Κανένα διάταγμα και καμία ντιρεκτίβα δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης άτυπης Συνόδου για την κατάσταση στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, το απόγευμα της Δευτέρας (17/2).

Ads

Όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, μόλις μια ημέρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας εκεί, ενώ επέμεινε ότι δεν είχε σχέδια να συναντηθεί εκεί με Ρώσους ή Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Σόλτς τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ ζήτησε πιο ευέλικτους κανόνες χρηματοδότησης για τη στήριξή της, επιχειρώντας να διαβεβαιώσει το Κίεβο ότι μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Ευρώπης, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης στη γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι.

Συνοπτικά, ο Γερμανός Καγκελάριος υποστήριξε την θέση και την στάση της ΕΕ στο τραπέζι οποιωνδήποτε συνομιλιών για την διευθέτηση του Ουκρανικού ζητήματος ως «αναπόσπαστο κομμάτι» αυτής της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ads

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπάρχουν συνομιλίες για μια ειρηνευτική συμφωνία, αλλά για εμάς είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να είναι μια ντιρεκτίβα», δήλωσε.

Είπε επίσης ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της, να συνεχίσει την πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχει δικό της ισχυρό στρατό, τονίζοντας πως αυτά τα θέματα «δεν είναι προς διαπραγμάτευση».

Ο Σολτς επανήλθε επίσης στην ιδέα της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, προτείνοντας ότι κάθε δαπάνη άνω του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους υφιστάμενους περιορισμούς.

Πρόσθεσε επίσης ότι απαιτούνται νέες πηγές χρηματοδότησης, ώστε η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας να μην προέλθει από περικοπές στους εγχώριους προϋπολογισμούς και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σχετικά με την ιδέα της ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης, ο Σόλτς επανέλαβε ότι τέτοιες συζητήσεις «είναι πρόωρες». Συμπλήρωσε  μάλιστα ότι «τον ενοχλούν τέτοιες προτάσεις, καθώς είναι κερδοσκοπικές και προηγούνται των όποιων ειρηνευτικών συνομιλιών», απορρίπτοντάς τες ως «εξαιρετικά ακατάλληλες».

Περαιτέρω, είπε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει «χάσμα» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, καθώς τονίζει τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία θα βρίσκεται την Τρίτη (18/2) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά από πρόσκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ίδια ημέρα που είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν στην Σαουδική Αραβία οι συνομιλίες Αμερικανών και Ρώσων απεσταλμένων για το μέλλον της Ουκρανίας.

Δηλώσεις Σάντσεθ – Κρίστερσον

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι «η Ευρώπη θέλει ειρήνη», αλλά μια ειρήνη που «διατηρεί τις αρχές στις οποίες βασίζεται η διεθνής τάξη».

«Μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες», είπε.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλφ Κρίστερσον, ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τόσο η χώρα του, αλλά και η ευρύτερη περιοχή Σκανδιναβίας – Βαλτικής, «εκπροσωπείται» από την στάση της Δανής πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερικσεν, καθώς επέμεινε ότι είναι «ομόφωνοι και στέκονται δυνατοί στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

«Αυτό που φέρνουμε στις συνομιλίες στο Παρίσι είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται συζητήσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, και ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να αυξηθεί και να επιταχυνθεί», ανέφερε.

Στάρμερ: Η ειρήνη στην Ουκρανία «πρέπει να είναι διαρκής»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ μοιράστηκε ένα σύντομο απόσπασμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη γαλλική πρωτεύουσα, λέγοντας ότι «όλοι θέλουν μια ειρηνευτική συμφωνία» – αλλά αυτή «πρέπει να είναι διαρκής».

Όλοι στην Ευρωπαϊκή ήπειρο «πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά», πρόσθεσε, για τη «συλλογική ασφάλεια».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Παρίσι, ο Στάρμερ επανέλαβε την προθυμία του να εξετάσει το ενδεχόμενο παραμονής βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εάν επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία – αλλά απαίτησε από τις ΗΠΑ να παράσχουν ένα «στήριγμα» σε οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη.

Μια «αμερικανική εγγύηση ασφαλείας είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε αποτελεσματικά τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Στάρμερ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Τραμπ και να «συζητήσει αυτά που βλέπουμε ως τα βασικά στοιχεία μιας διαρκούς ειρήνης», πρόσθεσε, ενώ θα μιλήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «τις επόμενες ημέρες», ελπίζοντας σε περισσότερες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους συμμάχους όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ, όπως τόνισε.

Ρωσία: Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεν μπορούν να είναι μέρος συμφωνίας για την Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ «δεν μπορούν να είναι καθόλου μέρος κανενός ψηφίσματος για την Ουκρανία», δήλωσε παράλληλα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη την Δευτέρα, λέγοντας στη συνεδρίαση ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «απολύτως άπιστοι στον λόγο τους».

«Δεν μπορούν να είναι καθόλου μέρος σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης», τόνισε ο Βασίλι Νεμπένζια.

«Είναι τυφλωμένοι από την πρωτόγονη ρωσοφοβία, τη μανιακή τους επιθυμία να προκαλέσουν ήττα στη χώρα μας, στο πεδίο της μάχης, χρησιμοποιώντας τους Ουκρανούς που έχουν απομείνει ζωντανοί», όπως είπε, και προχώρησε σε καυστικά σχόλια για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ο “αυτοαποκαλούμενος” πρόεδρος έσυρε τη χώρα σε σύγκρουση», και τον χαρακτήρισε ως «επαγγελματία Ουκρανό κωμικό» – αναφερόμενος στην προηγούμενη καριέρα του – προσθέτοντας ότι εκείνος «φοβάται θανάσιμα τις εκλογές» και πως κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να μην πραγματοποιηθούν».

Η Ουκρανία πρέπει να είναι ένα «αποστρατιωτικοποιημένο, ουδέτερο κράτος» και «να μην αποτελεί μέρος οποιουδήποτε μπλοκ ή συμμαχίας», συμπλήρωσε.

ΝΑΤΟ: Tονίζει την αξία» των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για το μέλλον της Ουκρανίας

Το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ο οποίος επισκέφθηκε την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Δευτέρα (17/2) και την συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, μαζί με άλλους αξιωματούχους –  πριν ο κ. Ρούτε ταξιδέψει στο Παρίσι για τη σύνοδο κορυφής. 

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας δήλωσε ότι ο κ. Ρούτε «τόνισε την αξία των εκτεταμένων, συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων με την αμερικανική κυβέρνηση» και «υπογράμμισε τη σημασία μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στη σύγκρουση».

Επέμεινε ότι κανείς δεν θα επιβάλει ειρηνευτική συμφωνία στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δεσμεύτηκε να ακούσει «σημεία συζήτησης» από όλα τα μέρη.

Ο Ρούτε φέρεται να δήλωσε ότι η συνάντηση «παρείχε μια ακόμη ευκαιρία να ευθυγραμμιστεί η σκέψη για το πώς θα υποστηριχθεί καλύτερα μια βιώσιμη ειρήνη».