Σε μια πολιτικά ανορθόξη και επί της ουσίας άκυρη κίνηση προχωρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την υπόθεση που άνοιξε μετά τις μηνύσεις των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σχετικά με τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Ads

Παρότι ο Αντώνης Σαμαράς κατονόμασε (σημ: ήταν ο μόνος που το έπραξε στην κατάθεσή του), τόσο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όσο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ως υπεύθυνους για τη «σκευωρία», ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να «σπάσει» την υπόθεση στα δύο κινώντας τις διαδικασίες μόνο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει να έρθει σε σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα επικοινωνιακούς σκοπούς αλλά και τακτικισμούς εντός του κόμματος σχετικά με τις πιέσεις που φαίνεται πως δέχεται από τον Αντώνη Σαμαρά, ύστερα από τον αποκλεισμό του από την Κομισιόν, το διαφαινόμενο «άκυρο» για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την εγκατάλειψη του μακεδονικού «ανένδοτου». (Διαβάστε επίσης: Το πολιτικό τέλος του Αντώνη Σαμαρά;

Όπως διέρρευσε το Μαξίμου, ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει τη δίωξη του Αλέξη Τσίπρα, αν και ο δεύτερος τον έχει καλέσει σε όλους τους τόνους να προχωρήσει τη διαδικασία Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία θα εισηγηθεί τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών μόνο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Την ανακοίνωση αναμένεται να κάνει την Τετάρτη ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα ξεκινήσει στη Βουλή μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη», ισχυρίζονται πηγές της Νέας Δημοκρατίας. Υποστηρίζοντας πως οι πολιτικές ευθύνες του Α. Τσίπρα «κρίνονται στις εκλογές». «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους  συνεργάτες του, θέλοντας να δικαιολογήσει τη στάση του. Αναπόφευκτα η διαρροή φέρνει στη μνήμη όλων την υπόθεση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Φαρσοκωμωδία η υπόθεση, διπλά δειλός ο Κ. Μητσοτάκης

«Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:

«Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη. Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».