Περισσότεροι από ένας προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος χρηματίστηκε από τη Novartis, «κλειδώνοντας» την κατηγορία της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατά του πρώην υπουργού Υγείας για δωροδοκία. Η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση φέρεται να έχει καταθέσει ότι «θεωρεί βέβαιο ότι χρηματίστηκε ο Λοβέρδος», ενώ ο επίσης προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης πήγε την έρευνα ένα βήμα παρακάτω, δηλώνοντας στις αρχές πως θεωρεί ότι ο πρώην υπουργός έλαβε συνολικά «δώρο ύψους 200.000 ευρώ» και ότι «επιστράφηκε στον (Μr Novartis) Μιχάλη Φρουζή το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο ο τελευταίος παρέδωσε διά ζώσης στον Λοβέρδο».

Ads

Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει καταθέσει μηνύσεις κατά των προστατευόμενων μαρτύρων που τον εμπλέκουν στο σκάνδαλο Novartis αλλά και κατά της Εισαγγελίας Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας,

Ο πρώην υπουργός Υγείας κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με τουλάχιστον 200.000 ευρώ για να κάνει ευνοϊκές για τη Novartis τιμολογήσεις πέντε φαρμάκων.

Την πορισματική αναφορά των επίκουρων εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς Χρήστου Νιζούρα και Στέλου Μανώλη, στην οποία περιλαμβάνονται αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων, έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Αυγή» της Κυριακής

Ads

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Κώστα Πουλακίδα:

Φρουζής και Λοβέρδος αντάλλασαν emails

Τα στοιχεία για τον Α. Λοβέρδο αρχίζουν να ξετυλίγονται από τον Ιανουάριο του 2018. Ο προστατευόμενος μάρτυρας με το όνομα Μάξιμος Σαράφης, καταθέτοντας στους εισαγγελείς Διαφθοράς, με κατηγορηματικότητα δηλώνει στις 12 Ιανουαρίου 2018: «Περαιτέρω άλλο πολιτικό πρόσωπο που δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας αλλά και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος».

Τρεις μέρες μετά (στις 15 Ιανουαρίου 2018) ο Μάξιμος Σαράφης καταθέτει ότι Λοβέρδος και Φρουζής «είχαν απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους email». Και αναφερόμενος στην τιμολόγηση των φαρμάκων Gilenya και Tasigna δηλώνει πως «γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε».

Τα 200.000 ευρώ

Στη συνέχεια ο Μάξιμος Σαράφης περιγράφει πώς, κατά την πιθανολόγησή του, μεθοδεύτηκε η δωροδοκία. Αναφέρει ότι στις 21 Ιουλίου 2011 και ώρα 8.52 μ.μ. εστάλη email από τον Φρουζή στον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis Ελλάς Armout Ploos von Amstel και τον τότε οικονομικό διευθυντή Miguel Freire.

«Πιθανολογώ, δεδομένης της ώρας, ότι το μήνυμα εστάλη από το κινητό του Φρουζή, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός δεν ήξερε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή» σημειώνει χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Στο μήνυμα ο Φρουζής ζητούσε να λάβει έκτακτη ενίσχυση του προϋπολογισμού του τμήματός του ύψους 200.000 ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2012. «Ο Φρουζής αναφέρει ότι χρειάζεται συμμαχίες από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους σχετικούς τομεάρχες Υγείας διότι διέβλεπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας» σύμφωνα με τον μάρτυρα. Και όντως αυτό που «διέβλεπε» τον Ιούλιο ο Φρουζής έγινε τον Νοέμβριο με την κυβέρνηση Παπαδήμου!

Η απάντηση ήρθε «την ίδια ημέρα και συγκεκριμένα στις 9.19 μ.μ. ο Armout Ploos von Amstel απάντησε θετικά”. Και ο Μάξιμος Σαράφης υπογραμμίζει: «Με βάση το κέρδος που είχε η Novartis από την πρόωρη κυκλοφορία των ανωτέρω φαρμάκων στην Ελλάδα, με βάση το γεγονός ότι η μητρική Novartis είχε τεράστιο όφελος εκ του ότι με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα καθίστατο χώρα αναφοράς των συγκεκριμένων προϊόντων για άλλες 29 χώρες ανεβάζοντας έτσι την τιμή που έπαιρναν εκεί τα ίδια προϊόντα, με βάση το γεγονός ότι πρόκειται για υπουργό, θεωρώ ότι το ύψος του δώρου που έλαβε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά».

