτικός φανατισμός ορίζει τις σχέσεις της κοινωνίας και επιβάλει την κατώτερη θέση της γυναίκας, η πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου να θεσπίσει την “Ημέρα ενάντια στις αμβλώσεις” ήταν το πιο ισχυρό από τα οπισθοδρομικά μηνύματα που ακολούθησαν το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ads

Η πρωτοβουλία των Ιεραρχών με πρόσχημα το δημογραφικό θέτει σε αμφισβήτηση για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά το αυτονόητο και κατοχυρωμένο σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και στην Ελλάδα, νομικά και πολιτικά,  δικαίωμα της σύγχρονης γυναίκας στη διακοπή της κύησης. Πίσω από τις δογματικές θρησκευτικές προσεγγίσεις, κρύβεται η συντονισμένη απόπειρα υπερ-συντηρητικής μετατόπισης της ελληνικής κοινωνίας και αμφισβήτησης του ορθολογισμού. Δεν είναι μακριά από τις ανοησίες του Μητροπολίτη Μόρφου, που αποδίδει την ομοφυλοφιλία στην ερωτική πράξη και στάση της μητέρας κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της εγκυμοσύνης (!), αλλά ακολουθεί μια πιο μεθοδική οδό.

Σε παράλληλη διαδρομή, καταγράφονται μια σειρά από κυβερνητικές εξαγγελίες, που υποδηλώνουν κοινό βηματισμό, εκπέμπουν ένα πουριτανισμό και μια θρησκοληψία που έχει εκλείψει πολλές δεκαετίες πριν, όπως η ενίσχυση του θρησκευτικού χαρακτήρα του σχολείου, οι ιεροδιδάσκαλοι, τα επιδόματα σε γυναίκες που τεκνοποιούν μόνο κάτω από 30 ενώ “ρασοφόροι μπίζνεσμεν” επισκέπτονται Υπουργούς για ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν αποκλείεται με τη φόρα προδικτατορικού “Γυμνασιάρχη” που έχουν πάρει Κυβέρνηση και Εκκλησία, το επόμενο θέμα της ατζέντας να είναι το μήκος της φούστας, η υποχρεωτική εξομολόγηση, το κατηχητικό κλπ.

Στήνοντας εκ νέου το παρωχημένο τρίπτυχο “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια“, ΝΔ και Ιεραρχία απελευθερώνουν τις πιο σκοταδιστικές αντιλήψεις. Και δεν πρόκειται απλώς για ακρότητες ενός περιθωριακού μέρους της Εκκλησίας που καλλιεργεί το φανατισμό αλλά για ένα κοινό βηματισμό που έχει σαν αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση από ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Είναι ίσως το αναγκαίο συμπλήρωμα για τη συντονισμένη απόπειρα παλινόρθωσης του “Κράτους της Δεξιάς”.

Ads