Είναι σαν επεισόδιο από την κωμική σειρά “Μάλιστα κύριε πρωθυπουργέ”. Είπε στους συνεργάτες του να διαρρεύσουν ότι θα γίνει ανασχηματισμός, ότι θα αποφασίσει στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και  θα ανακοινώσει τις αποφάσεις μόλις γυρίσει. Αλλά τώρα δεν μπορεί να αποφασίσει, η κρατική μηχανή έχει παραλύσει, των νυν και υποψήφιων υπουργών έχουν σπάσει τα νεύρα. Τίτλος του επεισοδίου: «Tο μυστήριο  του ανασχηματισμού». Οπως δηλαδή ο αμήχανος τίτλος του Liberal, που τις ένδοξες εποχές τον είχε βαφτίσει Μωυσή. 

Ads

Δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο προηγούμενο στη μεταπολιτευτική ιστορία και δεν είναι τυχαίο: o όλος τραγέλαφος φανερώνει το πολυπλόκαμο σύστημα εξουσίας που ανέδειξε τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό και τώρα αξιώνει να τού επιβάλει τους υπουργούς του. 

Από τις βαρονίες, ο Σαμαράς θέλει την Κεραμέως στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Βορίδης αρνήθηκε να πάει στο Υγείας. Ο Κικίλιας δεν φεύγει αν δεν πάρει καλύτερο υπουργείο. Οι καραμανλικοί θέλουν κανένα δικό τους παραπάνω. Τα Νέα του κ. Μαρινάκη έχουν ξοδέψει πολλά δένδρα σε χαρτοπολτό τις τελευταίες μέρες, για να μην απομακρυνθούν ο Χρυσοχοϊδης και η Μενδώνη.  Οι τρελαμένοι του «ακραίου κέντρου» φωνασκούν στο διαδίκτυο ότι αν βγάλει τον «Μιχάλη», θα ματαιωθεί το άνοιγμα προς τα ..αριστερά!. Και απειλούν ότι θα του γυρίσουν την πλάτη.

Μέχρι που το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου έφτασε να διαρρεύσει ότι υπάρχουν «εξωθεσμικές παρεμβάσεις». Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη κυβέρνηση στον κόσμο που να παραδέχεται ότι αφήνει ξένους παράγοντες- οικονομικά συμφέροντα, ΜΜΕ, καμιά ξένη πρεσβεία;- να επεμβαίνουν και να την πιέζουν τόσο, ώστε να μην μπορεί να πάρει αποφάσεις. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Εμπλοκή με τον ανασχηματισμό

Αν όλα αυτά δεν ήταν τόσο λυπηρά για τη χώρα, θα διασκέδαζε κανείς με τα φιλοκυβερνητικά μέσα που είναι υποχρεωμένα κάτι να ψελλίσουν, χωρίς φυσικά να ομολογήσουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

«Το γεγονός ότι για Τρίτη, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 11 το πρωί, περιπλέκει τα πράγματα, καθώς, εάν δεν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, θα έχουμε την… παγκόσμια πρωτοτυπία να δοθούν κατευθύνσεις στο υπουργικό τις οποίες θα υλοποιήσουν… άλλοι υπουργοί! », σχολίαζε η iefimerida.

Το Πρώτο Θέμα προσπαθεί να ερμηνεύσει τη σουρεαλιστική δήλωση κυβερνητικού παράγοντα περί «στρατηγικής υπομονής»: «Πολιτικοί παρατηρητές …ερμηνεύοντας τη “στρατηγική υπομονή”, υποστηρίζουν ότι πιθανόν να απαιτηθούν  ημέρες ή και εβδομάδα  πριν προχωρήσουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση». 

To Liberal βρήκε τη λύση:  γράφει ότι μπορεί, σήμερα Τρίτη, να αναχωρήσει για το εξωτερικό ο Μητσοτάκης, λίγες ώρες αργότερα: 

«Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να γίνει η ανακοίνωση μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Τρίτης στις 11.00. Σε αυτό το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα έχει έναν καθαρά απολογιστικό χαρακτήρα, κάτι που ομολογουμένως δεν είναι εξαιρετικά συνηθισμένο αλλά έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ένα στοιχείο που ώρα με την ώρα χάνεται… »

..Είναι δεδομένο ότι στις περιπτώσεις που ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών οι υπουργοί και κυρίως το προσωπικό του οποίου προΐστανται στη δημόσια διοίκηση και τον κρατικό μηχανισμό κατεβάζουν τα μολύβια αναμένοντας τις εξελίξεις.

 «Το μόνο που είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι… θα γίνει ανασχηματισμός», συμπεραίνει η iefimerida.

Στο πρώτο μεγάλο τεστ, το «επιτελικό κράτος» έκαψε τη μισή Ελλάδα. Και ο επικεφαλής, στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία που πρέπει να πάρει αποφάσεις (το κλείσιμο του Έβρου και το αρχικό lockdown ήταν αναγκαστικές κινήσεις), δείχνει να τα έχει χαμένα.  Θυμίζοντας λίγο  σοβιετική προπαγάνδα επί Στάλιν, χθες το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον είχε παρουσιάσει με στόμφο, όπως θα τελείωνε το επεισόδιο της κωμικής σειράς : 

«ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που έχει την πλήρη αίσθηση της εικόνας, ο μόνος που γνωρίζει σε όλη της την έκταση τη μεγάλη εικόνα, είναι αυτός που έχει όχι μόνο το προνόμιο συνταγματικά, αλλά και την ευθύνη απέναντι στην ισχυρή πλειοψηφία που του έδωσε την εντολή να κυβερνά, να παίρνει τις αποφάσεις για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι έτσι ώστε να πηγαίνουμε την πατρίδα μπροστά». 

Τίτλοι τέλους.