Σε «πόλεμο δηλώσεων» έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες Αθήνα και Άγκυρα στον απόηχο των ανακοινώσεων εκ μέρους του γενικού γραμματέα  του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποφυγή επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ads

Η ελληνική κυβέρνηση επί της ουσίας, μετά από τις χθεσινές διαψεύσεις και τις διαρροές για δυσαρέσκεια κατά Στόλτενμπεργκ, επιβεβαιώνει πλέον την έναρξη τεχνικών συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, όμως υποστηρίζει πως αυτές δεν σηματοδοτούν σε καμιά περίπτωση την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σημείωσαν πως «στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της  συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως θα ήταν «ευχής έργο» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Ads

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει», κατέληξαν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Οι αιχμές Πέτσα κατά Στόλτεμπεργκ και οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος επιχείρησε μιλώντας στον Σκάι να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για συμφωνία, λέγοντας ότι ο γγ του ΝΑΤΟ έχει καταθέσει προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. «Αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας. Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου…»

Δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να αφήσει αιχμές κατά του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι «ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση»,

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε κι ο Έλλήνας πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε:  «Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Λέει ψέματα η Ελλάδα» υποστηρίζει η Τουρκία

Από τη μεριά της, η Άγκυρα επιμένει πως το ΝΑΤΟ ρώτησε την Τουρκία, η οποία απάντησε ότι είναι πάντα υπέρ του διαλόγου και στη συνέχεια απέσπασε θετική απάντηση και από την Ελλάδα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεββλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα πως «λέει ψέματα» για το ζήτημα.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε τη γνώμη της Ελλάδας. Και η Ελλάδα είπε “εντάξει”. Και αφού είπε το “εντάξει”, το ΝΑΤΟ προέβη στη δήλωση. Δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα που λέει ψέματα.  Αλλά -εμείς δεν εκπλαγήκαμε- δυστυχώς η Ελλάδα διέψευσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτός που είπε ψέματα δεν είναι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Αυτή που είπε ψέματα είναι η ίδια η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα για μια άλλη φορά έδειξε ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου. Αυτό το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν και γι’ αυτό δεν εκπλαγήκαμε», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Για άλλη μια φορά έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του διαλόγου. Εάν η Ελλάδα περιμένει από μας να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματά μας για να συναντηθούμε μαζί τους, αυτό δεν θα συμβεί. Όποιος έχει δίκιο δεν αποφεύγει το διάλογο, αλλά η Ελλάδα γνωρίζει ότι έχει άδικο. Με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει, όπως ξέρετε, μετά τη μεσολάβηση της κ. Μέρκελ να προβούμε σε μία κοινή δήλωση. Λίγες ώρες πριν τη δήλωση, η Ελλάδα πήγε και υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο Μπορέλ και η Γερμανία εξεπλάγησαν, αλλά όχι εμείς.

Εμείς λέμε “Ναι”, η Ελλάδα λέει “Όχι”. Εάν η Ελλάδα νομίζει ότι μας κάνεις χάρη να συναντηθεί μαζί μας και περιμένει από μας ότι για να συναντηθούμε μαζί τους, πρέπει να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματά μας, αυτό δεν θα συμβεί. Εξάλλου, αν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, δεν αποφεύγεις το διάλογο. Αν είσαι μία χώρα ή ένας υπουργός Εξωτερικών ή ένας ηγέτης που πιστεύεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς τα δικαιώματά σου, δεν αποφεύγεις τις συνομιλίες».