Με την στρατιωτική επιχείρηση απεγκλωβισμού να συνεχίζεται στην Αττική Οδό το πρωί της Τρίτης, από το βράδυ της Δευτέρας, οι κάτοικοι στην Αττική βιώνουν μεγάλα και πολλά προβλήματα. Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρίσκεται η αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στην κακοκαιρία «Ελπίς», παρά το γεγονός ότι η έντασή της, αλλά και ο χρόνος που θα «χτυπήσει», ήταν γνωστή στους αρμόδιους τουλάχιστον πέντε μέρες νωρίτερα.

Ads

Κυκλοφοριακό «μπλακ άουτ»

Εκτός από την Αττική Οδό, ατέλειωτη ήταν η ουρά των αυτοκινήτων λίγο μετά τα μεσάνυχτα και στη λεωφόρο Μεσογείων με τους οδηγούς να δοκιμάζονται μέσα στο ψύχος και τον χιονιά. Τελικά, λίγο μετά τις 6 το πρωί άνοιξε η Μεσογείων και επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων – αποκλειστικά με αντιολισθητικές αλυσίδες – σε μία μόνο λωρίδα από κάθε ρεύμα καθώς υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα παρατημένα στο πλάι από τους οδηγούς τους, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να τα αφήσουν  και να περπατήσουν για να φτάσουν στο σπίτι τους. Προβλήματα, επίσης, υπήρξαν στην Κηφισίας, την Μαραθώνος, στην Λαυρίου και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Με νεότερη ενημέρωσή της η αστυνομία γνωστοποιεί σε ποια σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής έχει διακοπεί η κυκλοφορία και σε ποια διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ads

Ειδικότερα:

Διακοπή της κυκλοφορίας:

  • Λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.
  • Οδός Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο (Πεντέλη).
  • Νέα εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από στο ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060), μέχρι την χ/θ 58,520 (όρια Αττικής) απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.
  • Επί της συνέχειας της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.
  • Λ.Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη.
  • Επί της ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό.
  • Λ.Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας «Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Οδός Τατοΐου από το ύψος της οδού Χλόης έως τα Βασιλικά Κτήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • Οδός Τατοΐου από το ύψος του οικισμού Άγιος Μερκούριος έως το ύψος της Ιπποκράτειου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ε.Ο. Οινόης-Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία.
  • Ε.Ο. Μεγάρων-Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 12ο χλμ. θέση Λούμπα προς τα Μέγαρα.
  • Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από την οδό Πίνδου προς την Περιφερειακή Υμηττού.
  • Λ. Ελ. Βενιζέλου (Ηλιούπολη) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περιφερειακή Καρέα.
  • Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από τη Λ. Μεσογείων μέχρι την οδό Πίνδου.
  • Αττική Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος
  • Περιφερειακή Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος
  • Περιφερειακή Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος
  • Επαρχιακή οδός Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη χ/θ 7 στα Μέγαρα.
  • Επαρχιακή οδός Μεγάρων Χανίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη θέση Δίστρατο (χ/θ 5) στην περιοχή των Μεγάρων

Κίνηση των οχημάτων μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες:

  • Επί της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θήβας, από ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon έως τα όρια Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. 

Στρωματσάδα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ταλαιπωρία και για εκατοντάδες επιβάτες, που οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν και εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στρώνοντας πανοφώρια και μπουφάν κοιμούνται στο πάτωμα.

Σύμφωνα με όσα είπαν στην ΕΡΤ, κάποιες αεροπορικές εταιρείες τους βρήκαν κατάλυμα στην… Λεωφόρο Συγγρού, όπου ήταν αδύνατον να πάνε.

