Με 156 ψήφους υπέρ έναντι 72 κατά και 22 «παρών» ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στην υπαγωγή στα Μνημόνια.

Ads

«Ναι» στη σύσταση της επιτροπής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «όχι» οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές από το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απουσίασε από τη ψηφοφορία. Συνολικά ψήφισαν 250 βουλευτές.

Η επιτροπή θα αποτελείται από 17 βουλευτές όλων των κομμάτων, ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και οι εργασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες. 

Βάσει της κυβερνητικής πρότασης που υπερψηφίστηκε θα διερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι που αφορούν στον Οκτώβριο 2009 – Μάιο 2010 για την υπαγωγή στο πρώτο μνημόνιο, στον Μάιο 2010 – Νοέμβριο 2011 για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, στο Νοέμβριο 2011 – Μάιο 2012 για το PSI και στην περίοδο από τον Μάιο 2012 και μετά.

Ads

Η συζήτηση επί της πρότασης για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή ήταν μαραθώνια και κορυφώθηκε με τη σφοδρή σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλες οι εξελίξεις στο tvxs.gr: