Στη γωνία στριμώχνεται το Μαξίμου αναφορικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Την άμεση ψήφιση ενός νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αξίωσε με τον πλέον σαφή τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ, σημειώνοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκό Δίκαιο. Την ίδια ώρα, σημάδια ρήξης διαφαίνονται στην τρικομματική κυβέρνηση καθώςχωρίς συμφωνία έληξε η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Την ώρα που η ΝΔ δείχνει αμετακίνητη από τη θέση ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν με την κατάθεση ενός αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Οι επιπτώσεις της ενδοκυβερνητικής ρήξης δημιουργούν νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή, καθώς παρατηρητές εκτιμούν ότι οι δυο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι ίσως συνταχθούν στο θέμα του αντιρατσιστικού με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Την ψήφιση νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ζήτησε με τον πλέον σαφή τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ, σημειώνοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκό Δίκαιο.
 
Μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά στο Βερολίνο, η Επίτροπος έκανε ειδική αναφορά στο ακροδεξιό φαινόμενο στην Ελλάδα και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο το οποίο θα εξαφανιστεί με το τέλος της οικονομικής κρίσης.
 
«Εναπόκειται σε εμάς» υποστήριξε η κ. Μάλμστρομ, «να διασφαλίσουμε ότι το θέμα θα βρίσκεται μονίμως στην ατζέντα». Αυτό θα πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.
 
Ερωτηθείσα μετά την ομιλία της αν πιστεύει ότι επαρκούν οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακροδεξιάς, η κ. Μάλστρομ απάντησε : «Όχι, δεν επαρκούν, αλλά κάνει όμως αρκετά (σ.σ. η κυβέρνηση). Βρισκόμαστε σε συνεχείς συνομιλίες για να δούμε πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε, αλλά και για να παρακολουθήσουμε τι κάνουν».
 
«Κατά την παραμονή μου στην Αθήνα πριν μια εβδομάδα συζητήσαμε και για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Απ’ ό,τι κατάλαβα σκοπεύουν να το προωθήσουν πολύ σύντομα. Έχει αργοπορήσει για διάφορους λόγους, αλλά θα κατατεθεί πολύ σύντομα στο κοινοβούλιο. Αυτό μου έχουν υποσχεθεί και εύχομαι να αποδειχθεί σωστό» υπογράμμισε. Επισήμανε τέλος, ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό δίκαιο (σ.σ. σχετική οδηγία που πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία των κρατών – μελών».

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σηκώνουν το γάντι για το αντιρατσιστικό 

Στη συνεδρίαση του συντονιστικού του οργάνου στις 12:00 το μεσημέρι στη βουλή θα αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ αν θα ζητήσει την επίσπευση της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ρατσισμό που έχει καταθέσει από τις 21 Μαρτίου, πριν δηλαδή το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. Ταυτόχρονα από τις 10:30 το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, υπό την προεδρία, του Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για τις επόμενες κινήσεις.

Ads

Από χθες το βράδυ διαρροές από την Ιπποκράτους ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε εντολή στο Γραμματέα της ΚΟ, Γιάννη Μανιάτη να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής την εισαγωγή προς συζήτηση και ψήφιση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, η οποία έχει κατατεθεί στις 21 Μαρτίου 2013. Την κατάθεση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη επιθυμεί η ΔΗΜΑΡ χωρίς να αποκλείει, ωστόσο, τη στήριξη της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και μια αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Η απόφαση Βενιζέλου για την κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, ήρθε σύμφωνα με πηγές από την Ιπποκράτους μετά τις «διαρροές» από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «αν δεν ψηφιστεί και από τους τρεις εταίρους δημιουργείται σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση».
 
Ακόμη, με αφορμή και το πρακτικό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.), η οποία επισήμαιναν ότι υπάγεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «μια τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία, στην ευελιξία, τους αμοιβαίους συμβιβασμού και υποχωρήσεις» και πως «δεν είναι δυνατό σε ζητήματα αξιακά να υπάρχουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις». Τέλος, οι πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν κάτι περί ενδεχόμενης νέας σύσκεψης των τριών αρχηγών για το ζήτημα.
 
Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος πίσω από το αντιρατσιστικό βάζει καθαρά θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης. Μετά τις δηλώσεις του, που ακολούθησαν τη σύσκεψη στου Μαξίμου, επανήλθε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, εκτιμώντας ότι την πρότασή του θα στηρίξει και η ΔΗΜΑΡ ενδεχομένως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως ακόμη και κάποιοι βουλευτές της ΝΔ.
 
«Αν δεν ψηφιστεί, θα έχει καταγραφεί θρίαμβος της Χρυσής Αυγής και η Δημοκρατία θα έχει εμφανιστεί ασθενής» επισήμανε υποστηρίζοντας ότι θα είναι «ιστορικό λάθος» της ΝΔ, εφόσον δεν συμφωνήσει. Στη ΝΔ επιτέθηκε και για το θέμα της ανεργίας κατηγορώντας το  Μέγαρο Μαξίμου για καθυστερήσεις στην υιοθέτηση σωστών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου λίγο αργότερα να εμφανιστούν ως πρωτοβουλίες των υπουργών της ΝΔ. Εξάλλου χθες, ο Αντώνης Σαμαράς, φέρεται να στριμώχτηκε από τους δυο κυβερνητικούς εταίρους οι οποίοι κατά πληροφορίες αρνήθηκαν να δεχτούν ενημέρωση από τον υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση. 
 

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της επιμένει στην ψήφιση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ το πρωί της Τρίτης, πρόκειται για σοβαρή διαφωνία με τη ΝΔ, αλλά – όπως επισήμανε – δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις στη συνοχή της κυβέρνησης.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε αιχμές για το χειρισμό του Μεγάρου Μαξίμου, λέγοντας ότι ενώ είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών να προχωρήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης στην κατάρτιση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, η ΝΔ άλλαξε στάση. «Δεν ήταν σαφής ο πρωθυπουργός χθες γιατί άλλαξε στάση η ΝΔ» σημείωσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ ζητά την κατάθεση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, ωστόσο είναι πρόθυμη να εξετάσει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν θα είχε αντίρρηση να ψηφίσει ακόμη και μια σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν περάσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
 
Ενδεικτική του τεταμένου κλίματος που υπάρχει, πάντως, τόσο για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όσο και γενικότερα για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Αμοιρίδη στο Mega, που έκανε λόγο για κέντρο στο Μαξίμου που δεν λειτουργεί θεσμικά. Σήκωσε, δε, τους τόνους, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουμε νομοσχέδιο ή τροπολογία εάν νωρίτερα δεν έχουμε ενημερωθεί».