«Σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια» ανέφερε κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ads

«Γιατί, αυτό που έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δε μπορέσαμε να το κάνουμε εμείς; Σήμερα η Ιρλανδία δανείζεται με επιτόκιο κάτω από 1% το δεκαετές ομόλογο – η Πορτογαλία κάτω από 2% – κι εμάς δε μας δανείζουν ούτε με 10 %. Εμείς για να δανειστούμε για 3 ή 6 μήνες χρειάζεται να πληρώσουμε περισσότερο από όσο πληρώνουν αυτές οι χώρες για να δανειστούν για 10 χρόνια» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι: «αυτές οι χώρες αποπληρώνουν τα δάνειά τους στο ΔΝΤ νωρίτερα από το προβλεπόμενο – ενώ εμείς όταν φτάνει η ώρα της πληρωμής ή παρακαλάμε ή απειλούμε».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στις ενδογενείς αιτίες της κρίσης αναρωτήθηκε που πήγαν τα 20-30-40 δις που παίρναμε δανεικά κάθε χρόνο. «Που πήγαιναν λοιπόν τα δανεικά; Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε. Που πρέπει να κάνουμε! Μπορώ να σκεφθώ τουλάχιστον τρεις μαύρες τρύπες» είπε και αναφέρθηκε σε σπατάλες και υπερκοστολογήσεις σε μεγάλα και μικρά έργα. 

«Η Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής δηλαδή! Ένα τεράστιο και αναποτελεσματικό δημόσιο. Η Ελλάδα του ρουσφετιού και του πελατειακού κράτους δηλαδή! Και βέβαια: όπλα – εξοπλιστικά προγράμματα! Και όταν λέμε όπλα εννοούμε βέβαια και μίζες» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έδωσε με τυμπανοκρουσίες 200 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση. Και έδωσε 500 εκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Χωρίς να το πει στη Βουλή, χωρίς να κάνει διαγωνισμό, στο άψε σβήσε 500 εκατομμύρια».

Ads

Κατήγγειλε τέλος τη «θεωρία των ψεκασμένων, ότι κάποιοι διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να μας βάλουν στα μνημόνια». Μία συζήτηση που, όπως είπε, «μας εκθέτει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί όλος ο κόσμος ξέρει ότι η Ελλάδα το 2009 είχε έλλειμμα 15 -16%».

Και ο επικεφαλής του Ποταμιού κατέληξε λέγοντας: «Στην Ευρωζώνη η επενδυτική αισιοδοξία ανεβαίνει συνεχώς, το σχέδιο Ντράγκι δείχνει να αποδίδει, και τα παλιά κόμματα στήνουν εδώ στη Βουλή την αρένα της μιζέριας!». Πρόσθεσε πάντως ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στην εξεταστική: «Εμείς το μεταμνημονιακό κίνημα της χώρας – εμείς που δεν έχουνε ανάμειξη στα πολιτικά εγκλήματα του παρελθόντος – θα είμαστε παρόντες στην εξεταστική. Όχι για να το παίξουμε ανακριτές αλλά για να συμβάλλουμε στην εθνική αυτογνωσία».