Μετά από μια απίστευτη συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 6 χθες το απόγευμα και κράτησε μέχρι τις 8:30 το πρωί της Πέμπτης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε με 13 ψήφους υπέρ και δυο κατά, τον τεμαχισμό και την απόσπαση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό της Βενιζέλου. Κατά ψήφισαν η Τζένη Βελένη και ο καθηγητής Βλάσης Κουμούσης. Αποχώρησε στις 4 το πρωί η κ. Ανδρουλιδάκη η οποία και δεν ψήφισε. Από την ψηφοφορία απείχε τελικά και ο κ. Μανώλης Κορρές, ο οποίος δήλωσε παρών και δεν ψήφισε στο τέλος.

Ads

Εξαρχής ήταν φανερή η τακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να εμφανίσει ως «μοναδική λύση» την καταστροφική, για την πολιτιστική κληρονομιά, απαίτηση της Αττικό Μεκτρό να «ξηλωθούν» τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα. Εκπρόσωποι της εταιρίας, μάλιστα, όπως αναφέρει το parallaximag, έφτασαν στο σημείο να εκβιάζουν το επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Πολιτισμού, πως χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου… «το μετρό δεν μπορεί να λειτουργήσει». Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα περισσότερα μέλη του ΚΑΣ δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ τον σταθμό και τις αρχαιότητες. 

Διαβάστε επίσης

Μέρος της παραπάνω τακτικής ήταν και η εξαντλητική, πολύωρη αναμονή των εκπροσώπων φορέων που ανττίθενται στην απόσπαση των αρχαιοτήτων, με προφανή στόχο να κουραστούν και να αποχωρήσουν, κάτι που όμως δεν έγινε. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό παρουσίαζαν την πρότασή τους… επί τρεις ώρες.  Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας μίλησαν στο ΚΑΣ στις 3 το πρωί ενώ τα μέλη της Κίνησης Πολιτών μπήκαν στην αίθουσα στις 1:45 τη νύχτα μετά από 8 ώρες ορθοστασίας.

Ads

image

Στην αρχή της συνεδρίασης απέρριψαν αίτηση εξαίρεσης του κ. Μανώλη Κορρέ, που είναι αδερφός του κ. Δημήτρη Κορρέ, στον οποίο ανήκει η εταιρία που θα αποσπάσει τις αρχαιότητες και ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα για τον τρόπο που θα αποσπαστούν και του κ. Μιχάλη Τιβέριου που παλαιότερα ήταν σύμβουλος έμμισθος της Αττικό Μετρό.

Τη δική της μάχη για να μην αφαιρεθούν τα αρχαία έδωσε, όπως αναφέρει το Parallaximag, η αρχαιολόγος Τζένη Βελένη, η οποία μάλιστα ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, που της επιτέθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς μέσα στο ΚΑΣ. Η κ. Βελένη είναι Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πρόσφατα αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης από τον Πρόεδρό του, Καθηγητή Jean Chambaz.

«Κάποιοι τελικά θα μείνουν στην ιστορία ως σύγχρονοι Έλγιν»

«Η απόφαση του ΚΑΣ να αποσπαστούν τα αρχαία της Βενιζέλου, ήταν μια προειλημμένη απόφαση, από ανθρώπους σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Όλα έγιναν για να εκπληρωθεί η πρωθυπουργική “προφητεία” από βήματος ΔΕΘ.  Κάποιοι τελικά θα μείνουν στην ιστορία ως σύγχρονοι Έλγιν!», αναφέρει σε δήλωσή του ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, πρώην πρύτανης ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό και προσθέτει: 

«Εύγε στη γενναία αρχαιολόγο Τζένη Βελένη! Εκπροσώπησε επάξια και τους αρχαιολόγους και την επιστημονική κοινότητα και τη Θεσσαλονίκη. Εύγε στα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού που δεν έσκυψαν το κεφάλι και έκαναν αρνητική εισήγηση στο ΚΑΣ. Η ιστορία και ο πολιτισμός εκδικούνται. Η αλήθεια μια μέρα θα λάμψει, τα ψέματα που ειπώθηκαν θα αποκαλυφθούν και το δίκιο θα αποκατασταθεί. Το Βυζαντινό Σταυροδρόμι, η “Ελληνική Πομπηία”, άντεξε στη θέση της πολλούς αιώνες. Θα αντέξει και τώρα. Ο πόλεμος δεν τελείωσε. Χάθηκε μόνο μια μάχη».