Μπορεί η επένδυση του Ελληνικού να μην ξεμπλόκαρε μέσα στην πρώτη εβδομάδα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως υποσχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ να συνεχίζει να αντιπολιτεύεται την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως υπάρχει ένας κλάδος επενδύσεων που φαίνεται ότι θα αναζωογονηθεί και αυτός είναι οι «ιερές μπίζνες».

Ads

Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από την τελευταία «τραυματική» εμπλοκή της ΝΔ με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αγίου Όρους και σκάνδαλα που συνεχίζουν να απασχολούν τη δικαιοσύνη, όπως αυτό του Βατοπεδίου. Αυτές οι δυσάρεστες μνήμες δεν εμπόδισαν τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, να υποδέχεται στο υπουργείο τους «ρασοφόρους τεχνοκράτες» της Μονής Μεγίστης Λαύρας και να φωτογραφίζεται μαζί τους, ενώ ο επικεφαλής τους, ιερομόναχος Νικόδημος, φρόντισε με έναν διθυραμβικό λόγο, άκομψο όσο και υπερβολικό, να εκθειάσει τη νέα κυβέρνηση, θυμίζοντας άλλες εποχές και αντιλήψεις.

Όμως όταν μιλάμε για «μπίζνες» και Άγιο Όρος μιλάμε για κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα. Γιατί καλός είναι ο καπιταλισμός, «θεάρεστος» όπως φαίνεται για κάποιους,  αλλά η επιχειρηματικότητα που ευαγγελίζεται η ΝΔ, είναι κρατικοδίαιτη, οπότε γιατί να μην το εκμεταλλευτεί και η Αθωνική Πολιτεία;

Αντικείμενο της συζήτησης λοιπόν ήταν οι δράσεις του ΕΣΠΑ και οι χρηματοδοτήσεις που περιμένουν οι Μονές μετά από 4,5 χρόνια «ξηρασίας». Τώρα πλέον προσδοκούν επιστροφή στο παλαιό καθεστώς, προ του 2015, όταν οι κυβερνήσεις έβγαζαν προσκλήσεις για χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς ίδια συμμετοχή, στα όρια των «φωτογραφικών», που απευθύνονταν αποκλειστικά στο Άγιο Όρος. Με αυτόν τον τρόπο κατευθύνθηκαν τεράστια κονδύλια στις Μονές, κάτι που σταμάτησε ως πρακτική επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια, προσδοκούν από τη «φιλοεπενδυτική» κυβέρνηση της ΝΔ να στερεί πόρους από την επιχειρηματικότητα που θα ενίσχυαν την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας αλλά και πόρους που θα στήριζαν σημαντικές κοινωνικές δομές, για να κατευθύνουν πακτωλό χρημάτων σε μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Ads

Η αντίληψη της απροκάλυπτης συνεργασίας μεταξύ του κράτους και των εκκλησιαστικών θεσμών και της άμεσης οικονομικής συναλλαγής έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με το δήθεν φιλελεύθερο προφίλ που αφηγείται η ΝΔ, πλην όμως είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που χαρακτήριζε διαχρονικά τις σχέσεις της Δεξιάς με τους υπερ-συντηρητικούς πυλώνες της κοινωνίας και του κράτους.  Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι «τεχνοκράτες της αγοράς», όπως χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνητικά του στελέχη, δεν υποδέχτηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης κάποιους επενδυτές που θα μπορούσαν να μοχλεύσουν σοβαρά ιδιωτικά κεφάλαια αλλά εκπροσώπους Μονής που ζητούν ευρωπαϊκό χρήμα, στερώντας το από την πραγματική οικονομία.