Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποφυγή επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συμμαχίας. 

Ads

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, συμφωνία επί αυτού του μηχανισμού δεν υπάρχει, αλλά οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στις Βρυξέλλες. «Είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις και δεν αντικαθιστούν την πολιτική διαπραγμάτευση που προωθεί η Γερμανία. «Προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες και της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου αποκλιμάκωσης», σημείωσε. 

Διαβάστε επίσης

Πρόσθεσε πως έχει μιλήσει με τους δύο ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας και πως «οι δύο πλευρές συναντήθηκαν για αυτές τις συζητήσεις εδώ στο ΝΑΤΟ». «Σκοπός των συζητήσεων είναι να διαμορφώσουν μηχανισμούς για μη σύγκρουση σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα περιστατικού ή ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη στον μηχανισμό, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:  «Η γερμανική προσπάθεια- και το συζήτησα αυτό με την Καγκελάριο Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο- σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να αντιμετωπιστεί το τρέχον πρόβλημα και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Και αυτό αφορά το θέμα της διαφωνίας μεταξύ Συμμάχων για τα όρια, την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Ads

«Το ΝΑΤΟ δεν αναμιγνύεται απευθείας σε αυτές τις προσπάθειες, τις υποστηρίζω, αλλά οι προσπάθειες αυτές γίνονται με επικεφαλής τη Γερμανία. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ κι εγώ προσωπικά είναι όχι να λύσω το πρόβλημα, αλλά να αποφευχθεί η σύγκρουση και να αναπτυχθούν και υποστηριχθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης. Όσο έχουμε τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν ήδη και συναντιούνται σε στρατιωτικό επίπεδο για τεχνικές συζητήσεις.