Νέες επικρίσεις δέχεται το Μαξίμου για την απόφασή του να «ενταφιάσει» το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. Μετά την Ευρωπαία επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ, που ζήτησε την άμεση ψήφιση ενός αντιρατσιστικού νόμου, και το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο (World Jewish Congress) εκφράζει την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελλάδας να υιοθετήσει νέο νόμο για την καταπολέμηση εκφράσεων μίσους, του ρατσισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος.

Ads

Διαβάστε επίσης: Αντιρατσιστικό: Ανυποχώρητη η ΝΔ – Με δικό του ν/σ ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ρόναλντ Λόντερ τονίζει: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα κυρίαρχα κόμματα στην Αθήνα είναι, κατά τα φαινόμενα, ανίκανα να έρθουν σε συμβιβασμό ως προς αυτό το σπουδαίο ζήτημα. Οι καπηλευτές του μίσους και οι εξτρεμιστές, όπως οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, δεν αποτελούν μόνο απειλή για μειονότητες όπως οι Εβραίοι, αλλά απειλή για τη Δημοκρατία συνολικά. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα από τις δημοκρατικές δυνάμεις και με την πλήρη δύναμη του Νόμου».
 
Σύμφωνα με την αναφορά στην ιστοσελίδα του WJC, ακόμη δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, φέρεται να αντιτίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως τονίζεται, ισχυριζόμενο ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των εκφράσεων μίσους.
 
Το Μάρτιο του 2013 η εκτελεστική επιτροπή του WJC συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, καλώντας τις «ελληνικές Αρχές να προβούν σε σοβαρές και συντεταγμένες δράσεις κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Να εφαρμόσουν όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους σε αυτόν τον τομέα και να ενώσουν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις κατά των εχθρών της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθεί η βύθιση της κοινωνίας στα σκοτάδια του ρατσιστικού μίσους και του αντισημιτισμού».
 
Τότε ο πρόεδρος του WJC, κ. Λόντερ, και ο πρόεδρος της ελληνοεβραϊκής κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, είχαν συνομιλίες με τον κ. Σαμαρά κατά τις οποίες αναφέρθηκαν στον κίνδυνο που θέτει η ακροδεξιά και το αντισημιτικό κίνημα της Χρυσής Αυγής.
 
Το WJC, όπως σημειώνεται, είναι διεθνής οργανισμός που εκπροσωπεί εβραϊκές κοινότητες σε 100 χώρες.
 
Οι εξελίξεις γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη βρέθηκαν σήμερα και στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου. Τα σχετικά δημοσιεύματα επισήμαναν τον κίνδυνο ρήγματος στον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό. Το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αναφέρεται σε ξένες εφημερίδες ως η εντονότερη διαμάχη μέσα στην ελληνική κυβέρνηση από την εποχή του σχηματισμού της.
 
Παρά τις πιέσεις, το Μαξίμου μένει αμετακίνητο στη θέση περί «ενταφιασμού» του νομοσχεδίου και μετρά δυνάμεις για την κοινοβουλευτική μάχη που έρχεται. Από την πλευρά τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν σχηματίσει μέτωπο αποφασίζοντας να φέρουν από κοινού το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη στη Βουλή.

Πάντως, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο Mega, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως το ζήτημα του αντιρατσιστικού δεν είναι απαρχή ρηγμάτωσης της κυβέρνησης. Παράλληλα όμως εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις πρόσφατες σχετικές εξελίξεις. Όπως επισήμανε, ο πρωθυπουργός αρχικά είχε συμφωνήσει και έκανε λόγο για στροφή λόγω τακτικών υπολογισμών από πλευράς ΝΔ, εκτιμώντας πως θεώρησε ότι θα δημιουργείτο πρόβλημα από τα δεξιά της.
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον «να εγκαταλείψει τα τερτίπια και τους τακτικισμούς» και να ψηφίσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσουν ως πρόταση νόμου το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά.

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε σήμερα πως θα καταθέσει το δικό του αντιρατσιστικό νομοσχέδιο τη Δευτέρα στη Βουλή.

Ads