Δύο συναρπαστικά ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 4/4. Το πρώτο περιέχει νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 4 Απριλίου του 1968. Το δεύτερο παρουσιάζει την υπόθεση των τεσσάρων Αμερικανών φοιτητών που δολοφονήθηκαν από την αστυνομία, δύο χρόνια αργότερα. Θα προλογίσει ο Στέλιος Κούλογλου και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς CLAUS BREDENBROCK και PAGONIS PAGONAKIS και το κοινό. (στο STUDIO new star art cinema, στις 19.00).

Ads

Το tvxs εξασφάλισε διπλές προσκλήσεις για τους συνδρομητές του. Στείλτε email στο diagonismostvxs@gmail.com, γράφοντας στο «Θέμα» το ονοματεπώνυμο σας, την εκδήλωση και στοιχεία επικοινωνίας. Τα στοιχεία τηρούνται για τις ανάγκες της κλήρωσης και διαγράφονται οριστικά μετά από αυτή.

MΑRTIN LUTHER KING – Ένα κρατικό έγκλημα

Στις 4 Απριλίου 1968, ο ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Dr. Martin Luther King Jr δολοφονήθηκε με μια βολή ακριβείας από μικρή απόσταση, ένα γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο και οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόνο 30 χρόνια αργότερα, το 1999, η υπόθεση του Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ παρουσιάστηκε σε μια δίκη στο Μέμφις/Τενεσί που επιβεβαίωσε μια συνωμοσία εναντίον του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην οποία συμμετείχαν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλοι φορείς.

Ads

Η ταινία δείχνει ότι αν και δηλώθηκε δημόσια ότι ο King δεν ήταν θύμα μίας μόνο εγκληματικής/ δολοφονικής πράξης, αυτή η αλήθεια δεν είχε καμία επίδραση στην κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

4 ΝEKΡΟΙ ΣΤΟ ΟΧΑΪΟ- Ένας αμερικανικός εφιάλτης

Σκηνοθεσία: CLAUS BREDENBROCK & PAGONIS PAGONAKIS

ΗΠΑ, 30 Απριλίου 1970: Ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον δηλώνει ότι ο πόλεμος στο Βιετνάμ θα μπορούσε να τερματιστεί μόνο με τη διεύρυνση της στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στο Λάος και την Καμπότζη. Αυτή η ανακοίνωση οδηγεί σε πανεθνικές φοιτητικές διαμαρτυρίες σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Κεντ Στέιτ στο Οχάιο, η αντιπαράθεση μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των φοιτητών βρίσκει ένα δραματικό και τραγικό τέλος: 4 φοιτητές πυροβολήθηκαν, πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά από 67 πυροβολισμούς, εντός 13 δευτερολέπτων.

Η επίθεση μαγνητοσκοπήθηκε μεταφέροντας τον πόλεμο στο Βιετνάμ στο αμερικανικό έδαφος. Μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές ποιος έδωσε την εντολή να πυροβοληθεί, κανένας από τους ένοπλους της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ δεν δικάστηκε ποτέ.

«ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ»
H ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ DR MARTIN LUTHER KING ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΝΙΑ
ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΣΕΣ

«Έχω ένα όνειρο, ότι μία μέρα τα 4 μικρά παιδιά μου θα ζήσουν σε μια χώρα όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους», είναι η περίφημη φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά την ομιλία του σε 250 χιλιάδες ανθρώπους στην Ουάσιγκτον στις 28 Αυγούστου 1963.
βίαιης κοινωνικής αλλαγής του εικοστού αιώνα. Ο Κινγκ γεννήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια και η εξαιρετική ρητορική του δεινότητα καθώς και το προσωπικό του θάρρος τράβηξαν για πρώτη φορά την προσοχή της χώρας το 1955, όταν ο ίδιος μαζί με άλλους ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων συνελήφθησαν στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, όπου έκαναν μποϊκοτάζ εναντίον μιας εταιρείας συγκοινωνιών που απαιτούσε από τους έγχρωμους επιβάτες της να παραχωρούν τις θέσεις τους στους λευκούς και οι ίδιοι να στέκονται όρθιοι ή να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας ο Κινγκ έγραφε, έδινε διαλέξεις και οργάνωνε μη βίαιες διαμαρτυρίες και μαζικές διαδηλώσεις για να τραβήξει την προσοχή σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις και για να απαιτήσει τη θέσπιση νομοθεσίας πολιτικών δικαιωμάτων για την προστασία των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.[…]

Ολόκληρη η ομιλία εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=vP4iY1TtS3s

Το μακελειό στο πανεπιστήμιο του Οχάιο το 1970.
Η ιστορία έγινε τραγούδι από τον Neil Young.
Τον Μάιο του 1970 η Αμερική συγκλονίζεται από τη δολοφονία φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, από την Εθνοφρουρά. Το μακελειό στο πανεπιστήμιο του Κεντ του Οχάιο ήταν η θρυαλλίδα ια να ξεκινήσουν διαμαρτυρίες μαθητών και φοιτητών σε όλη τη χώρα. Οι διαμαρτυρίες στην Αμερική την περίοδο του πολέμου είχαν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε στις 30 Απριλίου όταν ο Πρόεδρος Νίξον ανακοίνωσε την εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων στην Καμπότζη. Ξεσπούν ταραχές Την επομένη, περίπου 500 φοιτητές του πανεπιστημίου Κεντ στο Οχάιο συγκεντρώθηκαν συγκεντρώθηκαν σε έναν λόφο του πανεπιστημίου για να διαμαρτυρηθούν. Παράλληλα, προγραμμάτιζαν και καλούσαν τους συμφοιτητές τους σε μεγάλη συγκέντρωση τρεις ημέρες αργότερα. Ωστόσο, το ίδιο βράδυ ξέσπασαν επεισόδια στην πόλη όταν μία ομάδα ατόμων βγήκε από ένα μπαρ και άρχισε να πετά μπουκάλια σε περιπολικά και να σπάει βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών. Τα επεισόδια γενικεύθηκαν και την επόμενη ημέρα ο δήμαρχος κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητώντας από τον κυβερνήτη να στείλει την εθνοφρουρά για την τήρηση της τάξης. Στις 4 Μαΐου 2.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο.[…]

Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν μόλις 13 δευτερόλεπτα, αν και πολλοί μάρτυρες είπαν ότι κράτησαν πάνω από ένα λεπτό . Συνολικά έπεσαν 67 πυροβολισμοί Όταν τελείωσαν, τέσσερις φοιτητές είχαν πέσει νεκροί και άλλοι εννέα είχαν τραυματιστεί.. δύο από τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή της δεν συμμετείχαν καν στην διαμαρτυρία, απλώς βρίσκονταν στο χώρο του πανεπιστημίου.[…]

H ιστορία έγινε τραγούδι
Τα γεγονότα συγκλόνισαν τον Neil Young ο οποίος έγραψε το τραγούδι “Ohio”. Το ηχογράφησε με τους Crosby, Stills και Nash κι έγινε ένα από τα σύμβολα του αγώνα κατά του πολέμου. Ωστόσο, πολλοί αμερικανικοί σταθμοί αρνήθηκαν να το μεταδώσουν λόγω του σκληρών στίχων εναντίον του Νίξον.[…]
Ακούστε το τραγούδι εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=Hi829EsJvVo
Graham Nash
https://www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/rockpalast/video-graham-nash-musiker-und-fotograf-100.html