Διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλεί εκτάκτως σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα το πρωί με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή της.

Ads

Σύμφωνα με τον σημερινό Τύπο, στόχος του πρωθυπουργού είναι να θέσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τις αποφάσεις στους κόλπους της ΕΕ και να εξασφαλίσει τον καλύτερο συντονισμό των υπουργείων με στόχο την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, εν όψει και της επίσκεψης κλιμακίου ελεγκτών από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμέσως μετά το Πάσχα.

Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας θα παραμείνει ανοιχτή η Βουλή καθώς από χθες συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει νέο, συμπληρωματικό, φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα ακολουθήσει την ψήφιση του άλλου που συζητείται από χθες στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Φιλοδοξία μας», τόνισε χθες σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «είναι να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι ένα πολύ μεγάλο πλέγμα αλλαγών διασώζοντας την οικονομία και αντιμετωπίζοντας παθογένειες δεκαετιών. Η κυβέρνηση ανοίγει όλα τα μέτωπα και παίρνει την ευθύνη των αποφάσεων που θα αλλάξουν την πορεία της χώρας». Το φορολογικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου θα ολοκληρωθεί αύριο, Μεγάλη Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη μετά το Πάσχα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο χθες για «επανάσταση» στο φορολογικό σύστημα κι άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές αρκεί να υπακούουν -όπως σημείωσε- στο κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ads

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι « Δεν υπάρχει καμιά υπαναχώρηση και καμιά διαφοροποίηση στη φορολόγηση της Εκκλησίας από τα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα», ενω χαρακτήρισε «επιτυχή» τη χθεσινή διαδικασία δανεισμού. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι «οι δύο κρίσιμες αποφάσεις στις Βρυξέλλες μάς δίνουν μια ανάσα, αλλά η λύση του προβλήματος εξαρτάται από εμάς».

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στέλνει αρνητικό μήνυμα στην αγορά με την ανακοίνωση της κατάθεσης νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Για «ταξικό νομοσχέδιο» έκανε λόγο ο Αγγ. Τζέκης του ΚΚΕ, στην απουσία ανταγωνισμού αναφέρθηκε ο Ηλ. Πολατίδης του Λα.Ο.Σ. ενώ την άποψη ότι επιτείνεται η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων διατύπωσε ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Fitch: πιθανό να μην διατηρήσει έως το τέλος του χρόνου τις αρνητικές προοπτικές για την Ελλάδα

O οίκος Fitch είναι πιο πιθανό να μην διατηρήσει έως το τέλος του χρόνου τις αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας,δήλωσε ο Κρις Πράις, ανώτερο στέλεχος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης. «Είναι πιο πιθανό να μην διατηρηθεί η αρνητική πιστοληπτική αξιολόγηση αυτό το χρόνο,» τόνισε ο αναλυτής του οίκου Fitch σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Reuters. Ο Κρις Πράις σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα πιάσει εφέτος τους στόχους που έχει θέσει για την μείωση του ελλείμματος. ««Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι πίο σαφής σχετικά με τις περιστάσεις υπό τις οποίες θα δανείσει την Ελλάδα. Επί του παρόντος, η ανησυχία είναι ότι δεν θα κάνουν τίποτα μέχρι την τελευταία στιγμή και τότε θα μπορούσε πιθανώς να είναι πολύ αργά,» τόνισε ο Πράις.

ΙΟΒΕ: Επαρκή τα μέτρα αλλά…

Τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου είναι απολύτως απαραίτητα για τη θεραπεία των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία. Ταυτόχρονα, αποτελούν ευκαιρία διόρθωσης λαθών του παρελθόντος και επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα, βιώσιμη, τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, αφού όμως μεσολαβήσει μια περίοδος αρνητικών ρυθμών.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τα μέτρα που ελήφθησαν είναι επαρκή για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010, παρά την αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2010 κατά 2,5% και τους υψηλότερους τόκους του δημόσιου χρέους. Επιπλέον, τα μέτρα αυτά καθιστούν περισσότερο ρεαλιστικούς τους αντίστοιχους στόχους για το 2011 και το 2012 και παρέχουν μεγαλύτερη άνεση χρόνου για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων αύξησης των δημοσίων εσόδων και μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Ωστόσο, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται έως και το 2011, στοιχείο που πρέπει να προβληματίζει και απαιτεί τελικά μια περισσότερο επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η αργή αποκλιμάκωση των επιτοκιακών περιθωρίων των κρατικών ομολόγων (spreads) είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής είναι μια χρονοβόρος, μη γραμμική διαδικασία.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων και η κατάργηση των περιορισμών, θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο εξωστρεφούς οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με ιδιωτικοποιήσεις, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και την έλευση ξένων κεφαλαίων.