Την ενοχή των τεσσάρων κατηγορουμένων στην υπόθεση του θανάτου του Αντώνη Καργιώτη ζητά η εισαγγελέας.

Ads

«Σας κοιτάζω στα μάτια και σας λέω ότι είστε ένοχοι» είπε η εισαγγελέας απευθυνόμενη στους τέσσερις κατηγορούμενους για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη.

«Αυτό που συνέβη είναι απάνθρωπο. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όχι στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας», τόνισε.

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι:

  • Ο ύπαρχος που απώθησε τρεις φορές τον Αντώνη Καργιώτη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κατάχρηση εξουσίας.
  • Ο ναύκληρος που βρισκόταν δίπλα στον ύπαρχο για συνέργεια στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για κατάχρηση εξουσίας.
  • Ο πλοίαρχος του Blue Horizon για τις πράξεις της διατάραξης συγκοινωνιών πλοίου με ενδεχόμενο δόλο με αποτέλεσμα το θάνατο άλλου και για υπόθαλψη εγκληματία.
  • Ο υποπλοίαρχος που ήταν αρμόδιος για τον έλεγχο του καταπέλτη κατά τον απόπλου για την πράξη της συνέργειας στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση

 

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του Πειραιά ανέφερε σχετικά με τους κατηγορούμενους πως «η μοναδική τους αγωνία είναι αν θα αποδιδόταν κάποια ευθύνη στους ίδιους χωρίς ίχνος προσπάθειας διάσωσης του Αντώνη».

Ads

Η εισαγγελική λειτουργός ανέπτυξε το νομικό σκέλος ως προς τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στα τέσσερα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon, αναλύοντας τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που εμπίπτουν στην επίμαχη υπόθεση.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε πως το αδίκημα της διατάραξης των θαλάσσιων συγκοινωνιών με αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπου συρρέει με εκείνο της έκθεσης, πράξεις που βαραίνουν τον καπετάνιο του πλοίου.

Ως προς τον ενδεχόμενο δόλο που φέρεται ότι είχε ο ύπαρχος για την ανθρωποκτονία του Αντώνη Καργιώτη, ανέπτυξε τη νομική έννοια κι εξήγησε ότι «δεν απαιτείται ο δράστης να είχε τη γνώση ή τη βούληση για τον θάνατο από την αρχή της πράξης».

Επιπλέον, ανέλυσε τους ενδείκτες που έχει θέσει ο Άρειος Πάγος ως προς τον ενδεχόμενο δόλο, μεταξύ των οποίων είναι η επικινδυνότητα τόσων ενεργειών του δράστη, οι δηλώσεις του δράστη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πράξη, η λήψη μέτρων για την αυτοπροστασία του δράστη καθώς και η μετέπειτα συμπεριφορά του.

Στη συνέχεια, επεσήμανε τις ανακρίβειες, όπως είπε, των δηλώσεων των κατηγορουμένων βάση του βιντεοληπτικού και του ηχητικού υλικού: Μεταξύ άλλων ανάφερε ότι «ανακριβώς ο ύπαρχος υποστήριξε ότι είπε “κράτει (τις μηχανές)”, και ότι ο Αντώνης γλίστρησε, αλλά είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Αντώνης τού είπε έχει εισιτήριο και έψαξε το τσαντάκι του».

«Η μοναδική τους αγωνία είναι αν θα αποδιδόταν κάποια ευθύνη στους ίδιους χωρίς ίχνος προσπάθειας διάσωσης του Αντώνη» καταλήγει.

Η απολογία του ναύκληρου

Ο κατηγορούμενος ναύκληρος κατέθεσε πως ο Αντώνης Καργιώτης ζήτησε από τον συγκατηγορούμενό του, τον κατηγορούμενο ναύκληρο, να σταματήσει να σπρώχνει τον 36χρονο, καθώς είδε ότι υπήρχε κίνδυνος να συμβεί κάτι. Όπως είπε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του Πειραιά, θα έπρεπε να είχαν αφήσει τον Αντώνη Καργιώτη να μπει στο πλοίο, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης: «Έβλεπα τον κίνδυνο γιατί ο άλλος επέμενε να μπει μέσα».

