Γαλλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως οι δράστες της ένοπλης επίθεσης στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo κατά την οποία σκοτώθηκαν δώδεκα άτομα, δέκα δημοσιογράφοι – σκιτσογράφοι και δύο αστυνομικοί, έχουν ταυτοποιηθεί. Νωρίτερα η εφημερίδα Liberation μετέδωσε πως οι τρεις δράστες συνελήφθησαν, ωστόσο η πληροφορία διαψεύστηκε από τις αρχές, οι οποίες επιβεβαίωσαν, σύμφωνα πάντα με γαλλικά μέσα, την αναγνώριση των τριών τζιχαντιστών του μακελειού στη Charlie Hebdo. Μάλιστα, μετά τη δημοσίευση ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών συνέστησε προσοχή στη μετάδοση των ειδήσεων. 

Ads

Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τα περισσότερα γαλλικά μέσα αναφέρουν πως πρόκειται για έναν 32χρονο και έναν 34χρονο – οι οποίοι φέρονται να είναι αδέρφια – ενώ ως τρίτος δράστης έχει αναγνωριστεί ένας 18χρονος. Η Le Monde ανέφερε πως η πληροφορία περί αναγνώρισης τρων τριών δραστών είχε επιβεβαιωθεί και από αστυνομικές πηγές.

Την Τετάρτη το πρωί τρεις ένοπλοι τζιχαντιστές εισέβαλαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo δολοφονώντας συνολικά δώδεκα ανθρώπους. Η Charlie Hebdo είχε βρεθεί στο στόχαστρο των τζιχαντιστών για τα σατιρικά της σκίτσα για τον θρησκευτικό φονταμεταλισμό και τον Μωάμεθ. «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη!», φώναξαν οι δράστες κατά την επίθεση. Την επίθεση καταδίκασε σύσσωμος ο γαλλικός πολιτικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα, ενώ ξέσπασε ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στις οικογένειες των θυμάτων και αποτροπιασμού για την επίθεση των τζιχαντιστών. Κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων: «Είμαστε όλοι Charlie» (Je Suis Charlie)

Διαβάστε αναλυτικά: Επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo – Δώδεκα νεκροί (Βίντεο Ντοκουμέντο)

Ads

Μετά την επίθεση ξεκίνησε ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό στο Παρίσι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, καθώς η εκτίμηση των αρχών ήταν πως οι δράστες δεν είχαν καταφέρει να βγουν εκτός της γαλλικής πρωτεύουσας. Η Πέμπτη κηρύχθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας ημέρα εθνικού πένθους, ενώ οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για τρεις ημέρες. Ο Φρανσουά Ολάντ σε σύντομο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό επανέλαβε την έκκληση για ενότητα στη χώρα. «Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει», τόνισε.

Δείτε επίσης:

  • Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Από τον Μωάμεθ στον Παστίτσιο: Το 2012 το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα παρουσίασε το ζήτημα της λογοκρισίας σε ένα  ντοκιμαντέρ που εξέτασε τις περιπτώσεις παρέμβασης στον τύπο τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η εκπομπή στο πλαίσιο της έρευνας της είχε ταξιδέψει στη Γαλλία και είχε επισκεφθεί τα γραφεία του Charlie Hebdo, για να μιλήσει με την ομάδα που τα σατιρικά σκίτσα της με τον Μωάμεθ ξεσήκωσαν παγκόσμιες αντιδράσεις. Ο Στεφάν Σαρμπονιέ, ο διευθυντής σύνταξης, συγκαταλέγεται μεταξύ των 12 θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης που πραγματοποίησαν ένοπλοι στα γραφεία του εντύπου στο Παρίσι. Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Στέλιο Κούλογλου έλεγε: Δεν υποκύπτουμε στη λογοκρισία.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?’http’:’https’;if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+”://platform.twitter.com/widgets.js”;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,”script”,”twitter-wjs”);