Καταδικάστηκαν 22 από τους 54 συνολικά κατηγορούμενους στην υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens, ανάμεσα τους ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και τα υπόλοιπα πρώην στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα. 

Ads

Αντίθετα απαλλάχθηκε ο Θόδωρος Τσουκάτος λόγω παραγραφής του αδικήματος. Μια δικαστική απόφαση που άργησε 13 χρόνια, δηλαδή αφορά αδικήματα που τελέστηκαν (προ 21 ετών) από το 1998-2005 για ένα μεγάλο σκάνδαλο το οποίο απασχόλησε επί χρόνια τη χώρα και προκάλεσε μεγάλες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ο Θεόδωρος Τσουκάτος παραδέχτηκε στην κατάθεσή του πως είχαν δοθεί μίζες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ωστόσο το σκάνδαλο «θάφτηκε» μαζί με την παραγραφή του αδικήματος του Τσουκάτου, που ομολόγησε πως ήταν ο ίδιος που έλαβε τα χρήματα για το ΠΑΣΟΚ

Αντίθετα ένοχοι κρίθηκαν οι 22 από τους κατηγορούμενους ανάμεσα τους εκτός από τον Χριστοφοράκο, οι Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα (ξέπλυμα).

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και 14 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας των δικαστικών ερευνών για τη  σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, το Δικαστήριο καταδίκασε και τα πρώην στελέχη του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης αλλά και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ (δραπέτευσε καταστρέφοντας το βραχιολάκι).

Ads

Το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και εντάσσοντας την αξιόποινη πράξη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα. Αθώους έκρινε το Δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης. Άλλοι 28 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων που τους αποδίδονταν ανάμεσα τους και ο άλλοτε «Στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος. Υπενθυμίζεται ότι σε δίκη είχαν αρχικά παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι ωστόσο στο μεταξύ δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.

Διαβάστε επίσης:

«Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους…»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Siemens, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «την ώρα που ο κ. Τσουκάτος, που ομολόγησε ότι πήγε ένα εκατ. μάρκα από μίζα της Siemens στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ – ενώ άλλοι έπαιρναν ως δωρεές τηλεφωνικά κέντρα από τον καταδικασθέντα κ. Χριστοφοράκο – απηλλάγη λόγω παραγραφής, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αρνούνται να ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία κλείνει κάθε ερμηνευτικό παράθυρο για παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας για υπουργούς». «Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους… Υ.Γ. Αλήθεια, θα μάθουμε ποτέ σε ποια τελικά τσέπη κατέληξε το ένα εκατ. που ομολόγησε πως πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσουκάτος;», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.