Σε εξέλιξη βρίσκεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στη σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo, τα αδέλφια Σαΐντ και Σερίφ Κουατσί, 34 και 32 ετών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αρχές έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στην επαρχία Aisne, στην περιοχή Βιγιέ-Κοτερέ στη βόρεια Γαλλία, όπου οι δύο δράστες εγκατέλειψαν το δεύτερο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν. Νωρίτερα πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε και αστυνομική πηγή, ανέφεραν πως οι δράστες εντοπίστηκαν από πρατηριούχο σε περιοχή της Βόρειας Γαλλίας. τον οποίο και λήστεψαν.

Ads

Στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης υπάρχει ένας καταιγισμός πληροφοριών, πολλές από τις οποίες είναι ανεπιβεβαίωτες, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργείται σύγχυση. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, από την πλευρά του, συνιστά προσοχή στη μετάδοση πληροφοριών και έχει ανακοινώσει πως θα ενημερώνει το κοινό για την εξέλιξη των ερευνών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν πολλές προσαγωγές, ενώ η χώρα βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό».

Σύγχυση επικράτησε με το τρίτο άτομο, που παρουσιάστηκε ως ο οδηγός των δραστών. Πρόκειται για έναν 18χρονο οποίος φέρεται να έχει συγγενική σχέση με τους δύο δράστες. Ο 18χρονος, τα στοιχεία του οποίου δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, παρουσιάστηκε οικειοθελώς στην αστυνομία, υποστηρίζοντας πως την ώρα της επίθεσης ήταν στο σχολείο, γεγονός που επιβεβαιώσαν και πολλοί συμμαθητές του στο διαδίκτυο, όπου έχει δημιουργηθεί και ένα κύμα υποστήριξης. Όπως δήλωσε ο 18χρονος προσήλθε στην αστυνομία για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, από τη στιγμή που το όνομά του εμφανίστηκε στα social media.

Στον απόηχο της επίθεσης σημειώθηκαν περιορισμένες επιθέσεις κατά λατρευτικών χώρων των ισλαμιστών. Η γαλλική ισλαμική κοινότητα έχει καταδικάσει απερίφραστα τη βία και την τρομοκρατία, ενώ μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο διατυμπανίζουν τον αποτροπιασμό τους για τη φονική επίθεση στη Charlie Hebdo. «’Allahu Akber’ ενώ δολοφονείται ανθρώπους; Είστε ντροπή για τη θρησκεία μου. Μακάρι οι νεκροί να αναπαυθούν εν ειρήνη», γράφουν μουσουλμάνοι στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας κάλεσε επίσης τους πιστούς να τηρήσουν σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 12 νεκρών του Charlie Hebdo, συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος που κήρυξε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

image

Ads

Η ακροδεξιά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα προωθώντας την ισλαμοφοβία, ωστόσο ισχυρό είναι και το κίνημα υποστήριξης στους μουσουλμάνους. Την Πέμπτη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της Charlie Hebdo. Από το πλήθος στο κέντρο του Παρισιού, από τους πολιτικούς σε κλειστές αίθουσες και από τους επιβάτες στα σταματημένα μετρό και λεωφορεία, μέχρι τους φοιτητές στα πανεπιστήμια και, έξω από τα σύνορα, στα γραφεία της ΕΕ, Γάλλοι και πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο στάθηκαν όρθιοι ενάντια στη βαρβαρότητα. Για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί μια διακομματική συγκέντρωση ενότητας ενάντια στην τρομοκρατική επίθεση, μια «φωνή ενότητας υπέρ των θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών και της ελευθερίας του Τύπου». Εν όψει της συγκέντρωσης εκφράζονται διαφωνίες για τη συμμετοχή ή μη του ακροδεξιού και ξενόφοβου Εθνικού Μετώπου, με πολλούς να αναφέρονται πως είναι εκδήλωση για τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και τη Μαρίν Λεπέν να καταγγέλλει τον «αποκλεισμό» της, υποστηρίζοντας πως θεωρεί «προφανές» ότι πρέπει να προσκληθεί να μετάσχει στη συγκέντρωση.

Διαβάστε επίσης:

«Ήρωες» για το Ισλαμικό Κράτος οι δράστες

Σημειώνεται πως το Ισλαμικό Κράτος, η τζιχαντιστική οργάνωση που έχει κηρύξει χαλιφάτο στη Συρία και το Ιράκ και έχει καλέσει εξτρεμιστές σε όλο τον κόσμο να εξαπολύσουν επιθέσεις ως «μοναχικοί λύκοι», χαρακτήρισε «ήρωες» τους δράστες της επίθεσης Charlie Hebdo. «Οι ήρωες τζιχαντιστές σκότωσαν 12 δημοσιογράφους και τραυμάτισαν περισσότερους από 10 που εργάζονται στην εφημερίδα Charlie Hebdo, για να πάρουν εκδίκηση για τον προφήτη Μωάμεθ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την τζιχαντιστική οργάνωση να τονίζει πως η σατιρική εφημερίδα «δεν σταμάτησε να υποτιμά τον προφήτη από το 2003».