Την πρόθεση της κυβέρνησης να «χυθεί άπλετο φως στις σκιές των τελευταίων πέντε ετών» μέσω της εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ads

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι έγινε την πενταετία που πέρασε. Δεν υπάρχει διάθεση ρεβανσισμού. Είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν, πολλές οι πράξεις που πρέπει να ελεγχθούν. Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις γιατί η ΤτΕ προχώρησε στην αύξηση χρόνου διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο. «Η Βουλή πρέπει να εξετάσει τι έγινε με το περίφημο PSI. Πρέπει να συζητήσουμε τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» πρόσθεσε. 

Σφοδρή επίθεση σε Σαμαρά

Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «ονειρεύεται ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Γ. Παπανδρέου».

Ads

«Τι ακριβώς διημείφθη στις Κάννες όπου κ. Σαμαράς ταξίδεψε αντιμνημονιακός και επέστρεψε μνημονιακός; Και ο κ. Βενιζέλος ταξίδεψε αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επέστρεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά ή μάλλον όχι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά πάντοτε αντιπρόεδρος» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Στις διαμαρτυρίες του πρόεδρου της ΝΔ ότι δεν πήγε ποτέ στις Κάννες ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Ξέρω ότι δεν είχατε πάει στις Κάννες αλλά ξέρω επίσης ότι ήσασταν από τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου που οδήγησαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία δεν είχε πάρει λαϊκή εντολή να σχηματιστεί». Κατόπιν ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «κάτω από ποιες παρασκηνιακές διαδικασίες ανετράπη ένας πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια;»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να μιλήσει για οικουμενική κυβέρνηση σε ξένα μέσα ενημέρωσης. «Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση κ. Σαμαρά και δεν το είχα αντιληφθεί; Η νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Καθίστε εκεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης γιατί θα μείνετε για πολύ καιρό. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι. Μην περιμένετε άδικα. Τελεία και παύλα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να επαναλάβει όσα είπε και την προηγούμενη εβδομάδα. Επανέλαβε τη ρητορική ότι υπάρχουν δυο δρόμοι: ή το Μνημόνιο ή η καταστροφή. Τελείτε σε στρατηγική σύγχυση κ. Σαμαρά: τις μισές μέρες λέτε ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια και τις άλλες μισές ότι υπογράφουμε μνημόνιο».

Κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι αποκαλύφθηκε. «Σήμερα κάνατε την αποκάλυψη ότι όχι μόνο καρτερικά παραμονεύετε μια αποτυχία αλλά μας απειλείτε και εκ των προτέρων με προανακριτική επιτροπή. Μια κυβέρνηση που έχει αναλάβει μόλις δυο μήνες μια χώρα φορτωμένη από τις δικές σας επιλογές, τα χρέη και τα άδεια ταμεία», σημείωσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποστροφή του Αντώνη Σαμαρά ότι «η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση». «Μιλάτε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΝΔ υπό τον Κ. Καραμανλή, κ. Σαμαρά;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «αυτά έφεραν το Μνημόνιο; Πείτε το καθαρά».

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους: Τόσο σας πείραξε η Επιτροπή για το Χρέος; Μαθαίνω κάποιοι κατέθεσαν επιστολή στον Πρόεδρο Δημοκρατίας γιατί ξεγελάστηκε. Αν είναι δυνατόν τέτοια ανοίκεια συμπεριφορά στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα που με τη συμμετοχή του έδωσε κύρος σε μία διαδικασία. Η ανησυχία σας μάλλον προδίδει πανικό, δεν είναι καλός οιωνός».

Τέλος για την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική σημείωσε ότι «μάλλον προσπαθεί να θολώσει τα νερά». «Αφού θέλατε τόσο πολύ να διερευνηθεί γιατί φτάσαμε ως εδώ; Ήσασταν 2,5 χρόνια κυβέρνηση, γιατί δεν φέρνατε αυτή την πρόταση να ψηφιστεί και να ξεκινήσει διερεύνηση;».

Για το δε αίτημα της ΝΔ να ξεκινήσει η διερεύνηση από το 1981, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Για ποιο λόγο από το 1981 και όχι από το 1974 ή το 1952 ή από κτίσεως ελληνικού κράτους; Σε τέτοια περίπτωση χάνεται αυτό που ποινικολόγοι ονομάζουν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ πράξεως και αποτελέσματος. Θα μπορούσαμε να αναχθούμε και στο ζεύγος των πρωτοπλάστων για να πάρουμε απαντήσεις και δεν θα τις παίρναμε. Απαντήσεις καθαρές και ξάστερες, όσο κι αν ενοχλεί. Και ο λαός θα τις λάβει από αυτή την κυβέρνηση».