Το ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε την απειλή του μετά το ναυάγιο στη χθεσινή σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων και ζήτησε την κατάθεση του δικού του σχεδίου νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ζητά να προωθηθεί άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια επιτροπή και την ολομέλεια της Βουλή η πρόταση νόμου την οποία είχε καταθέσει από την 1η Μαρτίου. Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες ασκούν έντονες πιέσεις στο Μαξίμου να αποδεχθεί και να προωθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ads

Διαβάστε επίσης: 
Το αντιρατσιστικό, καταλύτης πολιτικών εξελίξεων

«Σε συνέχεια των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, καθώς και της χθεσινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, ζητούμε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, να προωθηθεί άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής, η Πρόταση  Νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας», την οποία έχουμε καταθέσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα από 21 Μαρτίου 2013» αναφέρεται στην επιστολή του ΠΑΣΟΚ προς τον πρόεδρο της Βουλής.
 
«Η υιοθέτηση στο εθνικό Δίκαιο προβλέψεων σημαντικού αξιακού, ιδεολογικού και ιστορικού περιεχομένου για την αποτροπή και αυστηρή τιμωρία πράξεων εγκληματικότητας, βιαιοπραγίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, με δεδομένη μάλιστα την ανάγκη εναρμόνισης με την Απόφαση – Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ε.Ε., θα αποτελέσουν ισχυρό θεμέλιο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας των πολιτών, καθώς και της αποτελεσματικής θωράκισης του δημοκρατικού πολιτεύματος» τονίζεται.

Μιχελάκης: Δεν ψηφίζουμε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
 
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, ξεκαθαρίζει ότι οι βουλευτές της δεν θα ψηφίσουν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απαγορεύσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι όποιες απαγορεύσεις μπορεί να την ενισχύσουν δημοσκοπικά.
 
Γίνεται σαφές ότι η ΝΔ κινείται με το βλέμμα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραίες ιδέες και ακρότητες. Νομίζετε όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε με διατάγματα και στα δικαστήρια; Ή με ιδέες πολύ πιο ισχυρές και στην κοινωνία; Κακά τα ψέματα 400.000 Έλληνες που ψήφισαν Χρυσή Αυγή – και αν υπολογίσεις και τις δημοσκοπήσεις που τους δείχνουν πιο αυξημένους- θα τους πεις ότι απαγορεύεται το οτιδήποτε;» υποστήριξε.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ φλερτάρει με την ακροδεξιά 
 
Για απόλυτα συνειδητή επιλογή της Νέας Δημοκρατίας «ώστε να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με το χώρο της ακροδεξιάς» μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τη στάση της Λ. Συγγρού έναντι του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως μετά την ηγεσία Σαμαρά υπάρχει μία μετατόπιση του κεντρικού πολιτικού λόγου της Ν.Δ. προς την ακροδεξιά.
 
«Φλερτάρει με αυτές τις απόψεις  δεν οριοθετείται στρατηγικά και ιδεολογικά απέναντί τους» και θέλει να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή «υιοθετώντας τη ρητορική, την ατζέντα, πλευρές της πολιτικής, θεωρώντας  έτσι ότι αυτή θα είναι ο πιο αυθεντικός εκφραστής αυτών των απόψεων» παρατήρησε, κάτι όμως, που όπως επεσήμανε, είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από την κρίση για το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου υπάρχει μία μεγάλη σύγκρουση αξιών και «ένας προσανατολισμός από τον κ. Σαμαρά για τη διαμόρφωση ενός τόξου το οποίο θα ξεκινάει από τη Ν.Δ. και θα φτάνει μέχρι τη Χρυσή Αυγή». Το ερώτημα όμως, είναι, παρατήρησε, τι θα πράξουν οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι «απέναντι σ΄ αυτόν τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ν.Δ.». «Θα οδηγηθούν τελικώς σε μια πλήρη δορυφοριοποίηση;» διερωτήθηκε και επανέλαβε ότι  «το παιχνίδι που κάνει σήμερα η Ν.Δ. είναι επικίνδυνο», γιατί «δεν μπορούμε να παίζουμε με τη Δημοκρατία».

Η θέση της ΔΗΜΑΡ 

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της επιμένει στην ψήφιση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ το πρωί της Τρίτης, πρόκειται για σοβαρή διαφωνία με τη ΝΔ, αλλά – όπως επισήμανε – δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις στη συνοχή της κυβέρνησης.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε αιχμές για το χειρισμό του Μεγάρου Μαξίμου, λέγοντας ότι ενώ είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών να προχωρήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης στην κατάρτιση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, η ΝΔ άλλαξε στάση. «Δεν ήταν σαφής ο πρωθυπουργός χθες γιατί άλλαξε στάση η ΝΔ» σημείωσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ ζητά την κατάθεση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, ωστόσο είναι πρόθυμη να εξετάσει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν θα είχε αντίρρηση να ψηφίσει ακόμη και μια σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν περάσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
 
Η ΕΕ «βάζει χέρι» στην κυβέρνηση
 
Την ψήφιση νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ζήτησε με τον πλέον σαφή τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ, σημειώνοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκό Δίκαιο.
 
Μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά στο Βερολίνο, η Επίτροπος έκανε ειδική αναφορά στο ακροδεξιό φαινόμενο στην Ελλάδα και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο το οποίο θα εξαφανιστεί με το τέλος της οικονομικής κρίσης.
 
«Εναπόκειται σε εμάς» υποστήριξε η κ. Μάλμστρομ, «να διασφαλίσουμε ότι το θέμα θα βρίσκεται μονίμως στην ατζέντα». Αυτό θα πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.
 
Ερωτηθείσα μετά την ομιλία της αν πιστεύει ότι επαρκούν οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακροδεξιάς, η κ. Μάλστρομ απάντησε : «Όχι, δεν επαρκούν, αλλά κάνει όμως αρκετά (σ.σ. η κυβέρνηση). Βρισκόμαστε σε συνεχείς συνομιλίες για να δούμε πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε, αλλά και για να παρακολουθήσουμε τι κάνουν».
 
«Κατά την παραμονή μου στην Αθήνα πριν μια εβδομάδα συζητήσαμε και για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Απ’ ό,τι κατάλαβα σκοπεύουν να το προωθήσουν πολύ σύντομα. Έχει αργοπορήσει για διάφορους λόγους, αλλά θα κατατεθεί πολύ σύντομα στο κοινοβούλιο. Αυτό μου έχουν υποσχεθεί και εύχομαι να αποδειχθεί σωστό» υπογράμμισε. Επισήμανε τέλος, ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό δίκαιο (σ.σ. σχετική οδηγία που πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία των κρατών – μελών».