Κατηγορούμενος: «Τον είδα να μπαίνει από τον καταπέλτη. Στο “ώπα πού πας” που του είπα, δεν απάντησε τίποτα. Με προσπέρασε χωρίς να θέλει να ελεγχθεί. Δεν μου είπε τίποτα ούτε και πρόλαβα να ρωτήσω τίποτα. Στην πρώτη απώθηση πατάει σταθερά. Στη δεύτερη προσπάθεια, σάστισα λέω ένα “άστον άστον’, δεν ξέρω αν με άκουσε (σ.σ.: ο ύπαρχος)…»

Πρόεδρος: «Γιατί το είπατε;»

Κατηγορούμενος: «Γιατί βλέπω ότι επιμένει (σ.σ.: ο Αντώνης), ότι κάτι είναι… άνθρωπος, βάλτον μέσα, να δούμε τι θέλει, γιατί επιμένει.»

Πρόεδρος: «Ήταν επιθετικός;»

Κατηγορούμενος: «Όχι. Ούτε με έσπρωξε ούτε τίποτα.»

Πρόεδρος: «Σας δημιουργήθηκε ανησυχία ότι πλέον καλύτερα να τον πάρετε μέσα, παρά να τον διώξετε. Νιώσατε ότι πλέον η ασφάλεια επέβαλε να τον πάρετε μέσα;»

Κατηγορούμενος: «Δεν προλάβαινες να πεις. Ήταν όλα γρήγορα. Δεν υπήρχαν περιθώρια να αντιδράσεις. Το έβλεπα και δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Πάγωσα. Έλεγα “τι γίνεται;”. Έβλεπα τον κίνδυνο γιατί ο άλλος επέμενε να μπει μέσα.»

Όσο για τη συμπεριφορά του μετά την πτώση του Αντώνη Καργιώτη, υποστήριξε ότι δεν έκανε κάποια ενέργεια για τη διάσωσή του, αναφέροντας ότι: «Με το που έπεσε, γύρισα προς το καράβι για να φωνάξω να φέρουν ο,τιδήποτε να ρίξουμε στον άνθρωπο. Τον ασύρματο δεν τον χρησιμοποίησα, ήμουν και σε σοκ».

Κατηγορούμενος: «Πάγωσα και δεν έπεσα στη θάλασσα. Ήταν ένα πρωτοφανές περιστατικό.»

Εισαγγελέας: «Δεν ήταν τόσο πρωτοφανές… Θα μπορούσε να είχε αποτραπεί στη γένεσή του.»

Κατηγορούμενος: «Εύκολα το λέτε τώρα αλλά τότε… Τώρα αν έγινε κάποια παράλειψη…»

Εισαγγελέας: «Βέβαια αυτή η παράλειψη θα μπορούσε να είχε σώσει μια ζωή… Να είχε αφήσει ο ύπαρχος να μπει μέσα και να μην είχε γίνει καμία απώθηση.»

Κατηγορούμενος: «Εγώ δεν τον σταμάτησα με βία. Του είπα “ώπα πού πας” και με προσπέρασε κιόλας. Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κύριος ύπαρχος. Και αυτός ήθελε να τον βγάλει με ασφάλεια…»

Πάρεδρος: «Βλέπατε είπατε και τον κίνδυνο.»

Κατηγορούμενος: «Ε για αυτό είπα “άστον να μπει”.»

Πάρεδρος: «Γιατί δεν ειδοποιήσατε κάποιον στη δεύτερη απώθηση;»

Κατηγορούμενος: «Δεν μπορούσα εκείνη την ώρα. Σάστισα. Δεν ξέρεις αν έχεις ασύρματο, αν μπορείς να κάνεις κάτι… Γύρισα να δω αν έχω κάτι κοντά που να επιπλέει και δεν βρήκα.»

Εισαγγελέας: «Γιατί δεν φωνάξατε “άνθρωπος στη θάλασσα”;»

Κατηγορούμενος: «Δεν το είπα αλλά είπε “φέρτε ο,τιδήποτε να ρίξουμε”».

Δίκη για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη: «Νόμιζα ότι ήταν επικίνδυνος, δεν ήξερα αν είναι ξένος, Πακιστανός ή Ρομά»

Σε υποθέσεις που δεν τεκμηριώνονται από τα στοιχεία, όπως, πχ περί εν δυνάμει «επικίνδυνου» ανθρώπου, αλλά και σε εξαιρετικά προβληματικά υπερασπιστικά επιχειρήματα, όπως ότι δεν ήξερε «αν είναι ξένος, Πακιστανός ή Ρομά», επιδόθηκε ο ύπαρχος που κατηγορείται για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη.