Δωροδοκήθηκε και ο σύμβουλος του υπουργού;

Προσθέτει δε ότι «επί υπουργίας του η Novartis Ελλάς δωροδόκησε κατ’ επανάληψη και εν γνώσει του (ενν. του Α. Λοβέρδου) τον σύμβουλό του Νικόλαο Μανία, ο οποίος ήταν αρμόδιος για να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που ο ίδιος είχε δημιουργήσει με χρηματοδότηση της Novartis Ελλάς. Με αυτόν τον τρόπο ο Μανίας καθόριζε τις τιμές όλων των φαρμάκων της αγοράς.

Η δωροδοκία προς τον Μανία γινόταν μεταξύ άλλων και μέσω συμβάσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που έχει συνάψει η Novartis Ελλάς με την εταιρεία συμφερόντων του (έδρα Σκωτία) MINTE LTD. Πιστεύω ότι για τον ίδιο λόγο δωροδοκήθηκε και ο προϊστάμενος υπουργός Α. Λοβέρδος και θεωρώ αδύνατο, για τους λόγους που προανέφερα, να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

Το «πλυντήριο»

Ο Μάξιμος Σαράφης «μπλέκει» τον Α. Λοβέρδο και στις οφειλές του Δημοσίου προς τη Novartis λέγοντας ότι η δωροδοκία έγινε μέσω της διαφημιστικής Prestige του Βουλκίδη, ο οποίος κατά τον μάρτυρα ουσιαστικά λειτουργούσε ως «πλυντήριο».

«Η πρώτη σημαντική εξυπηρέτηση του Λοβέρδου προς τη Novartis για την οποία δωροδοκήθηκε αφορούσε την αποπληρωμή των χρεών του Ελληνικού Δημοσίου προς τη Novartis Ελλάς για την τριετία 2007 – 2008. Συγκεκριμένα την 6.12.2010 ο Βουλκίδης μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στον Φρουζή, τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του στη Novartis Ελλάς, το ποσό των 58.000 ευρώ. Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο τον Φρουζή, ο οποίος μου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο στον Λοβέρδο μέσω του Μανιαδάκη.

Τα χρήματα έλαβε ο Λοβέρδος ως αντάλλαγμα επειδή προειδοποίησε κρυφά και σε προηγούμενο -σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά- χρόνο την εταιρεία Novartis Ελλάς για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία θα δίνονταν προς αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου. Εκμεταλλευόμενη αυτή την προνομιακή ενημέρωση η Novartis εγκαίρως είχε προβεί σε συνεννοήσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να ρευστοποιήσει τα ομόλογα και να αποφύγει τη ζημία από το επερχόμενο κούρεμα».

Για την υπόθεση αυτή ο Μάξιμος Σαράφης καταθέτει ότι «το ποσό των 58.000 ευρώ δόθηκε από τον Φρουζή στον Μανιαδάκη, ο οποίος, αφού παρακράτησε κάποιο ποσοστό 10% – 20%, απέδωσε το υπόλοιπο στον Λοβέρδο. Επαναλαμβάνω ότι για τα ανωτέρω έλαβα γνώση από τον ίδιο τον Φρουζή».

«Ήμουν μπροστά» στο τηλεφώνημα στο οποίο ζήτησε χρήματα

Εμπλοκή του Α. Λοβέρδου περιγράφει και η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση. Στις 28 Δεκεμβρίου 2018 καταθέτει στην Εισαγγελία Διαφθοράς: «Στο πλαίσιο συνάντησης του τμήματος Market Access ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα».

Οι εισαγγελείς τη ρωτούν: «Είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε εκείνη τη στιγμή με τον τ. υπουργό Λοβέρδο;». Και η Κελέση απαντά: «Είμαι σίγουρη γιατί αμέσως μετά έγινε κινητοποίηση για να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’ εξαίρεση έγκριση του Gilenyia, το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη Novartis. Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι η περίπτωση του Gilenyia ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευτούν χρήματα σε μετρητά, μέσω της εταιρείας Prestige, προς τον Λοβέρδο, όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο”.

