Με μια δικογραφία 90 σελίδων, με μαρτυρίες – φωτιά για χρήματα που μεταφέρονταν σε βαλίτσες, με σειρές πλαστών και εικονικών τιμολογίων που αποδεικνύουν το μεγάλο «πάρτι» υπερτιμολόγησης των φαρμάκων, και με δεκάδες εσωτερικά έγγραφα και e-mail της Novartis που παραπέμπουν στην προνομιακή σχέση της εταιρίας με το υπουργείο Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος εγκαλείται ως ύποπτος «για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας, στρεφόμενης κατά του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση».

Ads

Με βάση την δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Βουλή το πιθανό αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας αφορά ποσό άνω των 200.000 ευρώ. Τα δε κομβικά στοιχεία που οδηγούν τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ ενώπιον των εισαγγελέων αφορούν  κυρίως τις υπερτιμολογήσεις 4 φαρμάκων της Novartis επί θητείας του στο υπουργείο Υγείας – από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012. Πρόκειται για αντικαρκινικά σκευάσματα και φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας και συγκεκριμένα τα Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis. Αναλυτικά, το Tasigna των 200 mg έλαβε χονδρική τιμή 4.210 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 3.362,38 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει με βάση τον νόμο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το Tasigna Caps Hard των 150 mg έλαβε χονδρική τιμή 3.753,68 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 2.659,05 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει. Το Gilenya των 0,5 mg έλαβε χονδρική τιμή 1.920 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 1.782,35 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει. Τέλος, το επίμαχο Lucentis των 2,3 mg έλαβε χονδρική τιμή 914,66 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 887,3 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει.

Την ίδια περίοδο, διαφημιστική εταιρία φέρεται να εξέδιδε εικονικά τιμολόγια για διαφήμιση της Novartis σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σκάι, Βήμα και Αθήνα 9.84), οι υπεύθυνοι των οποίων ωστόσο, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την εταιρία. Τις καταθέσεις των μαρτύρων – προστατευόμενων και μη – ενισχύουν και εσωτερικά e-mails της Novartis. Στην δικογραφία, υπάρχει επίσης έγγραφο του FBI το οποίο κάνει λόγο για «χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων και υπουργού στην Ελλάδα». Υπάρχουν ακόμη βίντεο από τις συσκέψεις στελεχών της Νοvartis στα οποία αναφέρεται επανειλημμένα πως ο Φρουζής έχει χτίσει ισχυρές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία, οι οποίες ευνοούν τα φάρμακα της εταιρίας. Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρεται επίσης στην ύπαρξη μαύρου ταμείου στη Novartis, με τον κωδικό «Αγιο Δισκοπότηρο», για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, τα χρήματα που προορίζονταν για δωροδοκίες έφευγαν από την μητρική Novartis με προορισμό τη Novartis Ελλάς. Από εκεί, με την βοήθεια εταιριών «πλυντηρίων» και με εικονικά τιμολόγια, επέστρεφαν σε στέλεχος της Novartis, ο οποίος τα μοίραζε σε ρευστό. Υπάρχει επίσης μαρτυρία σύμφωνα με την οποία δόθηκαν χρήματα σε στενό συνεργάτη του τότε υπουργού Υγείας, ενώ ερωτήματα προκαλεί η επίσπευση της διαδικασίας για να μπει στην αγορά το φάρμακο Gynlenyia σε χρόνο ρεκόρ και με τιμή πολύ υψηλή (την περίοδο εκείνη η Τρόικα απαγόρευε την εισαγωγή νέων ακριβών φαρμάκων). 

Διαβάστε επίσης

Ως προς την κατηγορία για χρηματισμό, από τις πλέον επιβαρυντικές είναι η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με το όνομα «Αικατερίνη Κελέση» που έχει υποστηρίξει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος «ζητούσε πάντα να του καταβάλλονται τα χρήματα σε βαλίτσα» και ότι είχε ανοιχτό δίαυλο και συχνές συναντήσεις με τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από τους εισαγγελείς και στα όσα έχει καταθέσει πρώην συνεργάτης του ίδιου του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο Φρουζής επισκεπτόταν τον τότε υπουργό κουβαλώντας πάντοτε ένα σακίδιο στην πλάτη. Καθοριστικός θεωρείται και ο ρόλος που έπαιζαν δύο «εταιρίες-πλυντήρια» οι οποίες, με βάση πάντοτε την δικογραφία, είχαν στηθεί ακριβώς για να ξεπλένεται το «μαύρο χρήμα» της Novartis και να διανέμεται από τον ίδιο τον Φρουτζή σε πρόσωπα που έπαιζαν ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής φαρμάκου.

