Ενα θέμα ιδεολογικά φορτισμένο, η αντιρατσιστική-αντιναζιστική νομοθεσία, γίνεται καταλύτης πολιτικών εξελίξεων επαναφέροντας τη διαχωριστική γραμμή Αριστεράς-Δεξιάς που έχει ξεθωριάσει κάτω από το δίπολο Μνημόνιο/Αντιμνημόνιο. Η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας στην απόρριψη του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη και στη διατήρηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου το οποίο διαμορφώθηκε το 1979 και απάδει του ευρωπαϊκού παραδείγματος, ανάγκασε τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουν σε ρήξη. Καταθέτοντας- όπως είχε κατ’αποκλειστικότητα προαναγγείλει το Tvxs ήδη από την Παρασκευή το βράδυ–  δική τους πρόταση νόμου στην Βουλή.

Ads

Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης ζήτησαν από τον Α. Σαμαρά να πάρει επισήμως θέση, όχι με διαρρές και μέσω στελεχών της ΝΔ, και εφόσον επιμείνει στο “όχι”, θα ζητήσουν να προωθηθεί πρόταση νόμου την οποία θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, πιθανότατα και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί για πρώτη φορά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μέτωπο ολόκληρης της Κεντροαριστεράς και Αριστεράς (πλην ΚΚΕ) απέναντι σε ένα μέτωπο ολόκληρης της Δεξιάς και Ακροδεξιάς, δηλαδή με τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή να καταψηφίζουν όλοι μαζί. 

Διαδικαστικά, αυτό σημαίνει ότι θα ζητηθεί από το προεδρείο της Βουλής να προωθήσει προς ψήφιση κατά προτεραιότητα την πρόταση νόμου την οποία έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ από τις 21 Μαρτίου και η οποία αποτελεί τη βάση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη. 

Μετά τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων ακολούθησε ένας πόλεμος διαρροών, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να διαμηνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ξαναασχοληθεί με το θέμα και να αποδίδουν τον εκνευρισμό των δύο κυβερνητικών εταίρων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Α. Σαμαράς ενισχύεται πολιτικά, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ πιέζονται. 

Ads

Στα απαξιωτικά αυτά σχόλια, πηγές της Ιπποκράτους και της Αγ. Κωνσταντίνου αντέτειναν ότι ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης επικαλέστηκε τις εσωκομματικές εντάσεις και τις ισορροπίες που πρέπει να τηρήσει ενόψει του Συνεδρίου της ΝΔ τον Ιούνιο. 

Αλλά πέρα από την παραπολιτική, πρόκειται για την πρώτη πραγματική ρωγμή στην κυβερνητική συνοχή η οποία έχει πολιτική ουσία. Γιατί εφόσον διχοτομηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ψηφοφορία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, είναι προφανές ότι θα υπάρξει συνέχεια. Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη δεν κρύβουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι να εκτυλιχθούν και άλλα τέτοιου τύπου επεισόδια σε άλλες ψηφοφορίες για άλλα νομοσχέδια. Και εννοούν ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα αισθανθούν απελευθερωμένοι να καταψηφίζουν ακόμη και νομοσχέδια που αφορούν την οικονομική πολιτική εφόσον δεν απορρέουν ευθέως από το τρίτο μνημόνιο, αλλά από την επικαιροποίησή του, που έχει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.