Την αθώωση του Θόδωρου Τσουκάτου για τη μίζα τους ενός εκατομμυρίου μάρκων που κατά την ομολογία του είχε λάβει το 1999 από τη Siemens για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε η εισαγγελέας έδρας του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων στη δίκη για τη σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και της γερμανικής εταιρείας. «Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί πού κατέληξε η δήθεν χορηγία. Αν δηλαδή, δόθηκε σε άλλα πρόσωπα, ή αν τα πήρε μόνο ο ίδιος. Πάντως, το 1 εκατ. μάρκα δεν διατέθηκε για χρηματισμό υπαλλήλων του ΟΤΕ. Εφόσον η κατηγορία για τον Θόδωρο Τσουκάτο είναι για άμεση συνέργεια σε δωροληψία αγνώστων υπαλλήλων, τόσο ο ίδιος όσο και τα παρένθετα πρόσωπα, πρέπει να κηρυχθούν αθώοι», υποστήριξε.

Ads

«Η πρόταση της κ. Εισαγγελέως περί αθώωσης του Θ. Τσουκάτου ανεξαρτήτως της εσφαλμένης αιτιολογίας της, είναι μία πρώτη δικαίωση της Δικαιοσύνης και της λογικής», σχολίασε ο συνήγορος του Τσουκάτου, Διονύσης Γκούσκος

Ειδικότερα, κατά την εισαγγελέα Ελένη Σκεπαρνιά ο Τσουκάτος, ο οποίος είχε πολλές συναντήσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο πολύ πριν αλλά και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της επίμαχης σύμβασης, έλαβε το χρηματικό ποσό από λογαριασμό κεντρικού στελέχους της μητρικής Siemens και μέσω παρένθετων λογαριασμών, σε μετρητά και τμηματικώς, στο γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο όπως είπε η εισαγγελική λειτουργός, δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι το ποσό αυτό δόθηκε πράγματι ως χορηγία στο κόμμα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Οι ταμίες του κόμματος, είπε η εισαγγελέας, που ήρθαν οψίμως στο δικαστήριο να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό Τσουκάτου, δεν γίνονται πιστευτοί και ελέγχονται από την εισαγγελία για ψευδορκία.

Μέχρι στιγμής, όπως είπε η εισαγγελέας, δεν έχει εξακριβωθεί πού κατέληξε η δήθεν χορηγία. Αν δηλαδή, δόθηκε σε άλλα πρόσωπα, ή αν τα πήρε μόνο ο ίδιος. Πάντως, το 1 εκατ. μάρκα δεν διατέθηκε για χρηματισμό υπαλλήλων του ΟΤΕ. «Ο Χριστοφοράκος δεν είχε κανέναν λόγο να δωροδοκήσει στελέχη του ΟΤΕ μέσω του Τσουκάτου. Είχαν με τον Μαυρίδη δικό τους μηχανισμό για απευθείας πληρωμές». Έτσι, σύμφωνα με την κ. Σκεπαρνιά, εφόσον η κατηγορία για τον Θεόδωρο Τσουκάτο είναι για άμεση συνέργεια σε δωροληψία αγνώστων υπαλλήλων, τόσο ο ίδιος όσο και τα παρένθετα πρόσωπα, πρέπει να κηρυχθούν αθώοι. 

Ads

Για την ουσία της υπόθεσης, η εισαγγελέας ανέφερε πως τα στελέχη του ΟΤΕ λειτούργησαν προς όφελος της Siemens κατά την εκτέλεση του έργου της ψηφιοποίησης των κέντρων του, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να ζημιωθεί από την υπογραφή της σύμβασης. Όπως είπε το αρχικό κόστος από 158 δισ. δραχμές εκτινάχθηκε στα 236 δισ. δραχμές εξαιτίας ενεργειών των στελεχών του που λειτούργησαν επ’ ωφελεία της Siemens. «Εγκρίνονταν ομόφωνα οι κοστολογικές εκθέσεις χωρίς καμία έρευνα συγκριτική με τις αγορές, αλλά και την ίδια την Siemens. Δεν εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα της μεγάλης ποσότητας υλικού που αγόραζαν ώστε να πετύχουν μείωση της τιμής. Δεν μερίμνησαν για την εφαρμογή των ρητρών», τόνισε και υπογράμμισε πως η εταιρία μετά την υπογραφή της σύμβασης 80021997 άρχισε τον χρηματισμό και μεσαίων στελεχών του ΟΤΕ «ώστε να μην διατυπώνουν καμία αντίρρηση και κανέναν έλεγχο».

Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή για συνολικά 32 κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων στελέχη της Siemens σε Ελλάδα και Γερμανία, του ΟΤΕ αλλά και δυο τραπεζιτών.  Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο  άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστoφοράκος με ηγετικά στελέχη του ΟΤΕ αλλά και με τους Τσουκάτο και Μαντέλη πριν την υπογραφή της σύμβασης. Μίλησε, μάλιστα, και για την παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών Χάρη Καστανίδη, τον Αύγουστο του 1997, ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι αντιλαμβάνονται την παρουσία μου ως εμπόδιο στα σχέδια τους». Όπως τόνισε με νόημα η εισαγγελέας, «ο κ. Καστανίδης αντικαταστάθηκε αμέσως από τον Τάσο Μαντέλη που από το 1987 ως πρόεδρος του ΟΤΕ είχε συνάψει συμβάσεις με την Siemens».