Η Κελέση ερωτάται πώς γνώριζε ότι δόθηκαν χρήματα στον Λοβέρδο και απαντά: «Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον τ. υπουργό Λοβέρδο. Όμως γνωρίζω ότι:

1) Εγκρίθηκε ταχύτατα και κατ’ εξαίρεση το Gilenyia.
2) Ο Φρουζής είχε τακτικές τηλεφωνικές και μέσω μηνυμάτων sms επαφές με τον Λοβέρδο.
3) Ο Βουλκίδης και την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στον Φρουζή.
4) Ο Φρουζής κατ’ εντολήν του Λοβέρδου φρόντιζε να καταχωρούνται στον Τύπο άρθρα ενάντια στα μέτρα περικοπών του υπουργείου στον τομέα του φαρμάκου. Αυτό το έκανε για να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι ο Λοβέρδος ήταν πολέμιος των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών και έτσι να καλλιεργείται η πολιτική του εικόνα.
5) Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευτούν χρήματα σε μετρητά, μέσω της εταιρείας Prestige, προς τον Λοβέρδο, όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.
6) Άκουσα τον Φρουζή να λέει ότι έκλεισε το ζήτημα του Λοβέρδου εννοώντας ότι ικανοποιήθηκε το αίτημά του να λάβει χρήματα σε μετρητά. Με βάση τα παραπάνω θεωρώ βέβαιο ότι χρηματίστηκε ο Λοβέρδος».

«Κρατούν» ενάμιση μήνα τη δικογραφία Λοβέρδου

Καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις καταγράφονται στη διαδρομή της δικογραφίας κατά Λοβέρδου προκειμένου να συμπέσουν χρονικά στη Βουλή από τη μία η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και από την άλλη η άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου (την οποία έχει ζητήσει και ο ίδιος). Από τις ημερομηνίες προκύπτει ότι όλες οι καθυστερήσεις γίνονται όπου υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων και όχι από τις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης.

Η δικογραφία κατά του Α. Λοβέρδου εστάλη στα τέλη Αυγούστου από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί η άρση ασυλίας του το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα). Όμως τις ίδιες ημέρες σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί και η συζήτηση για την Προκαταρκτική Επιτροπή! Έτσι η Προκαταρκτική θα «σκεπάσει» την άσκηση δίωξης σε πρώην υπουργό.

Είναι αποκαλυπτικό το «ταξίδι» της δικογραφίας, το οποίο δείχνει που γίνονται οι καθυστερήσεις:

  • Στις 29 Αυγούστου η Εισαγγελία Διαφθοράς στέλνει τη δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
  • Στις 30 Αυγούστου η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη στέλνει στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Από εκεί και μετά αρχίζουν οι καθυστερήσεις:

  • Στις 10 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης στέλνει τη δικογραφία στη Βουλή. Είναι άγνωστο για ποιο λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κράτησε επί δεκαήμερο τη δικογραφία στο γραφείο του, ενώ τη δικογραφία για Τσίπρα – Παπαγγελόπουλο, όπως προβλέπει ο νόμος, την έστειλε άμεσα (υπήρξε παρέλευση σαββατοκύριακου).
  • Στις 11 Σεπτεμβρίου η ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής παραλαμβάνει τη δικογραφία.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου η υπόθεση φτάνει να συζητηθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας την 1η Οκτωβρίου! Και στην Ολομέλεια θα έρθει το νωρίτερο στις 8 Οκτωβρίου!

FBI: “Ο υπουργός Υγείας πληρωνόταν”

Από την ανάγνωση του πορίσματος αποδεικνύεται ότι ήταν το FBI εκείνο που διαπίστωσε πρώτο δωροδοκίες υπουργών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ / Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2017, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011 – 2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο Φρουζής είχε μία συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του… Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξεως των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χάνονταν) για τη Novartis. Ο Φρουζής έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια».

Η «ψευδής καμπάνια» στην οποία αναφέρεται το FBI ήταν ουσιαστικά το πλυντήριο που γινόταν μέσω διαφημιστικής εταιρείας ώστε να «εξοικονομούνται» χρήματα για δωροδοκίες σε μετρητά.