Χωρίς ρεύμα

Πολλές περιοχές της Αττικής δεν έχουν ρεύμα από το μεσημέρι της Δευτέρας. Για τα σημαντικά προβλήματα που παρατηρούνται στην ηλεκτροδότηση στην Αττική σε πάνω από 25 περιοχές εξαιτίας της κακοκαιρίας Ελπίς που έριξε πολλά δέντρα πάνω στα καλώδια μίλησε ο Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών στη ΔΕΗ.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα. Έχουμε πάνω από 5.000 βλάβες σε όλη την Αττική, σε αρκετές γραμμές ηλεκτροδότησης. Έχουμε σοβαρά προβλήματα και οι ελάχιστοι τεχνικοί που είμαστε, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις βλάβες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Μανιάτης.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα σημεία πρόσβασης. Δεν είναι ανοιχτοί οι δρόμοι και δεν μπορούμε να φτάσουμε εγκαίρως στα σημεία. Χρειαζόμαστε πάνω από τρεις και τέσσερις ώρες για να προσεγγίσουμε σημεία που σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν
μία ώρα. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το να μην έχει ρεύμα ο κόσμος και να παγώνει», ανέφερε.

Όπως είπε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, όλοι οι τεχνικοί είναι στο δρόμο και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

«Είναι πάνω από 20 – 25 περιοχές οι περιοχές με προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην Αττική: Μεταμόρφωση, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Παιανία, Ντράφι, Πικέρμι, Ανθούσα, Διόνυσο, Εκάλη είναι ορισμένες από αυτές που από χθες το απόγευμα, εν μέσω της κακοκαιρίας Ελπίς που έμειναν χωρίς ρεύμα και κατ΄επέκταση και θέρμανση.

Ειδικότερα, χωρίς ρεύμα είναι οι περιοχές: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο, Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνας, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνας, Καρέας, Γλυφάδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, Άλιμος, Σαλαμίνα.

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υπό αντίξοες συνθήκες ο κ. Μανιάτης είπε ότι «δεν είναι σε ένα σημείο τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, όπως ήταν στη Μήδεια όπου είχαν πέσει δέντρα, αλλά σε πολλά».

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σήμερα σε σχέση με πέρυσι γιατί η διακοπή ηλεκτροδότησης είναι σχεδόν σε όλη την Αττική. «Προσπαθώντας χθες να πάμε στην Κατεχάκη, δεν ήταν εύκολη η πρόσβασή μας γιατί ήταν κλειστός ο δρόμος παρότι είχαμε αλυσίδες στα οχήματά μας. Σήμερα τα προβλήματα είναι σε όλο το νομό της Αττικής» είπε και πρόσθεσε, «υπήρχε πρόβλημα πρόσβασης στις περιοχές και αναγκάζονταν συνάδελφοι να πάνε σε περιοχές με τα πόδια».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «έχουμε ξεχάσει να κάνουμε προσλήψεις τεχνικού προσωπικού. Με μέσο όρο ηλικίας 55 χρόνων πείτε τι θα γίνει στο μέλλον; Πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις και πρέπει να υπάρχει το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό για να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Εμείς έχουμε δείξει ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ο κάθε πολίτης έχει ανάγκη την στήριξη. Προτεραιότητα είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας για να έχει ο πολίτης ρεύμα».

Στο  πόδι η Πυροσβεστική

Περισσότερες από 1.000 είναι οι κλήσεις που έχει δεχτεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής εξαιτίας της κακοκαιρίας, με τις κλήσεις για κοπές δέντρων στην Αττική να είναι πάνω από 500.

Πατούλης: «Δεν υπάρχει η γνώση για τέτοια φαινόμενα»

«Προφανώς δεν δούλεψαν όλα ρολόι και προφανώς δεν υπάρχει η γνώση για τέτοια φαινόμενα. Όλες οι δυνάμεις μας και τα μέσα ήταν στο δρόμο και διαθέσαμε μηχανήματα ακόμη και στο Αιγαίο», είπε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Αυτή την ώρα είναι αδύνατες οι μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο με πρώτιστη προτεραιότητα να δοθούν στην κυκολοφοριαία οι κυριότερες οδικές αρτηρίες, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και μέρες» όπως είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.

Γενική αργία

Γενική αργία σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, καθώς κηρύχθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.

Σήμερα θα λειτουργούν μόνο τα καταστήματα τροφίμων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Ανοιχτά θα είναι επίσης τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία, ενώ δεν πρόκειται να γίνει κανένα μάθημα τηλεκπαίδευσης.

Όλες οι σημερινές εξελίξεις: