Ανθρωποκυνηγητό στη Γαλλία για τη σύλληψη των δυο υπόπτων για την αιματηρή επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας τις οποίες επικαλούνται γαλλικά μέσα, ιδιοκτήτης βενζινάδικου, στη βόρεια Γαλλία, αναγνώρισε τους δυο εκτελεστές. Δεν έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής. Νέο περιστατικό με πυροβολισμούς, σήμερα το πρωί στο Παρίσι. Μια αστυνομικός είναι νεκρή. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η επίθεση σχετίζεται με αυτήν στην εφημερίδα. Επιθέσεις σημειώθηκαν σε τεμένη σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται πως στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης υπάρχει ένας καταιγισμός πληροφοριών, πολλές από τις οποίες είναι ανεπιβεβαίωτες, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργείται σύγχυση. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, από την πλευρά του, συνιστά προσοχή στη μετάδοση πληροφοριών και έχει ανακοινώσει πως θα ενημερώνει το κοινό για την εξέλιξη των ερευνών. 

Ads

 
Στο μεταξύ επτά άτομα κρατούνται στο πλαίσιο της έρευνας για την αιματηρή επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, σύμφωνα με τον υπ. Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Όπως αναφέρει το BBC πρόκειται για άτομα που σχετίζονται με τους δυο υπόπτους για την επίθεση οι οποίοι φέρεται πως είναι αδέρφια. Οι γαλλικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μάλιστα φωτογραφίες των δύο ανδρών που θεωρούνται «οπλισμένοι και επικίνδυνοι». Ένα τρίτο άτομο που σχετίζεται με τα δυο αδέρφια παραδόθηκε στην αστυνομία. Πρόκειται για έναν 18χρονο, που όπως αναφέρει ο ίδιος και επιβεβαώνουν συμμαθητές του, την ώρα της επίθεσης ήταν στο σχολείο. Ο ίδιος δηλώνει ότι θέλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, από τη στιγμή που το όνομά του εμφανίστηκε στα social media.

Δείτε live όλες τις εξελίξεις από το France24

«Εντοπίστηκαν» στη Βόρειο Γαλλία οι καταζητούμενοι
 
Ιδιοκτήτης βενζινάδικου, στη βόρεια Γαλλία, αναγνώρισε τους δυο καταζητούμενους Σερίφ και Σαϊντ Κουασί, 32 και 34 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε ότι επέβαιναν σε ένα Renault Clio με πλαστές πινακίδες και φορούσαν κουκούλες. Όπλα διακρίνονταν στο πίσω μέρος του οχήματος. Οι δυο ένοπλοι έκλεψαν βενζίνη και τρόφιμα από το βενζινάδικο περίπου στις 10.30 σήμερα το πρωί και κατευθύνθηκαν προς το Παρίσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Πυροβολισμοί με μια νεκρή αστυνομικό

Περίπου στις 10.00 το πρωί σημειώθηκε νέο περιστατικό με πυροβολισμούς στο Παρίσι. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν υπάρχει σύνδεση με την αιματηρή επίθεση στη Charlie Hebdo. Οι πληροφορίες ανέφεραν αρχικά μια σύλληψη ενώ αργότερα διαψεύστηκαν. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών που έλαβε χώρα στο προάστιο Πορτ ντε Σατιγιόν, στα νότια της γαλλικής πρωτεύουσας, τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η μία κατέληξε. 

Ads

Επιθέσεις σε τεμένη 
  
Στο μεταξύ εμπρησμός σημειώθηκε σε εστιατόριο κεμπάμπ στη Βιλφράνς – σιρ -Σαόν, αρκετά κοντά σε τοπικό τζαμί. Η αστυνομία υποστηρίζει πως δεν διαφαίνεται καμία διασύνδεση με την πολύνεκρη επίθεση στην Charlie Hebdo. Δεν αναφέρθηκαν θύματα. 

