Ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν, σύμφωνα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, αυτός που μετέφερε στον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, τις μίζες της Novartis. Όπως σημειώνουν, το συγκεκριμένο άτομο υπήρξε  έμπιστος του Κ. Φρουζή που γνώριζε για το μαύρο ταμείο της Novartis, το αποκαλούμενο « Άγιο Δισκοπότηρο».

Ads

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Documento, οι συγκεκριμένες καταθέσεις εξηγούν, εκτός των άλλων, γιατί ο Νίκος Μανιαδάκης από προστατευόμενος μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος.

Αναφέρει ενδεικτικά στις καταθέσεις του ο προστατευόμενος μάρτυρας με κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης»:

«… Όσον αφορά στη διαφήμιση του γηπέδου μόνο μια φορά τέθηκε μια διαφημιστική πινακίδα στο γήπεδο του ΑΟ Βριλησσίων, φωτό την οποία έστελνε επανειλημμένως ο Βουλκίδης στο λογιστήριο της Novartis για να καλυφθεί το εικονικό τιμολόγιο. Ο Φρουζής και σε αυτήν την περίπτωση μου είπε ότι έδωσε τα χρήματα στον Μανιαδάκη για να τα δώσει περαιτέρω στον Λοβέρδο…».

Ads

Σε άλλο σημείο σημειώνει : « …το ποσόν των 90.000 που φέρεται ότι δόθηκε στον Ν. Μανιαδάκη ήταν το δώρο για να χειραγωγηθεί ο Λοβέρδος στην περίπτωση τιμολόγησης του Gilenya. Δεν γνωρίζω όμως αν παραδόθηκε στο Λοβέρδο μέρος ή το σύνολο του ποσού…».

Ακόμη καταθέτει: «…για την χειραγώγηση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στρατολογήθηκε από τη Novaris ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος τελικά ανέλαβε και τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τους υπουργούς Υγείας για την προώθηση των συμφερόντων της. Αναφέρομαι στους Υπουργούς Υγείας, Αν. Λοβέρδο …τα μαύρα ταμεία που χρησιμοποιήθηκαν για την χειραγώγηση του Α. Λοβέρδου σας τα έχω αναφέρει…. Οι συνεννοήσεις Φρουζή-Μανιαδάκη για την χειραγώγηση ήταν μυστικές, όπως μυστικές ήταν και οι ακριβείς δωροδοκίες γιατί υπήρχαν πολλαπλοί μηχανισμοί ξεπλύματος όπως πχ οι παράλληλες εξαγωγές».

Τέλος, αναφέρει: «Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι τουλάχιστον την περίοδο 2008-2014 λειτουργούσε στην Νοβάρτις Ελλάς μαύρο ταμείο για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Η κωδική ονομασία του μαύρου ταμείου ήταν το «Άγιο Δισκοπότηρο».