Ads

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του μάρτυρα «Κελέση» είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα στο οποίο αναφέρει: «Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαιτούσε τα χρήματα να του καταβάλλονται πάντα σε βαλίτσα χέρι με χέρι ενώ χρησιμοποιούσε επιπλέον και μια εταιρεία όπως είχε αναφερθεί από τον Φρουζή με την επωνυμία Computer Team η οποία ήταν συμφερόντων του αλλά δε φαινόταν ο ίδιος. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει συμβατικά το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Yγείας επί των ημερών του και μέχρι σήμερα και απ´ο,τι γνωρίζω μέσω αυτής νομιμοποιούσε μέρος από τα παράνομα χρήματα που λάμβανε».

Κατάθεση του μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση» στις 28/12/2018:

  • ΚΕΛΕΣΗ: Στα πλαίσια συνάντησης marcet access ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα.
  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε με τον Λοβέρδο;
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι σίγουρη διότι αμέσως μετά έγινε η κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον Υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’εξαίρεση έγκριση του GILENYIA , το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη NOVARTIS. Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι το  GILENYIA ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας PRESTIGE στον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.

Στην κατάθεση Κελέση εκτενής αναφορά γίνεται και στην εταιρεία  «Ιατρικές Εξελίξεις» συμφερόντων Εμμανουήλ Βουλκίδη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «την συγκεκριμένη περίοδο όπως και μεταγενέστερα έβλεπα τον Βουλκίδη κατ’ επανάληψη να επισκέπτεται τον Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis όπου παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες». Σε ερώτηση εάν γνωρίζει από ποιον προέρχονται αυτά τα χρηματικά ποσά και για πιο λόγο δινόταν στο Φρουζή η κ. Κελέση απαντά: «Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Βουλκίδης στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η εταιρεία του Βουλκίδη τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό επέστρεφε στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβερδου».

Σε ερώτηση εάν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στον κ. Λοβέρδο, ο μάρτυρας Κελέση απαντά: «Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον Λοβέρδο όμως γνωρίζω ότι 1) εγκρίθηκε ταχύτητα και κατ’ εξαίρεση το GILENYIA, δεύτερον ο Φρουζης είχε τακτικές τηλεφωνικές και μέσω μηνυμάτων SMS επαφές με τον Λοβέρδο, τρίτον ο Βουλκίδης και την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στον Φρουζή, τέταρτον κατ’ εντολή του Λοβέδρου ο Φρουζής φρόντισε να καταχωρούνται στον τύπο άρθρα ενάντια στα μέτρα των περικοπών του υπουργείου στον τομέα του φαρμάκου. Αυτό το έκανε για να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι ο  Λοβερδος ήταν πολέμιος των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών και έτσι να καλλιεργείται η πολιτική του εικόνα».

H  άλλη εταιρία που χρησιμοποιείτο ως πλυντήριο φέρεται να ήταν η εταιρεία δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης Prestige. «Η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε από τη Novartis έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ στη διάρκεια μιας διετίας προκειμένου να προωθήσει σε επίπεδο δημοσιότητας την κατ’ εξαίρεση τιμολόγηση των δύο φαρμάκων μέσα στον Αύγουστο του 2011, να καλλιεργηθεί μια θετική πολιτική εικόνα του Ανδρέα Λοβέρδου και να καλλιεργηθεί η θετική εικόνα του Φρουζή ως υποψήφιου για την προεδρία του ΣΦΕΕ», αναφέρει στην δική του κατάθεση ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης». Σχετικά με το ρόλο των διαφημίσεων, ο μάρτυρας «Κελέση» αναφέρει πως μια χαρακτηριστική περίπτωση που θυμάται, ήταν η τοποθέτηση διαφημιστικής πινακίδας στο ποδοσφαιρικό γήπεδο των Βριλησσίων. «Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές ανάγκες του Λοβέρδου», υποστήριξε. Σε άλλες μαρτυρίες αναφέρεται πως ο ίδιος ο Φρουζής είχε δώσει εντολή να περνούν τα χρήματα στον Ανδρέα Λοβέρδο μέσω της εταιρίας Prestige, ενώ και πάλι ο «Σαράφης» έχει καταθέσει πως «ο Ανδρέας Λοβέρδος δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis επειδή φρόντιζε να δίδεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακα της εταιρείας, ογκολογικά, αιματολογικά και φάρμακα σπάνιων παθήσεων». 

Σε κατάθεσή του στις 27-11-2018 ο μάρτυρας «Σαράφης», αναφέρει: «η πρώτη σημαντική εξυπηρέτηση του Λοβέρδου προς τη Novartis για την οποία δωροδοκήθηκε αφορούσε την αποπληρωμή των χρεών του ελληνικού δημοσίου προς τη Novartis Ελλάς για την τριετία 2007-2009. Συγκεκριμένα την 6/12/2010 ο Βουλκίδης μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στον Φρουζή τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του, το ποσό των 58.000 ευρώ. Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο τον Φρουζή ο οποίος μου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο στο Λοβέρδο μέσω του Μανιαδάκη. Τα χρήματα έλαβε κρυφά ο Λοβέρδος ως αντάλλαγμα».