Παρότι η υπόθεση Siemens αποτελεί την επιτομή της διαφθοράς στη χώρα, οι μεγαλύτερες διαστάσεις της συσκοτίστηκαν και μόνο κάποιες παράπλευρες υποθέσεις έφτασαν στη δικαιοσύνη, και μάλιστα με εξοργιστική καθυστέρηση.

Ads

Πλέον χαρακτηριστική για το πολιτικό σύστημα η υπόθεση της χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ μέσω του Θόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές ενός ολόκληρου συστήματος διαφθοράς και διαπλοκής.

Όπως όλα τα μεγάλα σκάνδαλα, έτσι και αυτό φτάνει στο ακροατήριο με καθυστέρηση πολλών χρόνων, διάστημα που δίνει την ευκαιρία στους πρωταγωνιστές να φύγουν από το προσκήνιο και στους πολιτικούς οργανισμούς να παραγράψουν την ηθική απαξία. Ακόμη και έτσι, συνεχίζουν να φέρνουν σε δύσκολη θέση το πολιτικό σύστημα που σήμερα ομογενοποιείται επιχειρώντας να διασώσει «κεκτημένα».

Σύμφωνα  με τον κατηγορούμενο: «Το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρείες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές. Δεν ήταν μόνο η Siemens, ήταν και άλλες εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να υπάρχουν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν κόμματα… Οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν ένα καθεστώς που κανείς δεν ήθελε να το ψάξει ,από κανένα κόμμα. Με έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο… Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο και το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα». Κανείς δεν φαίνεται να ταράχτηκε και δεν μπήκε καν στον κόπο να διαψεύσει, πολύ περισσότερο όταν βεβαιώνει ότι οι μίζες ήταν διαδεδομένη και αυτονόητη πρακτική μέχρι και σήμερα

Ads

Ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι η ΝΔ που έχασε τις εκλογές του 2000 για μερικές χιλιάδες ψήφους δεν σχολίασε κάτι. Όπως επίσης ότι για τη «δύσοσμη» περίοδο Σημίτη αποκαλύπτονται σημεία και τέρατα αλλά ο πρώην Πρωθυπουργός  παραμένει στο απυρόβλητο περίπου ως «αδαής» που κυβερνούσε τη χώρα αλλά δεν γνώριζε ότι βαλίτσες πήγαιναν και έρχονταν σε υπουργούς και κόμμα. Και τα παλιά κόμματα εξουσίας, 10 χρόνια μετά τη χρεοκοπία της χώρας ακόμη δεν έχουν σχολιάσει το παραμικρό για το σκάνδαλο αλλά ούτε για τις κατηγορίες Τσουκάτου, ότι ήταν πάγια τακτική οι παράνομες χρηματοδοτήσεις από εταιρείες.

Μάλιστα, την επίμαχη περίοδο έπαιρναν και τεράστια ποσά κρατικής χρηματοδότησης αλλά και ιλιγγιώδη δάνεια, με εγγύηση πως θα συνέχιζαν να κυβερνούν τη χώρα. Σήμερα έχουν δεκάδες εκατομμύρια οφειλές. Κομματικά, δανεικά και αγύριστα…  Εκτός των άλλων, το ερώτημα είναι που πήγαιναν αυτά τα αμύθητα ποσά αλλά και πώς συντηρούνται σήμερα οι ίδιοι κομματικοί μηχανισμοί χωρίς αυτά;