Την ώρα που η ελληνική προσαρμογή στο ευρωπαϊκό παράδειγμα ως προς την καταπολέμηση του ρατσισμού και του ναζισμού εξελίσσεται σε πολιτική παρωδία με την κατάθεση τεσσάρων διαφορετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς την κυβέρνηση για το θέμα. Μετά τις πιέσεις από πλευράς Κομισιόν και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch -HRW) καλεί την Ελλάδα να κινηθεί γρήγορα στην υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους και την προστασία θυμάτων. Επιπλέον μετά την σκληρή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου για τη στάση της ΝΔ στο θέμα του αντιρατσιστικού υπήρξε νέα παρέμβαση από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας.

Ads

Κατρούγκαλος: Το «αντιρατσιστικό» της ΝΔ αφήνει εκτός ΧΑ και ΕΛΑΣ

«Το ΚΙΣΕ καλεί όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συναινέσουν και να υπερβούν τις μεταξύ τους διαφορές και να υπερψηφίσουν ένα νόμο που θα δείχνει μηδενική ανοχή στη ρατσιστική βία, στην ξενοφοβία, στον αντισημιτισμό και στη διάψευση του Ολοκαυτώματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας. 
 
»Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας, υπάρχει ανάγκη για την αντιμετώπιση των ακραίων πρακτικών και ιδεολογιών.
 
»Σήμερα παρά ποτέ είναι απαραίτητη η θέσπιση νομοθεσίας για τη θωράκιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας απέναντι στα φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και αντισημιτισμού.
 
»Παράλληλα, θεωρούμε ζωτικής σημασίας θέμα την ενίσχυση της Παιδείας μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και  πρωτοβουλιών που θα δώσουν στους νέους, κυρίως, τη γνώση και τη δύναμη της κρίσης ώστε να μην επιτρέψουν στην αυριανή κοινωνία να διολισθήσει στις ιδεολογίες εκείνες που έγραψαν τις μελανότερες και απεχθέστερες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας στέλνοντας στο βιομηχανοποιημένο θάνατο αθώους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 6.000.000 Εβραίους».

 
Το ζήτημα φέρεται να έχει αρχίσει να τίθεται και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες να κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες σχετική μνεία στον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Σύμφωνα με Τα Νέα, ο κ. Πέρες εξέφρασε στον υπουργό Εξωτερικών την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, κατά το τετ-α-τετ που είχαν.
 
Μετά την Κομισιόν το HRW
 
Στο μεταξύ και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch -HRW) καλεί την Ελλάδα να κινηθεί γρήγορα στην υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους και την προστασία θυμάτων.
 
Η οργάνωση αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο πρέπει να βελτιωθεί και όχι να καθυστερήσει περαιτέρω», λέγοντας πως πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη σχετικές προτάσεις που έχει διατυπώσει πρόσφατα στην ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα, σημειώνει, «έχει ήδη κάνει ορισμένα θετικά βήματα τελευταία», αναφερόμενη στην ίδρυση ειδικών τμημάτων για περιστατικά ρατσιστικής βίας.
 
Στην ανακοίνωσή της, με ημερομηνία Πέμπτης, το HRW υπογραμμίζει την αναφορά της ερευνήτριάς της για την Δυτική Ευρώπη, Τζούντιθ Σάντερλαντ: «Καθώς άνθρωποι δέχονται επιθέσεις στον δρόμο, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την απάντηση της ποινικής δικαιοσύνης στα εγκλήματα μίσους».
 
Αναφερόμενη στο επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επισήμανε ότι «αυτό το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει κάποιες καλές προβλέψεις και θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω στο Κοινοβούλιο, αντί να καθυστερήσει περισσότερο».
 
Στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι το νομοσχέδιο θα προστατεύει μετανάστες-θύματα ή μάρτυρες επιθέσεων από πιθανή απέλαση, ενώ σημειώνεται ότι, με βάση έρευνα της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης, ο φόβος της απέλασης αποθαρρύνει πολλούς παράνομους μετανάστες από το να καταγγείλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία.
 
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εισηγείται μια προσθήκη στο νομοσχέδιο που να καθιστά υποχρεωτική την έρευνα της αστυνομίας σε περιπτώσεις επίθεσης μίσους, χωρίς να απαιτείται από τα θύματα να καταβάλουν 100 ευρώ προκειμένου να κάνουν επίσημη καταγγελία.
 
Επίσης, γίνεται λόγος για «προβληματικά σημεία» του νομοσχεδίου, όπως το ζήτημα αναφορικά με την αποκαλούμενη «άρνηση της γενοκτονίας», των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς επίσης και την απαγόρευση οργανισμών. Η κ. Σάντερλαντ δήλωσε χαρακτηριστικά επί του θέματος: «Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για τον υπερβολικά ευρύ σκοπό μερικών προβλέψεων αυτού του νομοσχεδίου, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια. Η Βουλή θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να συζητήσει και να βελτιώσει το νομοσχέδιο, στη βάση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
Η HRW καταλήγει αναγνωρίζοντας πως τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα έχει κάνει θετικά βήματα στο θέμα, όπως η δημιουργία, τον περασμένο Ιανουάριο, ειδικών τμημάτων της Αστυνομίας για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, καθώς και η τοποθέτηση, από τον Νοέμβριο του 2012, ειδικού εισαγγελέα για εγκλήματα μίσους.

 
Διαβάστε στο tvxs.gr
Εβραϊκή απογοήτευση για Σαμαρά και αντιρατσιστικό
Αντιρατσιστικό: Ανυποχώρητη η ΝΔ – Με δικό του ν/σ ο ΣΥΡΙΖΑ
Το αντιρατσιστικό, καταλύτης πολιτικών εξελίξεων
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταθέτουν μαζί το αντιρατσιστικό Ρουπακιώτη
Στριμώχνουν το Μαξίμου: Ψηφίστε αντιρατσιστικό νόμο τώρα

Ads