Ο πρόεδρος της ΙΦΕΤ Α.Ε. Δημήτρης Πανταζής καταγγέλλει τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Σωτηρίου ότι παραποίησε έγγραφο εσωτερικού ελέγχου της ΙΦΕΤ Α.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει τον έλεγχο που του έκανε η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Ads

Την καταγγελία του προέδρου φέρνει στο φως ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ και επιβεβαιώνει η εσωτερική ελέγκτρια της ΙΦΕΤ Α.Ε.. Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ που καλύπτουν τον χώρο της Υγείας, ο Γ. Σωτηρίου «φαίνεται ότι αποτελεί επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου».

Η ΙΦΕΤ Α.Ε. είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, πλην όμως κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για τη θεραπεία των ασθενών και την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Η διοίκηση Πανταζή-Σωτηρίου διορίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στις 2 Νοεμβρίου του 2020. Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ξεκίνησε έλεγχο για την περίοδο Ιανουάριος 2021 – Οκτώβριος 2021. Στο πλαίσιο αυτού υπήρξε αλληλογραφία και ανταλλαγή στοιχείων μέχρι που ο πρόεδρος της ΙΦΕΤ Α.Ε. αποκάλυψε ότι ο διευθύνων σύμβουλος παραποιεί έγγραφα, που σημαίνει ότι εμποδίζει ή αποπροσανατολίζει τον έλεγχο.

Ads

Ακόμα είναι άγνωστο αν η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων που παρέλαβε την καταγγελία του προέδρου της ΙΦΕΤ Α.Ε. την απέστειλε στη Δικαιοσύνη.

Παραποιήθηκαν κρίσιμα στοιχεία

Συγκεκριμένα, στις 14 Φεβρουαρίου 2022 ο πρόεδρος της ΙΦΕΤ Α.Ε. διαβίβασε στην Αρχή έγγραφη καταγγελία. «Θα ήθελα να σας καταγγείλω ότι περιήλθε σε γνώση μου έγγραφο της ΙΦΕΤ Α.Ε. προς την υπηρεσία σας (στις 2 Σεπτεμβρίου 2021) με θέμα “Παροχή Στοιχείων – Ορθή Επανάληψη”, έγγραφο στο οποίο έχουν παραποιηθεί κρίσιμα στοιχεία (σελίδες 28-30), στοιχεία που αφορούν την έκθεση της εσωτερικής ελέγκτριας και αναφέρονται στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας» αναφέρει και προσθέτει: «Θεώρησα υποχρέωσή μου και καθήκον μου, ως εκ της θέσεώς μου, να σας ενημερώσω προκειμένου να προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια που εσείς κρίνετε απαραίτητη».

«Σας επισυνάπτω επίσης την απάντηση της εσωτερικής ελέγκτριας σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλα, όταν ήρθε σε γνώση μου το προαναφερόμενο έγγραφο, ώστε να έχετε ολοκληρωμένη γνώμη του συμβάντος».

Το έγγραφο της εσωτερικής ελέγκτριας έχει ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2022 και επιβεβαιώνει πλήρως την καταγγελία. «Δεν είναι αντίγραφο της αυθεντικής Έκθεσης Εσωτερικού Ελέγχου (Α1) που υπέβαλα με το υπ’ αριθμ. 5995 ΕΜΠ/12-3-2021 στην ΙΦΕΤ Α.Ε. και με το από 19 Μαρτίου 2021 στον ΕΟΦ, καθώς έχουν εμφανώς παραποιηθεί ορισμένα στοιχεία στο έγγραφο του διευθύνοντος συμβούλου της ΙΦΕΤ Α.Ε. προς την ΕΑΑΔΗΣΥ, όπως προκύπτει από την αντιπαραβολή» τονίζει η εσωτερική ελέγκτρια.

Συγκεκριμένα, η ελέγκτρια αποκαλύπτει ότι:

  • Στο κείμενο που της αποδίδεται έχει προστεθεί μία παράγραφος στις σελίδες 28-30. Σε αυτήν η ελέγκτρια αναφέρεται σε απόφαση του Δ.Σ. της ΙΦΕΤ A.E. από το 2016 να εισαχθεί ένας σταθερός πολλαπλασιαστής 1,05 για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Αυτή η παράγραφος δεν υπήρχε στο αυθεντικό κείμενο!
  • Μάλιστα η ελέγκτρια επισημαίνει ότι «κατά την περίοδο του ελέγχου είχα εκφράσει στον διευθύνοντα σύμβουλο τη διαφωνία μου αναφορικά με την προσθήκη αναφοράς για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούσε η εταιρεία στα ελεγκτικά ευρήματα, καθώς με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προέκυπτε βλάβη για την ΙΦΕΤ Α.Ε. Άλλωστε, ουδέποτε μέχρι τότε τέθηκε επίσημο ερώτημα εάν είχε ή όχι προηγουμένως εκπονηθεί μελέτη κοστολόγησης. Επισημαίνεται δε ότι η Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου είχε κατατεθεί στις 12 Μαρτίου 2021, ενώ το παραποιημένο απόσπασμα της έκθεσης εστάλη αρκετούς μήνες μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021, όταν ολοκληρωνόταν η επόμενη έκθεση (Α2) που και εκείνη, στην παρακολούθηση (follow up) των προηγούμενων ευρημάτων, δεν περιέχει τις ανωτέρω προσθήκες».
  • Στο έγγραφο του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Σωτηρίου (σελ. 3) παρατίθενται ως παράδειγμα 9 περιπτώσεις φαρμάκων ως «παραδείγματα με βάση τον εσωτερικό έλεγχο που έχουμε διενεργήσει προς διευκόλυνση της διερεύνησης της υπόθεσής σας». Η ελέγκτρια τον διαψεύδει: τα 9 φάρμακα «μέχρι τότε ουδέποτε υπήρξαν αντικείμενο ελέγχου της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, δημιουργώντας εσφαλμένη εντύπωση για το ελεγκτικό έργο και τα πορίσματα που υιοθετεί η υπηρεσία μας».
  • «Ο αριθμός των σελίδων της παραποιημένης έκθεσης διαφέρει, καθώς προκύπτει από την αρίθμηση ότι το αυθεντικό κείμενο έχει συνολικά 65 σελίδες μαζί με το εξώφυλλο, ενώ το παραποιημένο 38 σελίδες» επισημαίνει η ελέγκτρια.
  • «Στερείται σφραγίδας και υπογραφής το εξώφυλλο και το κλείσιμο της έκθεσης (πριν το παράρτημα). Επίσης παραλείπεται η μονογραφή στο τέλος κάθε φύλλο».
  • «Στο εξώφυλλο παρατηρείται η λέξη ‘Scre’ στο κάτω δεξί άκρο του εξωφύλλου που δεν αποτυπώνεται στο αυθεντικό».
  • «Το ηλεκτρονικό αντίγραφο της αυθεντικής έκθεσης φέρει το υδατογράφημα “Αντίγραφο” με πλάγια γραφή».