Με επιτόκιο 5,9% το ελληνικό δημόσιο άντλησε σήμερα 5 δις ευρώ μέσα από την έκδοση 7ετούς κρατικού ομολόγου (λήξη στις 20 Απριλίου 2017). Οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 7 δις ευρώ. Η διαφορά του spread (κόστος δανεισμού) ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα είναι ανέρχεται στις 310 μονάδες βάσης. Ικανοποιημένος εμφανίζεται σε σύγκριση με τους όρους του προηγούμενου ελληνικού ομολόγου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Την πεποίθηση ότι τα επιτόκια θα μειωθούν και θα εξομαλυνθούν οι όροι και οι συνθήκες δανεισμού εκφράζει η κυβέρνηση.

Ads

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι προσδοκά η κυβέρνηση μετά το σημερινό άνοιγμα βιβλίου προσφορών για επταετές ομόλογο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι δεν γίνονται όλα αυτοματοποιημένα και πως τη στήριξη που ήθελε η κυβέρνηση την πέτυχε από τη Σύνοδο Κορυφής, χαρακτηρίζοντας το μηχανισμό ως «αξιόπιστη απειλή» προς όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με το ότι ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου προανήγγειλε την Παρασκευή ότι η χώρα θα μπει σε διαδικασία δανεισμού έως το τέλος του Μαρτίου, ενώ ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «το υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα στελέχη του λειτουργεί με τον καλύτερο και συμφερότερο για τη δημόσια οικονομία τρόπο».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) , ανάδοχοι για το 7ετές ομόλογο ορίστηκαν οι τράπεζες Alpha Bank, Emporiki Bank, ING, Bank of America Merrill Lynch και Societe Generale. Την απόφαση για περαιτέρω δανεισμό οριστικοποίησε το οικονομικό επιτελείο την Παρασκευή το βράδυ και η εφημερίδα «Financial Τimes» μετέδωσε στη συνέχεια δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου ότι «θέλουμε να επιστρέψουμε στην αγορά μέσα στον Μάρτιο» και ότι «το Ελληνικό Δημόσιο επιθυμεί να δανειστεί περίπου 5 δισ. ευρώ».

Ads

Το ζήτημα βέβαια είναι το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη δανειστεί 17 δισ. ευρώ με τοκογλυφικά επιτόκια. Σημειώνεται πως την Παρασκευή το spread υποχώρησε στις 300 μονάδες βάσης περίπου. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, όπως έχει παραδεχτεί ο υπουργός Οικονομικών, βρίσκεται συσσωρευμένο το 80% των δανειακών αναγκών της χώρας.

Τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που επιδιώκει να δανειστεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου – δηλαδή μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη – η κυβέρνηση, έχουν στόχο να ελαφρύνουν το βαρύ πρόγραμμα δανεισμού του Απριλίου αλλά και να αξιοποιηθεί άμεσα την αλλαγή του κλίματος στις αγορές, μετά την απόφαση των μελών της ευρωζώνης για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης.

Παράλληλα, την εβδομάδα μετά το Πάσχα επιστρέφει στην Ελλάδα το κλιμάκιο των ειδικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε μια επίσκεψη που τυπικά θα αφορά την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε θέματα φορολογίας και δαπανών, ουσιαστικά όμως αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά τη συμφωνία για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιταχύνει την προώθηση του νέου Ασφαλιστικού και του ΕΣΠΑ, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, το σχέδιο «Καλλικράτης», τις συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, τις αποκρατικοποιήσεις και το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ σήμερα, συζητείται στο Κοινοβούλιο το φορολογικό νομοσχέδιο. Σήμερα στις 12:30μμ ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για μία ακόμη φορά για το θέμα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στα ΚΤΕ Οικονομικών, Οικονομίας- Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.

Fitch: Διατηρούνται οι αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

«H Fitch θα διατηρήσει τις αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, που αξιολογεί με BBB+, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας παρά το δίχτυ ασφαλείας στο οποίο κατέληξε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα», όπως αναφέρει το Reuters.

«Η ανακοίνωση της ΕΕ ήταν θετική για το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις βραχυπρόθεσμες επιλογές χρηματοδότησης και επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης για τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», αναφέρει η Fitch σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει το Ρόιτερ. «Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και της συνεχιζόμενης έλλειψης σαφήνειας όσον αφορά την στρατηγική χρηματοδότησης των δημοσιονομικών».

Φροντιστήριο για τη διαχείριση κρίσεων

Από «φροντιστήριο» για τη διαχείριση κρίσεων περνούν σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης, στο οποία μάλιστα θα παραστεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το «φροντιστήριο» σήμερα το μεσημέρι, στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ θα παρακολουθήσουν τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης, κορυφαία κομματικά στελέχη και οι περιφερειάρχες ενώ στόχος είναι η επιμόρφωση των μελών της κυβέρνησης και των κομματικών στελεχών στο πώς πρέπει να αντιδρούν στην περίπτωση που έχουν να αντιμετωπίσουν μια κρίση είτε στο υπουργείο είτε σε ένα κοινωνικό ζήτημα.

Καθοδηγητής των συμμετεχόντων στο σεμινάριο αυτό, θα είναι ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην έδρα Τζ. Κέννεντυ, Ρόναλντ Χάιφετζ, ο οποίος προσκλήθηκε από τον κ. Παπανδρέου προκειμένου να διαφωτίσει τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνικές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης, προτίθεται να συγκαλέσει – κατά πάσα πιθανότητα – αύριο την κυβέρνηση σε άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στους υπουργούς του ότι είναι αποφασισμένος να παρακολουθεί προσωπικά και συνεχώς την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για τον λόγο αυτό θα συγκαλεί κάθε μήνα τα αρμόδια όργανα προκειμένου να ελέγχει την πορεία εφαρμογής των μέτρων που ελήφθησαν στις 3 Μαρτίου, αλλά και προγενέστερα με την ανακοίνωση του Προγράμματος.

Εξετάσεις τον Ιούνιο…

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο πρωθυπουργός δίνει περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο στους υπουργούς του για να συνεργαστούν αποτελεσματικά μεταξύ τους, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να χειριστούν με επιτυχία τα κρίσιμα ζήτημα που καλούνται να επιλύσουν τα υπουργεία τους. Σε περίπτωση που δεν σημειωθεί η αναμενόμενη επιτυχία, τον Ιούνιο φέρεται να σχεδιάζεται ο πρώτος ανασχηματισμός της νέας κυβέρνησης.