«Επανάσταση που καλύπτει σχεδόν όλες τις πτυχές του φορολογικού συστήματος», ένα πλέγμα τομών που θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, διαμορφώνοντας ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κατά την συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ωστόσο, «δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλα σε τρεις μήνες. Έχουμε ήδη προγραμματίσει μια σειρά δράσεων. Και δεν ξεχνάμε το ζήτημα της κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας και της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων».

Ads

Το φορολογικό νομοσχέδιο επικρίθηκε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, κατά βάση ως αντιαναπτυξιακό, χωρίς ωστόσο να λείψουν από σειρά βουλευτών και βολές για τον «κοινωνικά άδικο χαρακτήρα του» – κάτι στο οποίο κυρίως βασίστηκε η κριτική της Αριστεράς. Αντιθέτως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, όπως και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, εστιάστηκαν στις ανατροπές που επιχειρεί το νομοσχέδιο, προκειμένου να διορθώσει τις κοινωνικά άδικες στρεβλώσεις του φορολογικού συστήματος.

Αναφερόμενος ειδικά στα τεκμήρια διαβίωσης, ο Α. Μακρυπίδης σημείωσε πως «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και εξάντληση των φορολογικών υποχρεώσεων του πολίτη, αλλά είναι θέμα περαιτέρω ελέγχου των εισοδημάτων του. Με δεδομένο ότι τα τεκμήρια δεν θα εφαρμόζονται στους συνταξιούχους, θα πρέπει να διακρίνουμε τους συνταξιούχους με μεγάλα εισοδήματα και μερίσματα, που μπορεί να βρεθούν κάτοχοι των αυτοκινήτων των παιδιών τους. Να μην ανοίξουμε κερκόπορτα καταστρατήγησης των τεκμηρίων».

«Μέχρι σήμερα, είχαμε μια πολιτική που καταργούσε τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και έριχνε το βάρος στους μεσαίους. Είχε καταργήσει τον φόρο κληρονομιάς και διευκόλυνε όσους κληρονομούσαν ένα νησί ολόκληρο. Που επέβαλε έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα από μισθούς και έκτακτα επαγγέλματα και είχε απέξω τις επιχειρήσεις. Εμείς προτείνουμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά με όριο 400.000 αντικειμενική τιμή για το άτομο, 800.000 για το ζευγάρι που στην πραγματικότητα, είναι πάνω από 1,5 εκ. πραγματική αξία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Θ. Καράογλου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιαναπτυξιακό, πολύ κατώτερο των περιστάσεων», καθώς, «σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η πιο στοχευμένη προσπάθεια πρέπει να είναι στον αναπτυξιακό τομέα της χώρας. Σε αντίθεση με το κόμμα μας που παρουσίασε 23 μέτρα, το νομοσχέδιο δυστυχώς επιτείνει ακόμα περισσότερο την κρίση και δημιουργεί αρνητική ψυχολογία. Γιατί πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσει κανείς, όταν προβλέπει μέτρα όπως την αυτοπεραίωση, με την οποία υπερδιπλασιάζετε το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;»

«Δίνετε στον κατασκευαστικό κλάδο την χαριστική βολή. Υπάρχουν άνθρωποι με σκάφος, πισίνα, ιδιωτικό αεροπλάνο και με το τεκμήριο διαβίωσης η φορολόγησή τους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα. Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων γίνεται ακόμα πιο γραφειοκρατικός. Οι ρυθμίσεις για τις οφ-σορ εταιρείες είναι δειλές, αφού αφορούν μονάχα τα ακίνητά τους και όχι αυτές συνολικά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Καράογλου.

Κκριτική άσκησε στο νομοσχέδιο και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, αν και συμφώνησε με σειρά μέτρων του νομοσχεδίου, σημείωσε πως «όταν εμείς θα φορολογήσουμε με 40% τα μη αναδιανεμόμενα κέρδη, το οποιοδήποτε μέρισμα θα σας κάνει τη χάρη και θα φύγει και ο επενδυτής θα πάει στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, όπου η φορολογία είναι 10%. Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων θα τις οδηγήσει, είτε σε κλείσιμο, είτε να πάνε αλλού. Εξάλλου, με το νομοσχέδιο ποινικοποιείται η ιδιοκτησία. Όταν είναι τεκμαρτό το εισόδημα που θα έχει πάρει ο νεαρός από τον πατέρα του, όταν φτάνει να θεωρούμε μεγαλοϊδιοκτήτες όσους έχουν περιουσία 400.000 ευρώ, η αντιμετώπισή σας είναι ληστρική» ανέφερε η κα Μπακογιάννη, αντιπροτείνοντας τη θέσπιση ενός «φόρου αυτόματου υπερτιμήματος».

«Χαίρομαι που το κόμμα σας ταυτίζεται τόσο πολύ με τη μεγάλη ακίνητη περιουσία» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Κι επειδή ακούμε χρόνια ότι θα φύγουν οι επενδυτές, εσείς που μειώσατε τη φορολόγηση στα κέρδη δίνοντας 1 δισ. ευρώ το χρόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, πόσες επενδύσεις ήρθαν αυτά τα χρόνια; Μειώθηκαν αντί να αυξηθούν».

«Αναφερόμουν στη μεσαία επιχειρηματικότητα» ανταπάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης υπογράμμισε πως «η απάντηση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι πολιτική και πολεμική»: «Πλούτος παράγεται στην Ελλάδα» επεσήμανε ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Την δεκαετία 2000-2009, ο εργαζόμενος έχει πληρώσει για το χρέος, πάνω από 200 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη για τις επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 150 δισ. Πρόκειται για λεηλασία του κοινωνικού πλούτου: Ο φυσικός φόρος ανέβηκε, ενώ για τις επιχειρήσεις έπεσε από το 40% στο 25%. Η κυβέρνηση δίνει ένα σωρό φοροαπαλλαγές, κίνητρα για την χρήση ευρεσιτεχνιών που έχουν αγοραστεί αντί πινακίου φακής, επιτρέπει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εξαιρεί από τον φόρο ακινήτων τους εφοπλιστές».

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης υποστήριξε πως «το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιείται» και πως απ’ το νομοσχέδιο, με κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν π.χ. την νεανική επιχειρηματικότητα, «απουσιάζει το αναπτυξιακό στοιχείο».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο δεν κρίνεται αυτοτελώς, αλλά σε συνάρτηση με τα μέτρα της 3ης Μαρτίου, οπότε «όπως γνωρίζουν οι πολίτες, τους κόπηκε ένας μισθός». Με δεδομένο ότι το κράτος θα δανειστεί από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα μέσω ιδιωτικών τραπεζών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε φορολογία των τελευταίων ύψους 50%, με δυνατότητα προσαύξησης εφόσον συνεχιστεί να παρατηρείται η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού.