Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον σταθμό του μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ενάντια στην απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ads

Αρχαιολόγοι, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης, επιχειρηματίες της περιοχής, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεκάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Ανάμεσα στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί ήταν ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Κώστας Ζουράρις, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, η Έλλη Χρυσίδου, ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, ο Αργύρης Μπακιρτζής.

Περισσότερα από 300 άτομα βρέθηκαν έξω από τον σταθμό Βενιζέλου επί της Εγνατίας και με πλακάτ στα χέρια φώναξαν συνθήματα υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων. 

Ads

image

image

«Βενιζέλου και Εγνατία η δίκη μας Πομπηία», ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα, το οποίο συνόδευσαν ήχοι από ένα συγκρότημα κρουστών. Οι συγκεντρωμένοι μπροστά από το εργοτάξιο, στο νότιο τμήμα του σταθμού, σχημάτισαν με κεράκια την λέξη «in situ», δηλαδή την λύση που προτείνουν οι διαμαρτυρόμενοι.

Ο Γιάννης Καρλιάμπας Αρχαιολόγος και πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, τόνισε ότι «φορείς σφραγίδας θέλουν να μας πείσουν ότι για το καλό της πόλης πρέπει να δεχθούμε την καταστροφή του μνημειακού συνόλου». «Η απόσπαση γιατί δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι θα υπάρχει επανατοποθέτηση, σημαίνει καταστροφή», πρόσθεσε.

«Με την Κίνηση Πολιτών κατεβαίνουμε αύριο στην Αθήνα για να κάνουμε μια παράσταση στο ΚΑΣ προκριμένου να επιμείνουμε στην μη απόσπαση των αρχαιοτήτων γιατί πρόκειται για μια καταστροφική διαδικασία και υπάρχει μια μεγάλη αμφιβολία για το αν αυτά θα επιστρέψουν στον σταθμό», ανέφερε από την πλευρά της η Αλέκα Αλεξοπούλου Αρχαιολόγος Μέλος της Κίνησης Πολιτών.