Μετωπική πολιτική αντιπαράθεση είχαν οι Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο. 

Ads

Κατά τη δευτερολογία του ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τις κατηγορίες που εκείνος του απηύθυνε ότι συμμετείχε στο παρασκήνιο των Καννών και την ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου και τώρα επιχειρεί να κάνει το ίδιο με την δική του κυβέρνηση. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τότε προτείνει τον δικό του «εκλεκτό» για την πρωθυπουργία τον Γεράσιμο Αρσένη. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός έσπευσε να τον διορθώσει υπενθυμίζοντας ότι εκείνος είχε προτείνει τον Γεράσιμο Αρσένη αντί του Παναγιώτη Πικραμένου για την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχτηκε το λάθος λέγοντας ότι: «πράγματι ήταν για τον Πικραμένο».

Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και πάλι στα περί οικουμενικής κυβέρνησης σημειώνοντας: «δεν μιλάμε για τα δικά μου όνειρα. Οι ξένοι με ρώτησαν για τους δικούς σας εφιάλτες: αν η ΝΔ θα στήριζε μία συμφωνία που δεν θα ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την Επιτροπή Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους. «Σας έχει υποκαταστήσει η κυρία Κωνσταντοπούλου;» ρώτησε τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Πως πήγατε εκεί όταν ως Πρωθυπουργός είδατε να λείπουν τα άλλα κόμματα. Ο Βαρουφάκης είπε ότι δεν ένιωθε άνετα και εσείς πήγατε εκεί και πανηγυρίζατε». 

Ads

Ανεβαίνοντας στο βήμα για να απαντήσει ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει για τα περί υποκατάστασής του από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνοντας: «μένω στην ουσία και όχι στα κουτσομπολιά. Δεν αξίζει αυτή η αντιπαράθεση». Όσο για την Επιτροπή Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους σημείωσε ότι: »Εγώ δεν πήγα εκεί για να μιλήσω. Δεν μίλησα καν. Πήγα εκεί για να ακούσω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κανένα παιδάκι για να το ξεγελούν;».

Τέλος επανήλθε στο ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής σημειώνοντας: «Θα θέλατε πολύ να κάνετε Εξεταστική Επιτροπή. Ξέρετε γιατί δεν κάνατε; Γιατί ο συγκυβερνήτης σας ήταν ο Ε. Βενιζέλος». Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε καλώντας τη ΝΔ να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική επισημαίνοντας πως με την πρότασή της για έλεγχο από το 1981 και μετά συμπεριλαμβάνει την περίοδο 2009 – 2015, ως υποσύνολο της πρότασής της.