H από κοινού κατάθεση στη Βουλή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε την Τρίτη, μετά το ναυάγιο στη χθεσινή σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Ads

Διαβάστε επίσης: Το αντιρατσιστικό, καταλύτης πολιτικών εξελίξεων 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «μετά από επικοινωνία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, αποφασίστηκε οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων να καταθέσουν ως κοινή πρόταση νόμου το υπάρχον αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
 
Σημειώνεται πως την κατάθεση κοινής πρότασης από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ – χωρίς τη ΝΔ – για το αντιρατσιστικό είχε προαναγγείλει κατ’ αποκλειστικότητα το tvxs.gr ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Νωρίτερα, με επιστολή του στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης είχε ζητήσει την άμεση προώθηση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ώστε να συζητηθεί και ψηφιστεί στη Βουλή.
 
Σημειώνεται ότι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της Λ. Συγγρού έχουν διαμηνύσει ότι το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη δεν πρόκειται να ψηφιστεί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο καθένας μπορεί να φέρει ό,τι θέλει στη Βουλή, η στάση όμως της ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει, ξεκαθάρισαν οι ίδιες πηγές.
 
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι Βρυξέλλες ασκούν έντονες πιέσεις στο Μαξίμου να αποδεχθεί και να προωθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου. H αρμόδια επίτροπος της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ αξίωσε με τον πλέον σαφή τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση ψήφιση ενός νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, σημειώνοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, κατηγορώντας τη ΝΔ πως φλερτάρει απροκάλυπτα με την ατζέντα της Χρυσής Αυγής και εκτιμώντας πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, παρά τις διαφωνίες του δεν σκοπεύουν να απειλήσουν την κυβερνητική συνοχή.
 
«Ο ενταφιασμός του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση καταδεικνύει τις εσωτερικές αντιφάσεις στο εσωτερικό της, που δεν θέτουν όμως σε αμφισβήτηση την -μνημονιακού περιεχομένου- συμφωνία των τριών κομμάτων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «από τη μία πλευρά, η Ν.Δ. φλερτάρει εντελώς απροκάλυπτα με την ατζέντα και τις θέσεις της Χρυσής Αυγής και κλείνει τα μάτια στην άνοδο της ρατσιστικής βίας, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ -παρά τις διαφωνίες τους- δεν σκοπεύουν να απειλήσουν την κυβερνητική συνοχή». «Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ,  αντιμέτωπες με τα στρατηγικά  τους αδιέξοδα,  δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν ουσιαστικά από τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής που απειλεί συνολικά τη δημοκρατία και τις αξίες της», αναφέρει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Παράλληλα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «επικοινωνιακό παιγνίδι» την απόφαση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να καταθέσουν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ως κοινή πρόταση νόμου στη Βουλή. «Εδώ δεν κατατίθεται νομοσχέδιο, και δεν κατατίθεται για να μην ψηφιστεί. Οι προτάσεις νόμου που προέρχονται από τη Βουλή και όχι από την κυβέρνηση δυστυχώς, με μία ακραία καταχρηστική ερμηνεία του κανονισμού μόνο συζητώνται και δεν τίθενται σε ψηφοφορία. Το ουσιώδες ερώτημα είναι ποιος εμποδίζει τον κ. Ρουπακιώτη να καταθέσει νομοσχέδιο; Προσωπικά είμαι πολύ δύσπιστη και επιφυλακτική απέναντι σε αυτού του τύπου τα επικοινωνιακά παιγνίδια», σημείωσε.
 
«Σκοπιμότητες» και «τεχνητή ένταση, μέσω έντονων διαφωνιών», πίσω από το θόρυβο που υπάρχει για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, «βλέπει» ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μιλώντας επίσης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, «ο θόρυβος στοχεύει στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της οικονομίας, τη στιγμή που βρίσκεται στην Αθήνα μια μεγάλη ομάδα της Deutsche Bank, η ανακεφαλαιοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα».

Με δική της πρόταση νόμου απαντά η Χρυσή Αυγή
 
Η Χρυσή Αυγή θα καταθέσει άμεσα πρόταση Νόμου «για την καταπολέμηση των κλεφτών, των απατεώνων και των μιζαδόρων», απάντησε στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για το αντιρατσιστικό το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.