Τρεις θανάτους από τον κοροναϊό είχαμε το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον στη χώρα μας μετράμε εννέα νεκρούς. Ο τρίτος νεκρός που δεν ήταν γνωστός έως την ώρα που έγιναν οι ανακοινώσεις, είναι σύμφωνα με πληροφορίες ένας ηλικιωμένος άντρας από την περιοχή των Αγίων Αναργύρων/Καματερού που νοσηλευόταν στο Σωτηρία. 

Ads

Στο μεταξύ, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 31 ενώ συνολικά στη χώρα έχουμε μέχρι στιγμής 495 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά 84 έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Ενενήντα ασθενείς νοσηλεύονται. Οι σοβαρά ασθενείς λαμβάνουν ειδική αντιιική θεραπεία. Είκοσι άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι πλέον άνω των 72 ετών. Στο μεταξύ, 19 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 7200 δείγματα. 

Σχετικά με την εργαστηριακή επιτήρηση, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι «συστρατεύεται στην προσπάθεια του οργανισμού δημόσιας υγείας για τη διαδικασία των εργαστηριακών ελέγχων και την επάρκεια αυτών συστήνεται ειδική ομάδα που τη συντονίζει διακεκριμένη επιτροπή επιστημόνων». Επιπλέον ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου στους νέους που έχουν συμπτωματολογία ίωσης. «Αυτό που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε σήμερα αφορά τα σοβαρά κρούσματα της νόσου σε ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου», σημείωσε. 

«Οι προβλέψεις μας αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας παραμένουν σταθερές για τη πορεία της νόσου στην Ελλάδα. Το αν ο ρυθμός αύξησης αλλάξει, εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τηρούμε τα μέτρα. Προς το παρόν παραμένουμε εντός των προβλέψεων. Νομίζω ότι ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας θα έχουμε σε περίπου δυο εβδομάδες», σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Ads

Τα μέτρα, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα «έχουν δυο στόχους κύριους στους οποίους πρέπει να είμαστε όλοι προσηλωμένοι: να προφυλάξουμε τις ομάδες υψηλού κινδύνου και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα». 

«Δεν μπορεί να έχουμε περίπτωση σε νησί του Αιγαίου, στα Δωδεκάννησα και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα. Δεν μπορεί να πλημμυρίζουν οι δρόμοι από εκδρομείς που ταξιδεύουν σε στενό συγχρωτισμό σε ένα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, χωρίς να ξέρουν αν επωάζουν τη νόσο. Σας παρακαλώ το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε στην τοπική κοινωνία. Να μείνετε στο σπίτι σας. Να μη μεταδώσετε τη νόσο σε ανθρώπους αυξημένου κινδύνου, τους συμπολίτες μας. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές υποβαθμίζουν όλη μας την προσπάθεια. Αυξάνουν τον κίνδυνο για επέκταση της νόσου σε περιοχές που δεν υπάρχει μετάδοση, στις τοπικές κοινωνίες, στους συνανθρώπους μας που δεν μπορεί να δουλέψει τόσο καλά το ανοσοποιητικό τους σύστημα και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την ανταπόκριση του συστήματος υγείας σε μελλοντικά σοβαρά κρούσματα εκεί, με δυσκολίες τόσο στη νοσήλια όσο και στη διακομιδή. Το είπα και χθες. Πόσες φορές άραγε πρέπει να το ξαναπώ;»