Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα η υπόθεση… «Novartis 2» δεν συνιστά πηγή ανησυχίας – αντίθετα, και στην όποια εκδοχή κι εάν αυτή εξελιχθεί, την βλέπουν μάλλον ως «δώρο» πολιτικής αντεπίθεσης προς την κυβέρνηση.

Ads

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα η υπόθεση… «Novartis 2» δεν συνιστά πηγή ανησυχίας – αντίθετα, και στην όποια εκδοχή κι εάν αυτή εξελιχθεί, την βλέπουν μάλλον ως «δώρο» πολιτικής αντεπίθεσης προς την κυβέρνηση.

Εάν, όπως λένε, συσταθεί βάσει των καταγγελιών Σαμαρά, εξεταστική (ή προανακριτική) επιτροπή η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να στηρίξουν και να αποδείξουν «με στοιχεία, διευθύνσεις και ονόματα πια» τα περί «σκευωρίας και Ρασπούτιν». Και επίσης, και κυρίως, δεν θα έρθουν σε πρώτο πλάνο και δεν θα διερευνηθούν μόνον οι καταγγελίες περί πολιτικών διώξεων αλλά και η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή, τα πραγματικά και ήδη τεκμηριωμένα στοιχεία που αποκάλυψαν το μείζον σκάνδαλο στον χώρο του φαρμάκου.

Εάν, αντιθέτως, ο πρωθυπουργός επιλέξει να αφήσει την υπόθεση στα χέρια της Δικαιοσύνης, τότε στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει άμεσο εσωκομματικό ζήτημα: θα έρθει σε σύγκρουση με τον, ήδη «απασφαλισμένο», Αντώνη Σαμαρά και την ομάδα του, κι εδώ μάλλον ισχύουν και τα «καλά ξεμπεδέματα» που του ευχήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ.

Ads

Εν ολίγοις, αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως ζήτημα από το οποίο «ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον να κερδίσει έχει, και τίποτα να χάσει», εξ ου και η πρόκληση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα από την ΔΕΘ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συστήσει «και εξεταστική, και προανακριτική, και ειδικά δικαστήρια», εξ ου επίσης και το σημερινό αιχμηρό μήνυμα του Νίκου Παππά προς την κυβέρνηση: «Κρίνεται», είπε στον Alpha, «εαν ο κ. Μητσοτάκης διακατέχεται από πολιτική δειλία. Είπε ότι θα κάνει εξεταστική επιτροπή, καλώς να ορίσει. Αν τολμούν, ας προχωρήσουν».

Σ’ αυτό το σκηνικό είναι προφανές ότι τα, όχι εύκολα, διλήμματα βρίσκονται στην πλευρά Μητσοτάκη. Και οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν σύντομα – «έως την Τετάρτη, ή το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας», όπως λένε κυβερνητικές πηγές.

Η δικογραφία έφθασε ήδη σήμερα στην Βουλή, αλλά το περιεχόμενό της θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη. Και τότε, αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου για το εάν θα συγκροτηθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή. Το τρίτο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι αντί εξεταστικής, να ψηφίσει η Βουλή υπέρ της άρσης της ασυλίας των πολιτικών προσώπων που κατονομάζονται στην κατάθεση του Αντώνη Σαμαρά – δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου – και να συνεχιστεί η έρευνα σε επίπεδο Δικαιοσύνης.

Η γραμμή όμως εντός ΝΔ μόνον ενιαία δεν είναι για την οδό που πρέπει να ακολουθηθεί και ουδείς ρισκάρει, ακόμη, να προεξοφλήσει τις αποφάσεις Μητσοτάκη. Η εισήγηση των «μετριοπαθών», εκείνων που προτρέπουν τον πρωθυπουργό να μην επιλέξει την οδό της όξυνσης, βασίζεται σε τρία επιχειρήματα: Το πρώτο είναι πως η πόλωση ευνοεί σ’ αυτήν την συγκυρία τον ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο είναι πως το τοξικό πολιτικό κλίμα θα ακυρώσει την όποια προσπάθεια Μητστοτάκη για ευρύτερες συναινέσεις στα μεγάλα θεσμικά ζητήματα (αναθεώρηση συντάγματος, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, εκλογικός νόμος) και το τρίτο πως δεν διευκολύνει το άνοιγμα και την διείσδυση που επιχειρεί μετεκλογικά η ΝΔ στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ είχε διαμηνύσει πως δεν προτίθεται «να μετατρέψει την Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών», προσθέτοντας όμως ότι τον τελικό λόγο θα τον έχει η ίδια Βουλή. Εάν όμως η σκληρή ομάδα Σαμαρά μπορεί να «καταπιεί» την ακύρωση της προεκλογικής υπόσχευσης για εξεταστική για «το πρώτο εξάμηνο του 2015», δεν θα κάνει το ίδιο και με την Novartis – μια υπόθεση, που ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναδείξει σε προσωπική βεντέτα και σε αιτία ακόμη και ενδοπαραταξιακής «εξέγερσης».

Ενδεικτικά, δε, της πίεσης που ασκούνται από αυτή την πλευρά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι τα σημερινά σχόλια αρθρογράφου της σκληρής πτέρυγας της ΝΔ στην ιστοσελίδα liberal: «Η  διαλεύκανση της σκευωρίας της Novartis αποτελεί καθολικό αίτημα της βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Οποιεσδήποτε σκέψεις για καταχώνιασμα του σκανδάλου, λόγω ήπιου πολιτικού κλίματος, μετά βεβαιότητος, θα δημιουργήσουν μεγάλη απογοήτευση στην βάση της παράταξης, με άγνωστα αποτελέσματα… Είναι σήμερα η μοναδική ευκαιρία να τελειώνουμε μια και καλή με τα ιδεολογήματα της Αριστεράς και να καταστήσουμε τις αρχές της φιλελεύθερης παράταξης κυρίαρχες στον χώρο των ιδεών».