Στόχοι επιθέσεων έπεσαν επίσης δύο λατρευτικούς χώρους, σε ένα τέμενος στη Μανς (ανατολική Γαλλία) και σε μια μουσουλμανική αίθουσα προσευχής στο Πορ-λα-Νουβέλ της νότιας Γαλλίας. Επίσης δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα. 

Τα μέτρα ασφαλείας στις περιοχές που υπάρχουν τζαμιά είναι αυξημένα. 

Η επίθεση στη Charlie Hebdo 

Οι ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν χθες στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και το διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Stephane Charbonnier. Άλλοι είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Από αυτούς οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
 
Αξιωματούχος της εισαγγελίας δήλωσε νωρίτερα ότι ο νεότερος εκ των τριών ενόπλων παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, η οποία βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση εγγράφου της αστυνομίας, στο οποίο κατονομάζονταν οι τρεις ένοπλοι ως ο Σαΐντ Κουατσί γεννηθείς το 1980, ο Σερίφ Κουατσί γεννηθείς το 1982 και ο Χαμίντ Μουράντ γεννηθείς το 1996. Ωστόσο για τον 18χρονο Χαμίντ Μουράντ, ο οποίος παρουσιάστηκε  οικειοθελώς την Πέμπτη στην αστυνομία, εγείρονται ερωτήματα για τη συμμετοχή του στην επίθεση. Ο ίδιος αναφέρει, και επιβεβαιώνουν συμμαθητές του, πως την ώρα της επίθεσης ήταν στο σχολείο. Οι αρχές συνέδεσαν τον 18χρονο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, λόγω συγγενικής σχέσης με τους δύο δράστες.

Το προφίλ των υπόπτων

image

Οι φωτογραφίες του Σερίφ Κουασί (αριστερά) και του αδελφού του Σαΐντ που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική αστυνομία

image
 
Ο 32χρονος Σερίφ Κουασί είχε απασχολήσει τις γαλικές αρχές το 2005 όταν είχε συλληφθεί και συνδεθεί με πυρήνα τζιχαντιστών. Η σύζυγός του είναι η αδελφή του Χαμίντ Μουράντ. Ο 34χρονος Σαΐντ Κουασί είναι αδελφός του Σερίφ και δεν έχει φάκελο στην αστυνομία. Είναι Γάλλοι υπήκοοι με αλγερινή καταγωγή και μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία της Γαλλίας μετά το θάνατο των δύο γονιών τους.

Η Charlie Hebdo στο στόχαστρο
 
Η Charlie Hebdo είχε βρεθεί στο στόχαστρο των τζιχαντιστών για τα σατιρικά της σκίτσα για τον θρησκευτικό φονταμεταλισμό και τον Μωάμεθ. «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη!», φώναξαν οι δράστες κατά την επίθεση. Την επίθεση καταδίκασε σύσσωμος ο γαλλικός πολιτικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα, ενώ ξέσπασε ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στις οικογένειες των θυμάτων και αποτροπιασμού για την επίθεση των τζιχαντιστών. Κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων: «Είμαστε όλοι Charlie» (Je Suis Charlie)

Διαβάστε επίσης:

#CharlieHebdo Tweets

Δείτε:

  • Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Από τον Μωάμεθ στον Παστίτσιο: Το 2012 το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα παρουσίασε το ζήτημα της λογοκρισίας σε ένα  ντοκιμαντέρ που εξέτασε τις περιπτώσεις παρέμβασης στον τύπο τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η εκπομπή στο πλαίσιο της έρευνας της είχε ταξιδέψει στη Γαλλία και είχε επισκεφθεί τα γραφεία του Charlie Hebdo, για να μιλήσει με την ομάδα που τα σατιρικά σκίτσα της με τον Μωάμεθ ξεσήκωσαν παγκόσμιες αντιδράσεις. Ο Στεφάν Σαρμπονιέ, ο διευθυντής σύνταξης, συγκαταλέγεται μεταξύ των 12 θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης που πραγματοποίησαν ένοπλοι στα γραφεία του εντύπου στο Παρίσι. Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Στέλιο Κούλογλου έλεγε: Δεν υποκύπτουμε στη λογοκρισία.