Ο άνθρωπος που τρεις φορές απώθησε τον 36χρονο από τον καταπέλτη με αποτέλεσμα ο τελευταίος να πέσει στο κενό και να πνιγεί, υποστήριξε στην απολογία του την  Δευτέρα πως θεώρησε «επικίνδυνο άνθρωπο» τον Αντώνη Καργιώτη.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αιτιολογήσει την απόφαση του να απωθήσει τον Αντώνη Καργιώτη για να «πατήσει με ασφάλεια στο ντόκο» (σ.σ. προβλήτα πρόσδεσης του σκάφους μέσα σε λιμάνι) λέγοντας πως «αν έβγαζε ένα μαχαίρι και κάρφωνε κάποιον στο λαιμό τι θα έκανα; Θα ήμουν πάλι εδώ στο εδώλιο», με τον πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά να σχολιάζει πως το θύμα ήταν υποτονικό στις αντιδράσεις του, χωρίς ουσιαστικά να φέρει κάποια αντίσταση στις απωθήσεις.

Αναλυτικά ο διάλογος του κατηγορούμενου με τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα:

Κατηγορούμενος: Δεν ήξερα με τί άνθρωπο είχα να κάνω.

Πρόεδρος: Ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι, δεν ήταν κάποιος άγριος άνθρωπος του λιμανιού. Η ανησυχία σας δεν υποχώρησε από το ότι δεν έφερε καμία σημαντική αντίσταση όταν τον βγάζατε έξω. Δεν χειροδίκησε, δεν σας κόντραρε

Κατηγορούμενος: Αντίσταση δεν έφερε αλλά η επιμονή του μου έλεγε ότι κάτι συμβαίνει. Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι είναι επιβάτης, δεν είχε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.

Πρόεδρος: Η θέση σας δηλαδή για την τρίτη φορά ποια είναι; Βάζατε ως πρώτα την ασφάλεια του; Δεν έγινε αντιληπτό σε εσάς ότι ο καταπέλτης είχε προχωρήσει;

Κατηγορούμενος: Μα έβλεπα τον ντόκο. Πίστευα ότι υπήρχε περιθώριο να βγει έξω. Δεν έβλεπα θάλασσα. Όπως βγήκε τις άλλες δύο φορές θα έβγαινε και τώρα.

Εισαγγελέας: Όταν λέτε ότι κάποιος είναι επικίνδυνος πρέπει να το αιτιολογούμε. Και εσείς είστε ναυτικός και πρέπει να διαχειρίζεστε καταστάσεις… Σας έχει πει κανείς ότι συμπεριφερόμαστε στους καθυστερημένους επιβάτες σπρώχνοντάς τους;

Κατηγορούμενος: Όχι, δεν υπάρχει οδηγία. Απλά τρόμαξα και το έκανα.

Εισαγγελέας: Στα ηχητικά από τον ασύρματο λέτε ότι σας είπε ότι θέλει να ταξιδέψει…

Κατηγορούμενος: Δεν το θυμάμαι αυτό. Δεν ήμουν καλά ψυχολογικά και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το είπα.

Εισαγγελέας: Αν σας το είπε αυτό όμως, δεν θα ήταν πλέον επικίνδυνος, ένας επιβάτης ήταν.

Ο κατηγορούμενος αποδέχθηκε ότι έκανε λάθος διευκρινίζοντας πως δεν έριξε στη θάλασσα κανένα, αλλά τον έσπρωξε για να βγει στη στεριά.

«Πότε δεν είπα ότι τα έκανα όλα σωστά. Έκανα το λάθος. Το λάθος ήταν ότι ο φόβος μου με κατέβαλε και έγινε αυτό που έγινε. Ο φόβος μου προς τον άνθρωπο που μπήκε το τελευταίο δευτερόλεπτο», είπε και πρόσθεσε: «Δεν ήθελα να χαθεί ένας άνθρωπος. Δεν ήθελα να φτάσει στη θάλασσα, αλλά στον ντόκο. Με έχουν χαρακτηρίσει το μεγαλύτερο δολοφόνο της Ελλάδος. Δεν ήθελα να σκοτώσω τον Αντώνη».

Εισαγγελέας: Ήταν αντιληπτό ακόμα και στους επιβάτες ότι δεν έφτανε στο ντόκο.

