Αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου στο Δημολάκι στην Κερατέα, βελτιωμένη η κατάσταση στην Πλάκα Κερατέας, έχοντας μάλιστα προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα.

Ads

Πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά τέσσερις διαφορετικές εστίες που έχουν σύμμαχο τον δυνατό αέρα (ενταση έως και 9 μποφόρ) και τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Η φορά έστρεψε ένα από τα μέτωπα στους πρόποδες του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου, κάτι που που απεύχονταν κάτοικοι και πυροσβέστες.

Σε αυτό το μέτωπο έχουν εστιάσει τα εναέρια μέσα, που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς πριν περάσει πάνω από το λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Διαβάστε επίσης: Αποκαλυπτική δορυφορική εικόνα Meteo / Στην Κρήτη πλησιάζει ο καπνός από την φωτιά στην Κερατέα

Ads

Φωτιά στην Κερατέα: «Πολύ δύσκολη η κατάσταση»

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα καταστροφές από τη φωτιά στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το μέτωπο και μην προχωρήσει προς τον δρυμό και το Σούνιο.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουκάς και στη συνέχεια, τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει».

Φωτιά στην Κερατέα: «Κάηκαν σπίτια» και ζώα

Μιλώντας νωρίτερα στο OPEN, o Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Αθανάσιος Μακροδημήτριος, είπε πως η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε σπίτια.

Από την πυρκαγιά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αυτοκίνητα, ενώ έχουν καεί και ζώα.

Η φωτιά –η τρίτη μέσα σε 10 μέρες– κινείται σε δύο μέτωπα ανατολικά και δυτικά. Στα ανατολικά βρίσκεται τμήμα του οικισμού Πλάκα και δυτικά η βάση της αεροπορίας.

Φωτιά στην Κερατέα: Απεγκλωβίστηκαν 52 άνθρωποι

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 39 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη, εθελοντές και κάτοικοι.

Στο σημείο βρίσκονται και μηχανήματα έργου για να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες, ρίχνοντας δέντρα, αλλά και υδροφόρες, που προσπαθούν να συνδράμουν στο έργο των αρχών.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως απεγκλώβισε 52 ανθρώπους (με 6 ΟΠΚΕ, 8 ομάδες Δίας, 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 της Αμεσης Δράσης και 3 περιπολικά) ενώ εκκένωσε και δεκάδες κατοικίες από ανθρώπους που δεν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Προσπαθούν να κόψουν τη φωτιά πριν περάσει στον εθνικό δρυμό του Σουνίου, εγχείρημα δύσκολο δεδομένης της έντασης των ανέμων έως και 9 μποφόρ.

Λίγο μετά τις 12.30, ήχησε το 112 που καλούσε τους κατοίκους τεσσάρων περιοχών (Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα Κερατέας) να απομακρυνθούν προς Λαύριο.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Φωτιά στην Κερατέα: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Εντωμεταξύ σε ισχύ είναι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με την Τροχαία παραμένουν οι ακόλουθες εκτροπές στην περιοχή της Λαυρεωτικής:

1)Παλαιάς Λ.Λαυρίου και επαρχιακή οδό Κερατέας -Αναβύσσου

2)Παλαιάς Λ. Λαυρίου και Λεωφόρου Λαυρίου

3)Καμαρίζης και Λ. Λαυρίου

4)Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινα)

5)Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)

7)Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγιος Κων/νος)

8)Λεωφόρος Αθηνών και Σουνίου και Αγίας Παρασκευής