Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμμετάσχουν την Κυριακή σε μια μαζική πορεία αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, στον απόηχο των δολοφονικών επιθέσεων που πραγματοποίησαν ομάδες τζιχαντιστών στη χώρα, με αποκορύφωμα το μακελειό στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Ads

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μάτια όλου του κόσμου είναι πλέον στραμμένα στη χώρα, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τις αιματηρές επιθέσεις μίσους που ανέλαβαν οι ακραίοι ισλαμιστές της αλ Κάιντα.

Διαβάστε ακόμη:

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το AFP, η φρίκη είναι έκδηλη παντού, αφού ακόμη και χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα αλλά και η Κούβα, απέστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα στα Ηλύσια Πεδία, ενώ την καταδίκη τους για τις επιθέσεις εξέφρασαν τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν.

Ads

Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, οι χώρες των οποίων είχαν υποφέρει στο παρελθόν από εξτρεμιστικά χτυπήματα, ήταν από τους πρώτους που ανακοίνωσαν ότι την Κυριακή θα βρίσκονται στο Παρίσι. Αργά το βράδυ της Παρασκευής η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και οι πρωθυπουργοί πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών δήλωσαν πως θα συμμετάσχουν στη μαζική διαδήλωση στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το πρωί του Σαββάτου, το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα συμμετάσχει και αυτός στην πορεία. Από τη συγκέντρωση έχει αποκλειστεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Η ίδια η Λεπέν έχει καταγγείλει «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό» εκ μέρους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και της δεξιάς του Νικολά Σαρκοζί.

Στην πορεία της Κυριακής για την ελευθερία και τη δημοκρατία θα συμμετάσχουν Γάλλοι πολιτικοί, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και θρησκειών.

«Je suis Charlie»

Η φράση αυτή έγινε σύνθημα στα στόματα εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο, ενώ δεν άργησε να γίνει και το δημοφιλέστερο hashtag (#JesuisCharlie) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Facebook και το Instagram.

Μάλιστα, στο Twitter καταγράφηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πάνω από πέντε εκατομμύρια «τιτιβίσματα» (tweets), υπό το hashtag αυτό.