Δίωξη ασκείται κατά του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για το κακούργημα της δωροδοκίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση 

Ads

Την δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού παρήγγειλε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη η οποία χειρίζεται την έρευνα για την υπόθεση Novartis.

Σημειώνεται πως η δίωξη θα είχε ασκηθεί νωρίτερα, ωστόσο καθυστέρησε εξαιτίας της αίτησης εξαίρεσης που υπέβαλε σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη ο Ανδρέας Λοβέρδος. Το εν λόγω αίτημα απορρίθηκε ομόφωνα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο εφετών καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού και τις καταγγελίες στις οποίες είχε στηριχτεί η αίτησή του, δηλαδή της καταθέσεις της Ελένης Ράικου και του Ιωάννη Αγγελή. 

Στη σχετική δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή για να αρθεί η ασυλία του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ αναφερόταν πως ο πρώην υπουργός «συμφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή […] και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας αυτής (σ.σ.: Novartis) συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ». Από τις αποφάσεις του Ανδρέα Λοβέρδου η Novartis «απέκτησε τεράστιο οικονομικό όφελος κατά παράβαση των καθηκόντων του». 

Ads

Πρόκειται για υποθέσεις υπερτιμολόγησης φαρμάκων και ευνοϊκής μεταχείρισης της εταιρείας. Σημειώνεται πως ο ρόλος των κυβερνητικών αξιωματούχων στο σκάνδαλο Novartis, όπως αποκαλύψε και προστατευόμενος μάρτυρας στο αποκαλυπτικό ελβετικό ντοκιμαντέρ «Η Στρατηγική», ήταν ακριβώς αυτός: «κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν χρήσιμοι για να δίνουν αστρονομικές τιμές στα φάρμακα», τονίζει χαρακτηριστικά ο μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος.

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Φρουζής, επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα και εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου, εμφανίζεται σε βίντεο να λέει στα στελέχη της εταιρείας, υπερήφανος για τη δικτύωση της Novartis στην Ελλάδα και τις ισχυρές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας: «Είμαστε οι πρώτοι που γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο Υγείας». «Η Novartis δεν είναι μόνο το καλύτερο μέρος για να εργαστεί κανείς, αλλά και ο καλύτερος συνεργάτης, είτε είσαι γιατρός, ασθενής ή μέλος της Κυβέρνησης», λέει προς στελέχη της εταιρείας ο Άρνουτ Πλοσ Βαν Αμστελ πρόεδρος της εταιρείας την περίοδο 2011 – 2012. 

Διαβάστε επίσης:

Τα στοιχεία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου αφορούν κυρίως τις υπερτιμολογήσεις 4 φαρμάκων της Novartis επί θητείας του στο υπουργείο Υγείας – από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012. Πρόκειται για αντικαρκινικά σκευάσματα και φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας και συγκεκριμένα τα Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis. Αναλυτικά, το Tasigna των 200 mg έλαβε χονδρική τιμή 4.210 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 3.362,38 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει με βάση τον νόμο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το Tasigna Caps Hard των 150 mg έλαβε χονδρική τιμή 3.753,68 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 2.659,05 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει. Το Gilenya των 0,5 mg έλαβε χονδρική τιμή 1.920 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 1.782,35 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει. Τέλος, το επίμαχο Lucentis των 2,3 mg έλαβε χονδρική τιμή 914,66 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 887,3 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει.

Τις καταθέσεις των μαρτύρω ενισχύουν και εσωτερικά e-mails της Novartis. Στην δικογραφία, υπάρχει επίσης έγγραφο του FBI το οποίο κάνει λόγο για «χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων και υπουργού στην Ελλάδα».

Ως προς την κατηγορία για χρηματισμό, από τις πλέον επιβαρυντικές είναι η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με το όνομα «Αικατερίνη Κελέση» που έχει υποστηρίξει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος «ζητούσε πάντα να του καταβάλλονται τα χρήματα σε βαλίτσα» και ότι είχε ανοιχτό δίαυλο και συχνές συναντήσεις με τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από τους εισαγγελείς και στα όσα έχει καταθέσει πρώην συνεργάτης του ίδιου του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο Φρουζής επισκεπτόταν τον τότε υπουργό κουβαλώντας πάντοτε ένα σακίδιο στην πλάτη. 

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της κατάθεσης «Κελέση»: «Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαιτούσε τα χρήματα να του καταβάλλονται πάντα σε βαλίτσα χέρι με χέρι ενώ χρησιμοποιούσε επιπλέον και μια εταιρεία όπως είχε αναφερθεί από τον Φρουζή με την επωνυμία Computer Team η οποία ήταν συμφερόντων του αλλά δε φαινόταν ο ίδιος. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει συμβατικά το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Yγείας επί των ημερών του και μέχρι σήμερα και απ´ο,τι γνωρίζω μέσω αυτής νομιμοποιούσε μέρος από τα παράνομα χρήματα που λάμβανε».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρεται επίσης στην ύπαρξη μαύρου ταμείου στη Novartis, με τον κωδικό «Αγιο Δισκοπότηρο», για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, τα χρήματα που προορίζονταν για δωροδοκίες έφευγαν από την μητρική Novartis με προορισμό τη Novartis Ελλάς. Από εκεί, με την βοήθεια εταιριών «πλυντηρίων» και με εικονικά τιμολόγια, επέστρεφαν σε στέλεχος της Novartis, ο οποίος τα μοίραζε σε ρευστό. Υπάρχει επίσης μαρτυρία σύμφωνα με την οποία δόθηκαν χρήματα σε στενό συνεργάτη του τότε υπουργού Υγείας, ενώ ερωτήματα προκαλεί η επίσπευση της διαδικασίας για να μπει στην αγορά το φάρμακο Gynlenyia σε χρόνο ρεκόρ και με τιμή πολύ υψηλή (την περίοδο εκείνη η Τρόικα απαγόρευε την εισαγωγή νέων ακριβών φαρμάκων).