Επτά άτομα κρατούνται στο πλαίσιο της έρευνας για την αιματηρή επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, σύμφωνα με τον υπ. Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Όπως αναφέρει το BBC πρόκειται για άτομα που σχετίζονται με τους δυο υπόπτους για την επίθεση οι οποίοι φέρεται πως είναι αδέρφια. Οι γαλλικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μάλιστα φωτογραφίες των δύο ανδρών που θεωρούνται «οπλισμένοι και επικίνδυνοι». Στο μεταξύ ένα τρίτο άτομο, ένας 18χρονος, που σχετίζεται με τα δυο αδέρφια και παρουσιάστηκε αρχικά ως ο οδηγός του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγαν οι δύο δράστες, προσήλθε στην αστυνομία για «να διευκρινίσει την κατάσταση», καθώς όπως αναφέρει ο ίδιος αλλά και οι συμμαθητές του ήταν στο σχολείο την ώρα της επίθεσης. 

Ads

Η επίθεση στη Charlie Hebdo 

Οι ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν την Τετάρτη στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και το διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Stephane Charbonnier. Άλλοι είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Από αυτούς οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
 
Αξιωματούχος της εισαγγελίας δήλωσε νωρίτερα ότι ο νεότερος εκ των τριών ενόπλων παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, η οποία βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση εγγράφου της αστυνομίας, στο οποίο κατονομάζονταν οι τρεις ένοπλοι ως ο Σαΐντ Κουατσί γεννηθείς το 1980, ο Σερίφ Κουατσί γεννηθείς το 1982 και ο Χαμίντ Μουράντ γεννηθείς το 1996. Ωστόσο ο 18χρονος Χαμίντ Μουράντ, ο οποίος παρουσιάστηκε  οικειοθελώς την Πέμπτη στην αστυνομία, φαίνεται πως δεν συμμετείχε στην επίθεση καθώς όπως αναφέρει ο ίδιος και επιβεβαιώνουν συμμαθητές του την ώρα της επίθεσης ήταν στο σχολείο. Οι αρχές συνέδεσαν τον 18χρονο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, λόγω συγγενικής σχέσης με τους δύο δράστες. 

Το προφίλ των υπόπτων

image

Ads

Οι φωτογραφίες του Σερίφ Κουασί (αριστερά) και του αδελφού του Σαΐντ που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική αστυνομία

image

Ο 32χρονος Σερίφ Κουασί είχε απασχολήσει τις γαλικές αρχές το 2005 όταν είχε συλληφθεί και συνδεθεί με πυρήνα τζιχαντιστών. Η σύζυγός του είναι η αδελφή του Χαμίντ Μουράντ. Ο 34χρονος Σαΐντ Κουασί είναι αδελφός του Σερίφ και δεν έχει φάκελο στην αστυνομία. Είναι Γάλλοι υπήκοοι με αλγερινή καταγωγή και μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία της Γαλλίας μετά το θάνατο των δύο γονιών τους.