Έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών του αμερικάνικου υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνει το διαβιβαστικό της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για την εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου στο σκάνδαλο Novartis. Σε αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Οι κυβερνητικοί Αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης των τιμών».

Ads

image

image

Οι εισαγγελείς επικαλούμενοι αυτό το έγγραφο ως πρώτο από τα δεκάδες στοιχεία που συμπεριλαμβάνουν στην συνέχεια, επισημαίνουν ενδεικτικώς σημεία του περιεχομένου του, όπως ότι:

Ads
  • «Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος. Οι μικρότερες εταιρείες μέσων ενημέρωσης και η Publicis Hellas είχαν ενταχθεί στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Φρουζής ενέκρινε τις αιτιολογίες για τις δωροδοκίες.
  • «Οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προιόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 , ο Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο γραφείο του… Η θέση της εταιρεία ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο , είχε τη δυνατότητα να σ’ωσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χανόντουσαν ) για την Novartis. O Φρουζής έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια…..».