Κατηγορούμενος: Εγώ δεν το έβλεπα αυτό. Δεν υπήρχε περίπτωση στη θάλασσα να πετάξω αυτόν τον άνθρωπο! Δεν είμαι τρελός να ξέρω ότι έχω από πίσω τη θάλασσα και να ρίξω έναν άνθρωπο. Δεν θέλει κανένας άνθρωπος να βρεθεί σε αυτό το σημείο…

Στις ερωτήσεις του προέδρου γιατί έστω στη συνέχεια δεν έκανε μια ενέργεια για να σώσει τον 36χρονο, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι «τα είχα χάσει, έτρεμα ολόκληρος», εξηγώντας πως έκανε κάποιες κινήσεις χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πρόεδρος: Γιατί δεν κάνατε μια ενστικτώδη κίνηση να τον πιάσετε;

Κατηγορούμενος: Δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα. Ήταν μπροστά και αμέσως χάθηκε. Η πρώτη μου κίνηση ήταν να σηκώσω ασύρματο και να πω κάπτεν. Και του έδειξα τον άνθρωπο για να τον δει στην κάμερα.

Πρόεδρος: Η κίνηση αυτή δεν δείχνει να επιμένετε.. οι μάρτυρες που την είδαν την αντιλήφθηκαν διαφορετικά ως «πάμε να φύγουμε». Δεν ήσασταν επίμονος, ούτε είστε στραμμένος προς τα εκεί που έπεσε.

Κατηγορούμενος: Η κίνηση μου ήταν να πάω να βρω κάτι να πετάξω και συνειδητοποιώ ότι δεν έχω τίποτα. Έπρεπε να φύγω, να τρέξω και να το βρω. Κάνω την κίνηση συνειδητοποιώ ότι δεν έχω τίποτα και…

Πρόεδρος: Ένα κρατάει τις μηχανές, ένα σωσίβιο; Πως δεν το είπατε; Αυτή την εκδήλωση ανησυχίας από που θα τη συνάγουμε για την τύχη του ανθρώπου που έπεσε μέσα απρόσμενα όπως λέτε…

Κατηγορούμενος: Εκείνη τη στιγμή τα έχω χάσει. Τρέμω ολόκληρος. Κάνω την κίνηση να βρω κάτι, δεν έχω τίποτα να πετάξω. Φωνάζω στον ασύρματο… δεν μου πέρασε με τόσο στρεσάρισμα που είχα να πω ρίξτε ένα σωσίβιο. Έκανα μια κίνηση να πάω στη θάλασσα αλλά φοβήθηκα…

Πρόεδρος: Γιατί δεν ακούμε στο ηχητικό μια αντίδραση σας τέτοια;

Κατηγορούμενος: Τώρα που τα λέμε είναι όλα καλά. Εκείνη τη στιγμή τρέμω ολόκληρος. Δεν μπορώ να περιγράψω πώς ένιωθα… δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι έχει γίνει κάτι άσχημο. Δεν περίμενα ότι από τις απωθήσεις θα έχανε τη ζωή του ένας άνθρωπος… δεν έχω χτυπήσει ή κάνει κάτι κακό σε άνθρωπο…

Με την έναρξη της απολογίας του, ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια Καργιώτη: «Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια. Ήταν ένα περιστατικό το οποίο ακόμα δεν μπορώ να διανοηθώ. Θέλω να ζητήσω μια συγγνώμη από την οικογένεια γιατί δεν ήθελα ποτέ να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Περιέγραψε το περιστατικό ως εξής: «Άκουσα ένα ώπα. Τον βλέπω και τρόμαξα, ποιος είναι αυτός; Έχεις εισιτήριο ταξιδεύεις; Τον απωθώ… τα έχασε, φοβήθηκα… τρόμαξα… δεν μου είχε ξανατύχει να μπαίνει άνθρωπος στο δευτερόλεπτο πριν φύγουμε.

Τον ρώτησα και δεν μου είπε τίποτα. Είχα κολλήσει ότι στα μάτια μου ήταν ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Δεν τον ήξερα, να έχω κάνει μια κουβέντα μαζί του. Φοβήθηκα μην έκανε κανένα κακό. Αν έμπαινε μέσα αυτός ο άνθρωπος και έκανε κάποιο κακό θα βρισκόμουν στο ίδιο εδώλιο. Όλη μου η πίεση ήταν να βγάλω έξω τον άνθρωπο κι να είναι στη στεριά..».

Πρόεδρος: Φαίνεται να διαμαρτύρεται πάντως στο βίντεο… αντιδρά όπως φαίνονται οι κινήσεις του..

Κατηγορούμενος: Δεν μου είπε τίποτα. Δεν μου μίλησε…. Αν μου έλεγε ότι έχει εισιτήριο θα τον έβαζα. Δεν μου έχει ξανασυμβεί το τελευταίο δευτερόλεπτο…

Πρόεδρος: Δηλαδή τον ρωτήσατε αν ταξιδεύει;

Κατηγορούμενος: Βέβαια. Του είπα «βγες έξω σε παρακαλώ».. μου είπε κάτι ακαταλαβίστικο, δεν ήξερα αν είναι ξένος, Πακιστανός ή Ρομά… μακάρι να μου φώναζε κάποιος ότι τον ξέρει. Θα ξεμπλοκάριζε το μυαλό μου και θα τον άφηνα.

Πρόεδρος: Την πρώτη φορά τον βγάλατε στην προβλήτα αλλά με μια υπερβολή στην κίνηση… θα μπορούσατε να τον πιάσετε από τη μέση και να τον ρωτήσετε έχεις εισιτήριο και ανάλογα με την απάντηση να κάνατε μια κίνηση. Εδώ πήγατε ταχύτατα να τον βγάλετε έξω. Σαν να παραλείψατε ένα στάδιο.

Κατηγορούμενος: Άκουσα το ώπα κι έτρεξα και τον ρώτησα αλλά δεν μου είπε τίποτα… το μυαλό που είχε κλειδώσει ότι είναι αδιανόητο το τελευταίο δευτερόλεπτο να μπει κάποιος μέσα και αυτό το πράγμα ήταν κάτι επικίνδυνο. Το μυαλό μου ήταν να τον βγάλω έξω και να μην το επιβιβάσω

Πρόεδρος: Τη δεύτερη φορά το πράγμα αποκτά μια επικινδυνότητα…

Κατηγορούμενος: Όλα γίνονται ενστικτωδώς. Δεν μου είπε οπότε. Μακάρι να μου έλεγε γιατί δεν θα ήμασταν εδώ. Είπε ένα ντ ντ ντ … δεν κατάλαβα αν ήταν ξένος ή Έλληνας… τώρα τα λέμε ήρεμα. Εκείνη τη στιγμή υπήρχε τρελή πίεση γιατί δεν ήξερα τι μπορεί να κάνει αυτός ο άνθρωπος

Πρόεδρος: Είχατε κάποια ένδειξη για αυτό;

Κατηγορούμενος: Με ανησύχησε ο τρόπος. Το τελευταίο δευτερόλεπτο που ξεκίνησε ο καταπέλτης..

Πρόεδρος: Την πίεση του χρόνου μπορούσατε να την εκτιμήσετε διαφορετικά, ότι δεν υπάρχει χρόνος για να τον βγάλετε έξω..

Κατηγορούμενος: Δεν το σκέφτηκα αυτό. Σκέφτηκα μόνο να τον βάλω έξω γιατί έβλεπα το έδαφος… έβλεπα ότι είχε το περιθώριο και όταν πάτησε στο ντόκο θεώρησα πως δεν θα κάνει άλλη κίνηση, αλλά ξανά αυτός. Λάθος μου αλλά αυτό ήταν το μέλημα μου.

Πρόεδρος: Η τελευταία φορά πριν πέσει στο νερό;

Κατηγορούμενος: Ήμαστε στα νύχια σαν να χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου. Χάνω τον Αντώνη.

Πρόεδρος: Δεν φαίνεται να κάνετε μια ενστικτωδώς κίνηση να τον σώσετε…

Κατηγορούμενος: Δεν μπορούσα να κάνω κάτι, αν τον αρπάξω. Έσπασε το νύχι εκείνο το τελευταίο κλάμα του δευτερολέπτου. Δεν μπόρεσα να κάνω κάτι άλλο. Έβλεπε ντοκο και έλεγα θα φύγει αλλά έπεσε στο κενό. Το μέλημα μου ήταν να βγάλω τον άνθρωπο έξω με ασφάλεια.


Πρόεδρος: Γιατί δεν μεταφέρατε στον καπετάνιο ότι τον σπρώξατε αλλά του είπατε ότι γλίστρησε;

Κατηγορούμενος: Αυτό μου φάνηκε, ότι γλίστρησε κι έφυγε. Ότι έχασε τη λαμαρίνα κάτω από τα πόδια του. Δεν είχα καταβάλει ότι ήταν ο καταπέλτης σταματημένος. Αυτό μου βγήκε εκείνη τη στιγμή και αυτό του είπα. Έτσι μου φάνηκε».